vineri, august 12, 2022

Un antidepresiv ieftin, disponibil generic, poate reduce riscul de îmbolnăvire severă de Covid-19 cu aproape o treime la persoanele cu risc crescut, au raportat cercetătorii miercuri, potrivit CNN.

Un studiu efectuat pe aproximativ 1.500 de pacienți din Brazilia a arătat că cei care au luat medicamentul, cunoscut sub numele de fluvoxamină, au mai puține șanse de a evolua către o boală severă și de a necesita spitalizare.

Te-ar mai interesa: MEDIC: Atenție la aceste băuturi! Efecte devastato...

Medicamentul, vândut sub numele de marcă Luvox, este un inhibitor selectiv al recaptării serotoninei (ISRS) cel mai des utilizat pentru a trata tulburarea obsesiv-compulsivă (TOC) și depresia. Dar poate afecta inflamația, a spus dr. Angela Reiersen, profesor asociat de psihiatrie la Universitatea Washington din St. Louis, care a lucrat la studiu, publicat în The Lancet Global Health.

„Fluvoxamina poate reduce producerea de molecule inflamatorii numite citokine, care pot fi activate de infecția cu SARS-CoV-2”, a declarat dr. Reiersen. Medicamentul poate de asemenea reduce trombocitele din sânge, care determină efectul de coagulare al infecției cu coronavirus.

Te-ar mai interesa: Dr. Vasi Rădulescu: Ce expresii să folosim la medi...

Dr. Reierson și colegii ei au administrat câte 100 mg de fluvoxamină de două ori pe zi, timp de zece zile, unui grup de 741 de pacienți COVID, în timp ce alt grup de 756 de pacienți a primit placebo.

79 dintre pacienții care au primit medicamentul, adică aproximativ 11%, au avut nevoie de tratament în spital sau la secția ATI, comparat cu 16% dintre cei care au primit placebo. Acest lucru reprezintă o scădere de 5% a riscului absolut și 32% scădere a riscului relativ, mai arată CNN.

Este nevoie de mai multe studii pentru a vedea dacă medicamentul poate fi adăugat pe lista tatamentelor COVID, însă este ieftin.

Te-ar mai interesa: Băutura cu care dai jos 5 kilograme în 3 zile. Aju...

„10 zile de fluvoxamină costă aproximativ 4 dolari”, precizează autorii studiului.

Nu este un remediu, dar, dacă îi ajută pe pacienți să nu ajungă la spital, este de folos.

„Având în vedere siguranța, toleranța, prețul mic și disponibilitatea fluvoxaminei, aceste constatări pot influența ghidurile naționale și internaționale privind managementul clinic al COVID”, se mai arată în studiu.

Te-ar mai interesa: Medic român: „Luați, preventiv, câte o capsulă din...

Un medicament înrudit, Prozac, sau fluoxetină, este de asemenea ieftin și chiar mai răspândit, iar cercetătorii spun că ar trebui studiat și el pentru a vedea dacă are efecte similare.

„Este important să stabilim dacă există o clasă de efecte și dacă aceste medicamente pot fi folosite pe rând pentru COVID”, potrivit studiului.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private