Sari la conținut

Totul despre ciroza hepatică. Simptomele manifestate în stadiul terminal al bolii

afecțiuni hepatice
Sursa foto: Arhiva doctorulzilei.ro
Ce este insuficiența hepatică

Totul despre ciroză. Numărul de boli care pot duce la deces sau care pot afecta grav calitatea vieții unei persoane este incalculabil. În ziua de astăzi, „bolile bătrâneții”, bolile cardiovasculare și cancerul, sunt cele care ucid cele mai multe persoane.

În plus, ciroza care afectează cel mai frecvent ficatul, este una dintre cele mai frecvente astfel de boli, care face până la un milion de victime în fiecare an.
În stadiul de decompensare a cirozei, pacienții pot avea hemoragii interne la unul dintre organele lor sau la vasele care le alimentează. Acesta este modul în care mor majoritatea persoanelor aflate în stadiul terminal al bolii.

Ascită cronică

Pacienții cu ciroză pot suferi de ascită cronică, inflamație a mucoasei peritoneale și deces. Treatment este dificil și ineficient, iar speranța medie de viață a persoane cu boală hepatică în stadiu terminal nu depășește adesea 4-5 ani. Leziunile atins o asemenea amploare încât personul sufere de insuficiență hepatică.

Prin ce se face remarcat ultimul stadiu al bolii?

  • Clinicienii recunosc ciroza în stadiul final pe baza unor simptome specifice. Se numără o creștere a diametrului falangelor degetelor și o modificare caracteristică a formei plăcilor unghiilor.
  • Apariția unor „stele” venoase pe corp, decolorare roșiatică în palmele mâinilor și un ten slab și nesănătos, cu înroșirea buzelor, a pomeților și a palmelor indică sfârșitul.
  • Abdomenul se umflat, membrele inferioare umflate și vene dilatate în peretele abdominal.

Ciroza hepatică în sine este o boală periculoasă

Dacă apar complicații, riscul de deces crește considerabil. În cazul sindromului hepatorenal, decesul survine la 10-14 zile de la apariția complicației.

În ultimele clipe ale unui bolnav de ciroză, pacienții pot dezvolta encefalopatie hepatică, o afecțiune care duce la afectarea funcției cerebrale. Encefalopatia hepatică poate fi semnificativă din punct de vedere clinic și poate prezenta modificări precum tulburări de concentrare, tremurături și modificări ale gândirii, potrivit BZI.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel