joi, martie 30, 2023

Tu ți-ai ales „Baba”? Ce sunt „Zilele Babelor”. Tradiții și superstiții românești.

Cei mai mulți dintre noi știm că în prima zi din martie oferim și primim mărțișoare. De asemenea, alături de toți membrii familiei ne alegem un număr de la 1 la 9, și ne dorim cu ardoare că ziua respectivă din începutul lunii martie să fie una senină și plină de speranță.

Când şi cum se aleg Babele? Tradiţii şi obiceiuri populare pentru începutul primăverii - Alba24

Tu ți-ai ales „Baba”? Ce sunt „Zilele Babelor” sau „Zilele Babei Dochia”

De ce? Pentru că se spune din străbuni, că „Babele” sau „„Zilele Babei Dochia”, adică primele zile din martie,  sunt considerate schimbătoare, unele fiind prea călduroase, iar altele friguroase. Se crede că, dacă îți alegi ”baba” într-una din aceste zile, cum va fi vremea în ziua respectivă așa îți va fi și anul.

Te-ar mai interesa: Cele cinci boli pe care le aduce menopauza. Ce tre...

Astfel, dacă este soare și vreme bună în ziua babei alese de tine, atunci anul va fi unul presărat cu momente plăcute, cu realizări și foarte multe bucurii.

Însă, dacă vremea e capricioasă și întunecată, atunci persoana care și-a ales baba în ziua respectivă va mai întâmpina dificultăți în timpul anului și se mai poate confrunta cu probleme.

În plus, vremea din ziua babei nu arată doar cum va fi anul, ci se spune că oferă indicii și despre personalitatea celui care a ales-o.

Pentru alegerea Babelor, românii au la dispoziție două modalități. Prima și cea mai des întâlnită este cea în care fiecare persoană își alege, la întâmplare, o zi din perioada 1-9 martie.

Te-ar mai interesa: Alimentul dulce care hrăneşte celula hepatică. Ind...

A doua variantă este alegerea Babei în funcție de ziua nașterii. Pentru cei care s-au născut în intervalul 1-9, atunci lucrurile sunt simple, ziua de naștere fiind baba lor.

Baba fiecarui om este in ziua în care s-a nascut. Dacă cineva este născut într-o zi de 6, va avea Baba pe 6 martie. Dacă este născut într-o zi de 30, Baba lui va fi pe 3 martie (3+0=3).

În martie se aleg babele… Iată ce babă ai, în funcție de ziua nașterii

Povestea Babei Dochia şi cele 9 cojoace. Tradiții și superstiții românești

De această perioadă sunt legate o serie de superstiții și credințe populare.

Te-ar mai interesa: Analizele esențiale care te ajută să depistezi bol...

Babele sunt personaje mitologice populare. Legenda are legătură cu Baba Dochia, care aduce iarna și care începe în luna martie să-și dea jos câte un cojoc din cele nouă. Astfel, cu fiecare cojoc dat jos, afară se face mai cald, iar iarna este inlocuită de primăvara.

Legenda spune că, în aceste zile Baba Dochia, cea care aduce iarna începe să-şi dea jos cele 9 cojoace, câte unul în fiecare zi şi astfel în fiecare zi afară se face puţin mai cald, iarna lăsând loc primăverii să vină.

Te-ar mai interesa: Conferința „Galatia 2023” aduce în România special...

Tradiția populară mai spune că Babele erau femei puternice, care cunoșteau foarte multe informații și care puteau face predicții meteorologice.

O altă legendă spune că, Baba Dochia avea un fiu, pe nume Dragobete. Astfel, când acesta a crescut, i-a adus mamei lui acasă o noră. Baba Dochia nu a putut accepta acest lucru, fapt care a determinat-o să îi facă viața grea. Într-o zi, Baba Dochia i-a dat tinerei un ghem de lână neagră și a trimis-o la râu să o spele, spunându-i acesteia să nu se întoarcă acasă până ce lâna nu este albă. În zadar a încercat tânăra să spele lâna, culoarea acesteia rămânând neschimbată.

Te-ar mai interesa: Medicul care a luat șpagă de 6 ori într-o săptămân...

În acel moment, Iisus Hristos i s-a arătat și i-a dăruit o floare roșie cu care să spele lâna. Imediat după acest moment, lâna neagră a devenit albă, iar fata s-a întors fericită acasă. Baba Dochia s-a înfuriat peste măsură și a plecat în căutarea primăverii, purtând pe ea 9 cojoace. Vremea călduroasă a făcut-o pe Baba Dochia să își dea jos toate cojoacele în timpul călătoriei. După ce a renunțat și la ultimul cojoc, iarna s-a întors, iar Baba Dochia a înghețat.

Moartea Babei Dochia, în ziua de 9 martie, este considerată hotar între iarnă și primăvară. Perioada cuprinsă între 1 si 9 martie reprezintă intervalul de timp în care Dochia își împlinește destinul urcând muntele, împreuna cu turma sa de oi, pentru a muri înspre renaștere.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private