Sari la conținut

Studiul care arată câtă cafea ar trebui să bei ca să nu mori de boli de inimă și de AVC

consumul de cafea
sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro
consumul de cafea

Cafeaua este una dintre cele mai consumate băuturi din lume și se remarcă nu doar prin aroma sa puternică, ci și prin efectele pozitive pe care le are asupra fiecărui organism.

Universitatea din Oxford, în acest sens, a dezvăluit recent cantitatea care ar trebui ingerată pentru a profita la maximum de beneficiile pe care le aduce în ceea ce privește sănătatea cardiovasculară.

În acest scop, a realizat un studiu la care au participat 468.629 de persoane fără afecțiuni cardiovasculare (CV) clinice care au consumat acest tip de băutură și a ajuns la o serie de concluzii favorabile.

Cum a fost realizat studiul?

Cercetarea condusă de universitatea britanică a urmărit să determine riscurile și beneficiile pentru participanții care au consumat cafea.

În acest scop, au fost stabilite diverse clasificări. Mai exact, aceștia au fost împărțiți în trei grupe diferite, în funcție de cantitatea de consum: 1) zero; 2) ușoară până la moderată (între o jumătate de ceașcă și trei cești pe zi); 3) și ridicată (mai mult de trei cești pe zi).

Rezultatele au condus la concluzii puternice: consumul de cafea ușor până la moderat, după o urmărire de până la 11 ani, a fost asociat cu o reducere a mortalității cardiovasculare și cu o incidență mai mică a accidentelor vasculare cerebrale.

Ajustarea pentru factori precum hipertensiunea, colesterolul ridicat și diabetul, băutorii de cafea au prezentat fenotipuri CV mai favorabile atât în ceea ce privește sănătatea inimii, cât și a arterelor.

Acest studiu a întărit ideea că, în ciuda asocierii cunoscute a cofeinei cu o creștere temporară a tensiunii arteriale, consumul regulat de cofeină nu a dus la creșteri semnificative ale riscului de hipertensiune pe termen lung.

Câte cești de cafea ar trebui consumate pe zi?

Printre rezultatele analizei realizate de Universitatea din Oxford se numără faptul că un consum ușor sau moderat de cafea duce la o mai mică rigiditate arterială, ceea ce se traduce printr-un beneficiu pentru artere.

Aceste rezultate au subliniat potențialele beneficii cardiovasculare ale consumului regulat de cafea și sunt în concordanță cu studiile anterioare care sugerează o prevalență mai mică a diabetului de tip 2 și o greutate corporală mai mică în rândul băutorilor obișnuiți de cafea.

În acest sens, s-a concluzionat că până la trei cești pe zi de cafea permit individului să reducă semnificativ riscul de mortalitate din toate cauzele, în special mortalitatea legată de inimă.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel