Sari la conținut

Te-ai născut după 2008? ADIO FUMAT! Se va interzice tinerilor să poată cumpăra vreodată țigări! Cum va fi posibil acest lucru?

sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Noua Zeelandă a anunțat joi planuri de a împiedica tinerii să poată cumpăra vreodată țigări, ca parte a unei inițiative de a face țara complet nefumătoare până în 2025.

Măsurile vor însemna că oricine născut după 2008 nu va putea achiziționa țigări sau produse din tutun în timpul vieții, în timp ce nivelul de nicotină din țigări disponibil pentru persoanele în vârstă va fi redus.

Numărul comercianților cu amănuntul capabili să vândă țigări ar putea fi, de asemenea, redus substanțial, au spus oficialii. Legislația este de așteptat să fie adoptată anul viitor.

Oficialii din domeniul sănătății și grupurile de campanie au salutat mișcarea, recunoscând reformele propuse drept una dintre cele mai dure represiuni din lume împotriva industriei tutunului.

Noua Zeelandă a impus deja  taxe mari pe țigări, dar Ministerul Sănătății spune că sunt necesare mai multe măsuri pentru a atinge obiectivul de a face țara nefumătoare.

„Aceasta este o zi istorică pentru sănătatea poporului nostru”, a spus dr. Ayesha Verrall, ministrul asociat al Sănătății, într-un comunicat.

„Vrem să ne asigurăm că tinerii nu încep niciodată să fumeze, așa că vom transforma în infracțiune vânzarea sau furnizarea de produse din tutun afumat noilor cohorte de tineri. Oamenii de 14 ani la intrarea în vigoare a legii nu vor putea niciodată să cumpere tutun în mod legal.”

Verrall a spus că fumatul este principala cauză de deces care poate fi prevenită în Noua Zeelandă și provoacă unul din patru cancere în populația sa de aproximativ 5 milioane. Ministerul Sănătății a spus că daunele legate de fumat au fost deosebit de răspândite în comunitățile Maori, Pacific și în cele cu venituri mici.

„O lungă luptă”

Obiectivul guvernului împotriva fumatului, introdus pentru prima dată în 2011, este de a se asigura că rata națională de fumat este redusă la mai puțin de 5% până în 2025 – înainte de a elimina în cele din urmă fumatul. În prezent, aproximativ 13% dintre adulți fumează la nivel național, în scădere față de 18% în urmă cu aproape un deceniu.

Cu toate acestea, rata actuală de fumat în rândul populației indigene maori este de 31%, mult mai mare decât rata națională.

„A fost o sarcină lungă, dar acum se pare că vom atinge obiectivul Smokefree 2025”, a declarat Robert Beaglehole, președinte și fondator al grupului de campanie, ASH.

„Această colecție de măsuri complementare va fi invidia țărilor care se luptă să combată moartea și mizeria cauzate de tutunul fumat. Vom conduce lumea în controlul tutunului”, a adăugat el.

Organizația Mondială a Sănătății descrie epidemia de tutun drept „una dintre cele mai mari amenințări pentru sănătatea publică cu care s-a confruntat vreodată lumea”. Se spune că fumatul, inclusiv la mâna a doua, ucide peste 8 milioane de oameni pe an.

Peste 80% dintre cei 1,3 miliarde de consumatori de tutun din lume, estimați, trăiesc în țări cu venituri mici și medii, unde povara bolilor și deceselor legate de tutun este cea mai mare.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: