Sari la conținut

Testele genetice recomandate în sarcină

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Pentru multe dintre femeile ce tocmai au aflat că sunt însărcinate, cea mai mare temere este cea că bebelușul ar putea avea o anomalie genetică. Vestea bună este că aceasta poate fi detectată din primele săptămâni de sarcină cu ajutorul unor teste specifice. Despre ele am stat de vorbă cu Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu specializare în infertilitate.

De la început, este bine ca viitoarele mame să știe că există două tipuri de teste genetice, de screening și de diagnosticare. Primele, așa cum le spune și numele, sunt teste neinvazive și pot arăta dacă fătul prezintă risc de sindrom Down sau malformații de tub neural. Al doilea tip de test este unul invaziv și furnizează informații genetice despre făt. Mai exact, medicul poate afla cu precizie dacă este vorba sau nu despre o boală genetică.

Testarea genetică este recomandată mai ales femeilor care au trecut de 35 de ani, pacientelor cu un istoric de avorturi spontane, cuplurilor de părinți care au deja un copil cu defect genetic sau au în familie o rudă apropiată ce suferă de o boală genetică.

Cele mai frecvente teste genetice recomandate pentru depistarea posibilelor defecte sau anomalii cromozomiale sunt:

Testul NIPT (test prenatal non-invaziv) – cuprinde două teste, Panorama și Harmony Se realizează prin recoltarea unei probe din sângele mamei începând cu săptămâna a 9-a (Panorama) și a 10-a (Harmony)

Testul AFP (alfa- fetoproteinic) – se face în săptămânile 15-18 de sarcina, prin prelevarea de sânge de la viitoarea mamă și poate arăta existența unei sarcini multiple. Dar poate depista și eventuale defecte de tub neural, poate depista sindromul Down

Testul HcG – nivelurile anormale ale acestui hormon (gonadotropina corionică umană) sunt asociate cu un risc crescut de anomalie cromozomială (sindrom Down)

Triplu test – se face în săptămânile 16 și 18 de sarcină și poate evalua riscurile ca fătul să dezvolte afecțiuni de tub neural sau anomalii cromozomiale de tipul celor caracteristice sindromului Down și Edwards.

Dry Test – este un alt test de screening recomandat a fi făcut în primul sau în al doilea trimestru de sarcină. Acesta  depistează riscul crescut pentru sindrom Down, Edwards, defecte de tub neural etc.

Amniocenteza – este o procedură invazivă, folosită pentru a obține o mostră de lichid amniotic ce înconjoară fătul pentru a diagnostica tulburările cromozomiale și defectele de tub neural. Procedura presupune introducerea unui ac lung, foarte subțire, prin abdomenul mamei în sacul amniotic. Se face pentru prelevarea unei probe de lichid amniotic, ce conține informații genetice despre făt.

Testul CVS (Testul de vilus corionic) – este un test de diagnosticare invaziv, ce detectează anomaliile cromozomiale (sindrom Down). Se efectuează prin introducerea unui cateter în abdomen sau vagin pentru a extrage o mostră de celule din țesutul placentar.

Dacă testele de screening, neinvazive, sunt cele care estimează riscul de a avea un copil cu anomalii cromozomiale sau defecte de tub neural. Astfel, testele de diagnostic sunt cele care confirmă existența acestora. Totodată, este bine ca femeia însărcinată să știe că un test de diagnostic prezintă risc pentru sarcină, cel mai important fiind avortul spontan.

Rusen Anca

Sunt editor, jurnalist pe sănătate de 8 ani. De ce presă medicală? Fiindcă din cei 15 ani de presă, cel mai mult am iubit sănătatea. Să scriu despre tot ceea ce înseamnă sănătatea în viața unui individ cred că mă definește ca om. Și recunosc: regret că nu am făcut medicină! Practic, sănătatea este cel mai frumos dar pe care l-am primit și paradoxal, singurul pe care îl neglijăm. Fiindcă cel mai mult ne doare un diagnostic care îți ia răsuflarea și care îți pune sufletul la încercare. Boala te împovărează atât sufletește cât și fizic. Scriu fiindcă sănătatea trebuie prețuită și lipsa ei costă enorm. Cred cu tărie că primul pas spre sănătate este cunoașterea, informarea și educarea. Mai exact, ceea ce facem noi, jurnaliștii. Oferim cititorilor noștri accesul la informații corecte, atent documentate medical. În felul acesta, eu simt că pot contribui puțin la tot ceea ce înseamnă prevenția unor boli!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel