Sari la conținut

Testul de respirație care detectează cancerul cu o precizie de 90%

Testul de respirație permite cercetătorilor să capteze vapori și gaze care pot fi analizate pentru a detecta prezența biomarkerilor anumitor tipuri de cancer.

Când vine vorba de combaterea cancerului, cel mai ascuțit instrument pe care îl avem în arsenalul nostru este detectarea precoce, deoarece, în anumite cazuri, poate îmbunătăți drastic rezultatele pacienților.

Având în vedere acest lucru, o echipă multidisciplinară de la Imperial College London a dezvoltat un nou tip de etilotest, despre care ei spun că poate detecta anumite forme de cancer în stadiile incipiente cruciale ale bolii.

Dispozitivul folosește o pungă de plastic și un cilindru metalic cunoscut sub numele de tub absorbant pentru a colecta respirația pacientului, informează EuroNews.

Căptușeală din interiorul tubului este acoperit de un material care captează vaporii și gazele.

Odată colectate, oamenii de știință folosesc un instrument cunoscut sub numele de desorbitor termic pentru a încălzi probele și a separa compușii conținuti în ele.

Acest lucru le permite cercetătorilor să analizeze și să identifice gazele volatile care pot servi ca biomarkeri ai anumitor tumori canceroase.

„ Tumora și mediul din jurul tumorii produc metaboliți. Unii dintre acești metaboliți pot fi detectați în faza gazoasă și îi numim compuși volatili”, a explicat profesorul George Hanna, șeful departamentului de cancer și chirurgie la Imperial College London.

Profesorul Hanna a supravegheat deja o serie de studii folosind testul de respirație care implică sute de pacienți, iar echipa recrutează în prezent peste 25.000 de pacienți pentru studii ulterioare.

În 2024, echipa va începe un studiu clinic triplu orb pentru a evalua cât de eficient este etilotestul în detectarea cancerului într-un stadiu incipient.

Probele vor fi trimise de la cabinetele medicilor din aproximativ douăzeci de centre din Marea Britanie și vor fi comparate cu rezultatele altor metode de detectare.

Hanna crede că eforturile echipei sale abordează o lacună critică în capacitatea sistemelor de sănătate de a face testarea cancerului la dispoziția tuturor celor care au nevoie de ele.

Etilotestul lor, dacă are succes, ar fi o alternativă mai ieftină, mai rapidă și mai rentabilă la o endoscopie, procedura prin care un instrument este introdus în corp pentru a oferi o vedere detaliată a părților sale interne.

„Practica actuală pentru cancerul de esofag și stomac și cancerul pancreatic este fie de a trimite pacientul pentru endoscopie, fie de a aștepta și de a vedea dacă simptomele se agravează. Dacă trimitem pe toți la endoscopie, atunci vor fi prea mulți, sistemul nu va face față. Dacă așteptăm prea mult și pacientul are un cancer precoce, apoi va deveni un cancer tardiv până când pacientul va avea simptome  definitive”, a explicat Hanna.

„Deci, ceea ce credem noi, în loc să așteptăm și să vedem, facem testul (etilotest). Dacă testul este pozitiv, atunci pacientul va fi trimis pentru investigație. Dacă testul este negativ atunci asigurăm pacientul. Prin urmare, testul va înlocui metoda „așteaptă și vezi dacă ai cancer”, a adăugat cercetătorul.

Cercetarea este finanțată parțial de Pancreatic Cancer UK.

Dacă testul de respirație reușește ar putea salva mii de vieți numai în Marea Britanie, potrivit organizației de caritate.

Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel