Sari la conținut

Te confrunți cu dureri abdominale după ce mănânci? MARE ATENȚIE! Poate fi un simptom de cancer

Cancerul de intestin este al doilea cel mai frecvent cancer, după cancerul pulmonar. În ciuda acestui fapt, un studiu a constatat că jumătate dintre britanici nu pot numi un singur simptom al bolii. Simptomele cancerului intestinal pot apărea în mai multe locuri în mai multe moduri.

Cancerul, potrivit NHS, este: „O afecțiune în care celulele dintr-o anumită parte a corpului cresc și se reproduc în mod necontrolat. Celulele canceroase pot invada și distruge țesuturile sănătoase din jur, inclusiv organele.”

Deși există peste 200 de tipuri de cancer, cele mai frecvente patru în Marea Britanie sunt cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul de prostată și cancerul intestinal.

Cancerul intestinal este cel mai frecvent întâlnit la cei peste 60 de ani, dar, ca toate tipurile de cancer, poate apărea la oricine, de orice vârstă. Între timp, simptomele pot apărea în mai multe zone.

Unul dintre simptome este durerea abdominală cauzată de mâncare.

Alte simptome includ:

• O schimbare persistentă a obiceiului intestinal
Sânge în scuaun
• Pierdere în greutate inexplicabilă
• Oboseală extremă fără motiv
• Durere sau nod în burtă.

Bowel Cancer UK spune: „Majoritatea persoanelor cu aceste simptome nu au cancer intestinal. Alte probleme de sănătate pot provoca simptome grave. Dar dacă aveți unul sau mai multe dintre acestea sau dacă  pur și simplu nu vă simțiți bine, mergeți la medicul dumneavoastră de familie.”

Între timp, o nouă cercetare realizată de Bowel Cancer Research UK a descoperit că unul din doi britanici nu cunoaște niciun simptom al cancerului intestinal.

Organizația de caritate a spus că a fost șocată de lipsa de conștientizare a bolii, în ciuda prevalenței acesteia.

Aproximativ 43.000 de oameni în fiecare an sunt diagnosticați cu cancer intestinal, în timp ce peste 16.500 de oameni își pierd viața din cauza bolii anual.

Dr. Lisa Wilde, director de cercetare și afaceri externe la Bowel Cancer UK, a spus: „Deși boala afectează în mare măsură persoanele cu vârsta peste 50 de ani, peste 2.600 de persoane sub 50 de ani sunt diagnosticate în fiecare an, așa că este foarte important ca oamenii să caute sfaturi cât mai curând posibil – indiferent de vârsta lor – dacă sunt îngrijorați.”

Aceste rezultate vin la doar câteva săptămâni după ce guvernul britanic și-a anunțat Războiul împotriva cancerului, o campanie de 10 ani pentru a găsi noi tratamente pentru cancer.

Dr Wilde spune: „Din aceste constatări este clar că acest plan trebuie să includă acțiuni pentru a crește gradul de conștientizare a simptomelor cancerului intestinal și a încuraja oamenii să caute ajutor cât mai devreme posibil.”

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel