Sari la conținut

Te chinuie gastrita? Iată câteva remedii naturale

Te chinuie gastrita? Iată câteva remedii naturale care te vor ajuta să te simți mai bine. Ce alimente să consumi, ce trebuie să eviți cu desăvârșire:

Gastrita este o problemă digestivă cauzată de inflamația stomacului și eroziunea mucoasei stomacului (numită mucoasa gastrică). Din păcate, gastrita dă dureri frecvente de stomac, precum și arsuri, senzația de stomac umflat etc.

Care sunt cele mai des întâlnite simptome de gastrită? Ei bine, în primul rând, gastrita este semnalată de senzațiile de arsură în abdomen, mai ales în timp ce mâncăm.

De asemenea, senzație de greață sau vărsături, balonarea stomacului, pierderea poftei de mâncare, senzație de sațietate rapidă și posibil să experimenteze modificări ale greutății, sughit si eructat sunt alte simptome ce ne arată că avem gastrită,

Mai pot fi totodată și modificări ale mișcărilor intestinale și aspectul scaunelor (poate fi mai închis decât de obicei și să capete o culoare asemănătoare gudronului sau sângeros).

Dacă aceste simptome persistă, este bine să vă adresați medicului pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat. De asemenea, este bine să aveți grijă ce mâncați, pentru a nu se agrava.

Iată câteva remedii naturale ce vă vor ajuta.

Fără alimente iritante

Cel mai important pas în tratarea gastritei este eliminarea a ceea ce irită mucoasa stomacului, în primul rând. Mulți oameni cu gastrită prezintă simptome agravate atunci când mănâncă o mulțime de alimente ambalate/procesate, alimente prăjite sau alimente calde și picante.

O dietă inadecvată este un factor de risc pentru gastrită, deoarece promovează inflamația în tractul digestiv, poate crește riscul de sindrom de intestin permeabil sau sensibilitate la alimente și poate contribui la deficiențe de nutrienți care agravează simptomele gastritei.

Ar fi bine să:
– Reduceți consumul de alimente procesate, ambalate, bogate în ingrediente sintetice și substanțe chimice; ideal ar fi să le eliminați complet;
– Înlocuiți alimentele procesate cu alimente mai proaspete (în special legume și fructe organice);
– Evitați băuturile dulci și consumați opt pahare sau mai mult de apă pe zi;
– În loc să mâncați doar una sau două mese mari pe zi, împărțiți mesele în cantități mai mici, dar luați-le mai des (cum ar fi la fiecare două – patru ore). Nu sări peste micul dejun și încercați să vă terminați ultima masă cu mai mult de trei ore înainte de a merge la culcare.
– Urmăriți-vă simptomele pentru a înțelege mai bine modul în care reacționați la alimentele obișnuite – inclusiv alcoolul, cofeina, roșiile, ceaiul, fructele citrice, lactatele, menta și ardeiul negru/roșu. Eliminarea alcoolului poate ajuta la reducerea simptomelor, deoarece alcoolul poate irita mucoasa stomacului și poate face contactul cu sucurile digestive mai dureros.

Mai mulți nutrienți

Gastrita poate provoca simptome precum anemie, balonare, vărsături, deficiențe și deshidratare, așa că este important să preveniți complicațiile prin consumul unei diete densă în nutrienți și puțin procesată.

Potrivit studiilor științifice, excesul de greutate sau obezitatea poate crește riscul de gastrită, ulcer gastric și alte probleme digestive.

O dietă potrivită pentru gastrită, care conține în principal legume, fructe, proteine de înaltă calitate și grăsimi sănătoase, poate ajuta la gestionarea inflamației, vă permite să vă mențineți o greutate sănătoasă și să preveniți deficiențele de vitamine, minerale și antioxidanți esențiali.

Cercetările arată că alimentele care pot ajuta la gestionarea simptomelor gastritei includ alimente bogate în antioxidanți  (în special cele cu flavonoide, cum ar fi fructele de pădure), ceapa, usturoiul, dovleceii, ardeiul gras, nucile, leguminoasele/fasolea înmuiată, cerealele integrale încolțite, fructele de mare, carnea hrănită natural sau păsări crescute la pășune.

Suplimentele precum acizii grași omega-3, probioticele și vitamina C pot fi, de asemenea, benefice pentru cei care suferă de gastrită, notează naturavindecatoare.ro.

Faceți sport și reduceți stresul

Sursa foto: Shutterstock

Atât un stil de viață sedentar, cât și stresul pot crește inflamația, care dăunează organelor digestive.

Medicii recomandă persoanelor predispuse la simptome de gastrită și alte probleme digestive să facă exerciții timp de cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână.

Mai mult decât atât, exercițiile fizice sunt o modalitate excelentă de a stimula funcțiile imunitare, de a vă ajuta să mențineți o greutate corporală sănătoasă, de a echilibra hormonii și de a controla stresul.

Stresul poate crește producția de acid din stomac, ceea ce face ca simptomele gastritei să fie mai dureroase. S-a observat că persoanele cu anxietate și cantități mari de stres au o funcționare imunitară mai slabă, rate mai mari decât cele normale de infecții cu H. pylori și inflamații/ulcere gastrice.

Totodată, există dovezi că practicile naturale de eliberare a stresului, inclusiv respirația profundă, yoga, tai chi, acupunctura și meditația, pot fi utile în controlul problemelor digestive, inclusiv gastrita.

NU luați medicamente fără prescripție medicală

Potrivit Centrului Medical al Universității din Maryland, până la 20% dintre persoanele care folosesc în mod frecvent medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) dezvoltă probleme gastrice din cauza modificărilor acidului din stomac.

Utilizarea frecventă a medicamentelor obișnuite pentru calmarea durerii, inclusiv aspirina, ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) și naproxenul (Aleve, Anaprox), pot contribui la dezvoltarea gastritei, deoarece acestea modifică modul în care corpul dumneavoastră produce un tip de enzimă care în mod normal ajută la construirea mucoasei stomacului.

Încercați să reduceți cât de mult posibil medicamentele fără prescripție medicală pentru a vă gestiona durerea și, în schimb, treceți la tratamente naturiste ori de câte ori este posibil.

De exemplu, dacă aveți dureri musculare sau articulare cronice, luați în considerare utilizarea uleiurilor esențiale antiinflamatoare , cum ar fi uleiul de mentă.

Pentru durerile de cap și simptomele premenstruale, lucrați la reducerea stresului (de exemplu, prin meditație ghidată sau exerciții fizice) și încercați să consumati alimente bogate în magneziu, mai notează naturavindecatoare.ro.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel