luni, septembrie 26, 2022

De-a lungul vieții noastre, este complet normal să experimentăm anumite lacune de memorie. După o anumită vârstă, pot deveni însă mai frecvente, ceea ce la rândul său ne poate face să ne temem că este un prim semn de demență.

Vestea bună, însă, este că, dacă ținem cont de câteva sfaturi, multe dintre aceste probleme pot fi prevenite. Chiar și în cazurile de boli neurodegenerative precum Alzheimer, dovezile disponibile sugerează că există metode pentru a încetini semnificativ progresia tulburării.

Te-ar mai interesa: Calendar ortodox octombrie. Zilele de sărbătoare c...

Citește cărți de ficțiune

Tocmai pe aceasta se bazează renumitul om de știință în neuroștiință Richard Restak, fost președinte al Asociației Americane de Neuropsihiatrie, când în cea mai recentă carte a sa The Complete Guide to Memory: The Strengthening Your Mind oferă câteva indicii despre modul în care se produc pierderile de memorie și despre cum să evitați un număr bun dintre ele, potrivit Health.

De exemplu, Restak susține că mulți pacienți mai în vârstă care se confruntă cu aceste deficiențe tind să nu mai citească romane de ficțiune, deoarece le este foarte greu să urmărească intriga și nu își amintesc acțiunile sau cuvintele personajelor. Și asta este păcat, spune el, deoarece citirea cărților complexe este un exercițiu grozav de memorie.

Te-ar mai interesa: Horoscop 27 septembrie 2022. Motiv de bucurie pent...

Citirea poveștilor fictive, dezvoltă el, ne obligă să întărim ceea ce știm ca memorie de lucru, spre deosebire de memoria episodică sau memoria de scurtă durată.


Trei tipuri de memorie

Fiecare dintre aceste trei forme de memorie are o funcție diferită. Astfel, memoria de scurtă durată este ceea ce folosim pentru a stoca unele informații pe care urmează să le folosim pe termen scurt și imediat: de exemplu, când ne amintim un număr de telefon pentru câteva secunde.

Te-ar mai interesa: Inflamarea vaselor de sange de la nivelul creierul...

Episodicul, în schimb, ne permite să păstrăm amintiri pentru o perioadă lungă de timp, ca atunci când ne amintim momente din copilărie.

La rândul ei, memoria de lucru, subliniază Restak, este mult mai practică și ne permite să folosim informațiile învățate pentru a îndeplini corect o sarcină.

În acest caz, de exemplu, amintirea conținutului a ceea ce a fost citit anterior pentru a continua să avanseze în intriga unei ficțiuni.

Te-ar mai interesa: Semne și simptome de avertizare că ai un atac de c...

Oricum ar fi, neurologul avertizează că, de la sine, memoria tinde să se deterioreze după mai mult sau mai puțin de 30 de ani, așa că sfătuiește să o exerciți zilnic.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private