vineri, martie 24, 2023

Arsura – o traumă imensă pentru orice pacient grav afectat de ea, reprezintă unul dintre cele mai teribile accidente prin care poate trece un om. Dovadă stă numărul mare de decese care a urmat incendiului din clubul Colectiv, dar și de persoane care sunt încă spitalizate în stare gravă. Este misiunea, deloc ușoară, a chirurgilor și a medicilor specializați în tratarea arsurilor să le redea pacienților starea de sănătate. Iar această misiune poate fi continuată cu brio de medicii dermatologii, cei care pot trata cicatricile rămase după accident.

Te-ar mai interesa: Cât de periculoși sunt polipii de colon? Ce trebui...

”Când vorbim de răni întinse și adânci, cum sunt cele de arsură gravă, atunci ne așteptăm la cicatrizare vicioasă. După ce depășesc evenimentul unui accident sau al unei operații, pacienții devin foarte preocupați de aspectul cicatrizării. Uneori, până și cicatricile minuscule produc îngrijorare și chiar depresie. S-a constatat, însă, că pacienții cu răni grave, vitale, sunt mai toleranți la aspectul cicatrizării pentru că au trecut printr-un rău mai mare”, explică medicul dermatolog Mihaela Leventer impactul pe care îl au cicatricile asupra pacienților.

Medicii centrului de referință în tratarea problemelor pielii “Dr Leventer Centre” spun că cicatricile faciale au cel mai mare impact estetic, pe când cele de la nivelul extremităților afectează mobilitatea, sensibilitatea tactilă și finețea gesturilor. Tot ei descriu procedurile la care pot apela pacienții afectați de incendiul din clubul Colectiv. “Dacă sunt afectate zone restrânse se poate face o reconstrucție chirurgicală cu piele sănătoasă de vecinătate. Dacă, însă, este afectată o zonă întinsă, cum este cazul cicatricilor de arsură, se caută îmbunătățirea culorii și funcționalității zonei. Pentru mobilitatea și îmbunătățirea texturii se efectuează tratamente cu laser fracționat CO2 care redă suplețea zonei. Dacă, în plus, cicatricea este roșie, ea poate fi îmbunătățită cu laserul vascular Dye. Totuși, niciun aparat nu poate reface pielea integral, ci doar îmbunătățeste anumite aspecte ale zonei afectate. Cicatricile extremităților sunt adesea retractile – se strâng, se trag în interior – și necesită intervenții chirurgicale de extindere a mobilității. Aceste zone răspund bine la tratament compresiv cu corsete speciale și la plasturi de silicon”, afirmă specialiștii Dr. Leventer Centre.

Te-ar mai interesa: Dupa aproape 200 de ani, s-a aflat ce boli a avut ...

Studii recente susțin că utilizarea ultrasunetelor grăbește închiderea unor cicatrici care nu au capacitate de închidere spontană. Și terapiile cu cortizon special pot accelera refacerea pielii afectate de cicatrici.

“Dermatologul cu cunoștințe solide în terapia laser – medicul Maria Dumitrescu, în cazul nostru – intervine pe cicatricile eritematoase, dar și pe cele retractile și hipertrofice. Utilizarea profesionistă a diverselor medicamente (topice), a diverșilor plasturi, dar și a aparatelor noi de tratament dau o șansă reală pacienților spre o viață cât mai normală. În ceea ce privește îngrijirea pacienților arși în accidentul de la Colectiv, dermatologii pot prelua spre îngrijire faza finală de remodelare tisulară, după ce riscul vital a fost înlăturat și vindecarea începe să se instaleze”, completează medicul dermatolog, Mihaela Leventer.

Te-ar mai interesa: Testul de sânge care ar putea detecta boala Alzhei...

„Dr Leventer Centre” oferă gratuit tuturor pacienților implicați în dramaticul incendiu din clubul Colectiv tratamentul pentru cicatrice cu laserul CO2. Aceștia se pot programa la numărul de telefon 0722. 363. 577 de îndată ce medicii care i-au ținut sub observație le recomandă acest tip de intervenții.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private