Sari la conținut

STUDIU. Înjurăturile pot crește încrederea în sine, forța fizică și comportamentul riscant

STUDIU. Înjurăturile pot crește încrederea în sine, forța fizică și comportamentul riscant.

Cercetătorii de la Universitatea Keele au descoperit că înjurăturile pot crește încrederea în sine și comportamentul de asumare a riscurilor, precum și creșterea forței fizice.

Echipa, condusă de dr. Richard Stephens, a realizat un studiu care a avut ca scop identificarea căii psihologice prin care înjurăturile pot avea efecte benefice asupra sarcinilor fizice. Ei au fost interesați în special dacă înjurăturile au crescut „dezinhibirea stării”, care este o stare de autocontrol scăzut și lipsă de reținere.

STUDIU. Înjurăturile pot crește încrederea în sine, forța fizică și comportamentul riscant

Studiul, publicat în Quarterly Journal of Experimental Psychology, a constatat că participanții pot efectua o împingere a scaunului – ridicându-se de pe scaun folosind brațele – pentru mai mult timp după repetarea unei înjurături.

Participanții au manifestat, de asemenea, un comportament mai asumat de riscuri într-o sarcină online care implică umflarea cât mai mult posibil a unui balon fără ca acesta să se spargă. Comportamentul de asumare a riscurilor a crescut cu 8% atunci când participanții au folosit înjurături în timp ce umflau balonul, comparativ cu utilizarea dialogului neutru.

Calitatea plină de umor a înjurăturii s-a dovedit, de asemenea, a fi o cale psihologică importantă pentru creșterea forței fizice, asemănătoare cu „renunțarea”.

Hai să vorbim nițel despre înjurături. Majoritatea le folosim, nu e rost să ne ascundem

„Umorul poate fi un element prin care înjurătura îi pot ajuta pe oameni în situațiile de zi cu zi”

Cercetătorii speră că aceste dovezi pot aduce beneficii societății, ajutându-i pe indivizi să-și îmbunătățească performanța personală, de exemplu, câștigând o mai mare încredere în sine prin utilizarea înjurăturii ca pregătire pentru a cânta în fața unui public mare.

„Înjurăturile pare să producă o stare de „cogniții hot/intense”, ajutându-ne să minimizăm temerile și preocupările de zi cu zi. Acest lucru poate duce la beneficii în unele situații, cum ar fi forța fizică, demonstrată de participanții noștri, fiind capabili să țină flotările scaunului mai mult timp după ce au înjurat”, a declarat Dr. Stephens, potrivit neurosciencenews.com

„Am furnizat dovezi ale mai multor căi psihologice posibile prin care se poate întâmpla acest lucru, toate legate de scăderea autocontrolului sau „renunțarea” – dar umorul, partea amuzantă a înjurăturii, s-a dovedit a fi cel mai important dintre factorii pe care i-am evaluat.

Comedianții cunosc de mult legătura dintre râs și o înjurătură bine plasată. Studiul nostru sugerează că generarea de umor poate fi un element prin care înjurăturile îi pot ajuta pe oameni în situațiile de zi cu zi”, a mai spus dr. Stephens.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel