Sari la conținut

Tot ce trebuie să știi despre protezele dentare: cum le alegi, cât durează perioada de acomodare și cum se îngrijesc corect

Daca aveti dinti lipsa, probabil ca va ganditi la inlocuirea acestora pentru a imbunatati in primul rand aspectul fizic. Insa, pe langa acest aspect, inlocuirea dintilor lipsa va permite, de asemenea, sa mancati mai confortabil, sa vorbiti mai clar si sa va mentineti sanatatea orala.

Pretul protezelor dentare este, de multe ori, primul criteriu de care un pacient tine cont atunci cand ia decizia de a-si reface dantura si de a zambi din nou cu incredere. Este normal sa fie asa, dar in acelasi timp nu acesta ar trebui sa fie principalul aspect al situatiei, ci faptul ca o proteza dentara va imita aproape perfect dantura naturalasi va reda posibilitatea de a zambi fara retinere, de a saruta fara retinere, de a musca dintr-un mar cu aceeasi incredere ca atunci cand pe arcade existau dinti naturali.

Dr. Reza Sadighian, medic stomatolog la clinica de lux Sadighian Dental Clinic, explica in detaliu tot ce trebuie sa stie pacientii care urmeaza sa apeleze la o proteza dentara. Incepand cu finalul lunii august, se lanseaza programul „Bunici fericiti”, princa care clinica Sadighian sustine costurile suplimentare serviciilor medicale pentru toti pensionarii care au nevoie de proteza dentara, aceasta fiind la un pret redus de 590 de lei.

Cum alegem protezele dentare

Proteza dentara este inlocuirea mobila a dintilor lipsa, care poate fi totala sau partiala, in functie de numarul dintilor lipsa. In cele mai multe cazuri exista dinti ramasi, iar acestia nu necesita o inlocuire, mai ales daca sunt intr-o stare buna, de aceea se recurge la o proteza dentara partiala.

„Protezele totale pot fi conventionale, realizate dupa perioada de inlaturare a dintilor si vindecarea gingiilor, o perioada de aproximativ 12 saptamani, sau imediate, pozitionate inainte sa se realizeze vindecarea completa a gingiilor. Dezavantajul protezelor totale conventionale este ca nu se pot monta imediat dupa inlaturarea dintilor, ca in cazul celei imediate, insa aceasta din urma necesita o ajustare, intrucat, in perioada de vindecare gingiile si oasele dentare se modifica”, spune dr. Reza Sadighian.

Proteza partiala este formata din dinti inlocuitori, atasati pe o baza din plastic de culoarea gingiei, uneori legata de un cadru metalic care o fixeaza de ceilalti dinti. O proteza partiala inlocuieste unul sau mai multi dinti prin plasarea coroanei pe dintii ramasi. Aceasta, ca si cea completa, este detasabila si are un aspect mult mai natural spre deosebire de proteza completa.

Etapele realizarii protezelor dentare

Procesul de realizare a protezei dentare dureaza cateva saptamani si necesita mai multe sedinte pentru fixarea ei. In prima sedinta, medicul verifica sanatatea dintilor ramasi si se alege tipul de proteza potrivit, in functie de rezultatele controlului stomatologic.

„Ulterior, se realizeaza o serie de verificari ale maxilarului si masuratori ale danturii si spatiilor dintre dinti, in cazul in care exista dinti ramasi. Se creeaza modelul de proteza potrivita, dintr-un material special, in vederea realizarii protezei dentare. Este bine sa se verifice foarte bine acel model, pentru ca forma si culoarea sa se potriveasca perfect, inainte ca proteza finala sa fie gata. Dupa aceste etape se monteaza proteza si se fac ajustari in functie de necesitati”, completeaza dr. Reza Sadighian.

Obisnuirea cu proteza dentara

„Este foarte important ca asteptarile in ceea ce priveste proteza dentara sa fie realistice. Aceasta va ajuta sa mancati, sa vorbiti, sa aveti un zambet frumos, dar chiar si cele mai bune proteze nu se vor simti la fel ca dintii naturali. La inceput este normal sa simtiti un disconfort, dar pe parcurs va veti obisnui si totul va fi foarte bine. Este indicat sa mergeti destul de des la control pentru ca medicul sa verifice potrivirea protezei, iar in cazul in care este nevoie, sa se faca ajustarile necesare”, afirma dr. Reza Sadighian.

In functie de tipul de proteza dentara si de sensibilitatea gingiei, perioada de obisnuire poate varia. Este bine ca la inceput sa se consume mai mult alimente moi, pana cand aceasta se va fixa asa cum trebuie pe maxilar. De asemenea, mestecatul trebuie sa se realizeze in ambele parti, pentru a mentine proteza fixata uniform. Nu uitati ca limba si obrajii se misca constant in diferite parti, de aceea va fi mai dificil pana cand acestea se vor obisnui cu noua proteza dentara.

Curatarea si ingrijirea protezei dentare

„Curatati dintii naturali ramasi ca de obicei, de cel putin doua ori pe zi cu o pasta de dinti cu fluor. In cazul in care aveti proteza dentara, este important sa va curatati foarte bine gingiile, limba si cavitatea bucala pentru o igiena desavarsita. Este indicat sa periati proteza cu o periuta moale”, spune dr. Reza Sadighian.

Protezele dentare se curata dupa fiecare masa, cu ajutorul periutei. Este bine ca acestea sa fie depozitate intr-un pahar cu apa sau pe un servetel curat pentru a preveni deteriorarea lor. Toate suprafetele acestora trebuie sa fie curatate, inclusiv partea care se prinde pe gingie.

„Nu folositi substante de curatare a protezei inainte de a va sfatui cu medicul stomatolog. Exista situatii in care acestea nu sunt recomanadate pentru ca pot distruge suprafata protezei. De asemenea, nu este indicat sa curatati suprafata lor cu apa calda pentru ca isi pot schimba culoarea si se pot crea fisuri”, completeaza dr. Reza Sadighian.

Cand purtam protezele dentare

Dupa fixarea protezei dentare, medicul stomatolog va va spune cand trebuie sa o purtati si cand o puteti da jos, pe perioada zilei. Exista situatii diferite, nu sunt aceleasi reguli in cazul tuturor persoanelor care poarta proteze dentare, iar acest lucru se schimba in functie de necesitatile persoanei, dar si de anumite probleme dentare.

„In primele zile, este indicat ca proteza sa se poarte continuu, inclusiv in timpul noptii, pentru ca gura sa se obisnuiasca cu prezenta ei. De asemenea, in acest fel, dintii ramasi se leaga mai bine de aceasta proteza, iat gingiile se pot vindeca mai repede. Cu toate ca poate fi un lucru inconfortabil, in asa fel va puteti da seama daca proteza necesita ajustari. Dupa aceasta perioada, puteti scoate proteza inainte de culcare, pentru ca tesuturile sa se odihneasca, iar saliva sa curete suprafetele cavitatii denatre pana dimineata”, explica dr. Reza Sadighian.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel