Sari la conținut

STUDIU: Vaccinul anti-COVID poate afecta fertilitatea bărbaților?

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
pandemia de coronavirus

Vaccinurile anti-COVID au cunoscut o reticență crescută din partea oamenilor, la nivel mondial. Multe persoane și-au făcut griji din cauza riscului de a dezvolta probleme de sănătate sau efecte adverse rare. De asemenea, există anumite zvonuri conform cărora vaccinul poate afecta fertilitatea bărbaților. Este acest lucru adevărat, însă?

Mulți bărbați au refuzat imunizarea din cauza acestui aspect. Cu toate acestea, un nou studiu publicat în JAMA astestă faptul că vaccinurile anti-COVID nu au un efect negativ asupra fertilității și nu influențează sănătatea sistemului reproductiv.

Pe de altă parte, cercetătorii au descoperit că boala Covid-19 poate afecta fertilitatea.

Vaccinul anti-COVID nu afectează fertilitatea bărbaților, însă boala Covid-19 o poate face

Studiul a folosit probe de material seminal de la 45 de bărbați cu vârste cuprinse între 25 și 31 de ani, care au fost pre-examinați pentru a se asigura că nu au probleme de fertilitate. Probele au fost prelevate înainte de prima doză a unui vaccin ARNm, apoi la 70 de zile după a doua doză. S-a determinat volumul spermei, concentrația, motilitatea și numărul total de spermatozoizi.

„Avem, acum, dovezi care ar trebui să vă asigure că riscul ca vaccinarea să vă compromită numărul de spermatozoizi este extrem de scăzut”, a spus dr. David Cohen, director co-medical al Institutului pentru Reproducerea Umană din Chicago, care nu a fost implicat în studiu, potrivit CNN.

„Nu am găsit modificări ale parametrilor spermatozoizilor la bărbații tineri sănătoși pe care i-am studiat și care au primit ambele doze de vaccin care utilizează tehnologia ARNm”, a spus autorul studiului, Dr. Ranjith Ramasamy de la Universitatea din Miami Health System.

Studiul nu a inclus vaccinurile Johnson & Johnson sau AstraZeneca, însă rezultatele nu pot prezenta o diferență majoră. „Cu toate acestea, credem că modul în care funcționează aceste vaccinuri este destul de similar, în ciuda materialului genetic diferit. Nu ar trebui să existe diferențe în cazul celorlalte două vaccinuri,adaugă Ramasamy.

Virusul poate afecta, totuși, fertilitatea

În timp ce vaccinul anti-COVID  nu influențează în mod negativ sperma, s-a constat faptul că virusul în sine ar putea fi dăunător tractului reproductiv masculin, potrivit unui mic studiu publicat în ianuarie.

Comparativ cu bărbații sănătoși fără Covid-19, s-a constatat o creștere semnificativă a inflamației și a stresului oxidativ în celulele spermatozoizilor aparținând bărbaților infectați cu SARS-CoV-2.

Concentrația lor, mobilitatea și forma lor au fost, de asemenea, afectate negativ de virus. Potrivit rezultatelor obținute, diferențele au crescut odată cu severitatea bolii manifestate.

 

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: