Sari la conținut

Un endocrinolog dezvăluie ce alimente distrug pancreasul

cafeaua afectează pancreasul
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Pancreasul este unul dintre organele care reacționează la substanțele care intră în tractul gastrointestinal. În acest sens, acest organ este cel mai adesea afectat de o alimentație necorespunzătoare sau de mâncatul în exces. Acest lucru este relatat de endocrinologul și nutriționistul rus Dr. Oksana Mikhaleva.

Astfel, potrivit ei, cel mai toxic produs este alcoolul, deoarece celulele pancreasului sunt distruse și o persoană poate avea nevoie de spitalizare. Dacă băuturile alcoolice sunt combinate cu alimente grase, atunci în organism se poate dezvolta pancreatită sau diabet.

„Pancreasul încetează să mai producă suficientă insulină și o persoană dezvoltă diabet, având nevoie de insulină sub formă de injecții zilnice pe viață”, spune Dr. Mihaleva.

Cele mai nocive alimente pentru pancreas

În plus, expertul menționează că și consumul frecvent de alimente grase este dăunător, deoarece determină depunerea de grăsime în organele interne, ceea ce duce la rândul său la disfuncții pancreatice și provoacă apariția pancreatitei cronice.

„Aceasta provoacă probleme digestive, deoarece pancreasul produce enzimele necesare pentru a digera alimentele. În acest caz, apar următoarele simptome: diaree, constipație, balonare, flatulență și dureri abdominale”, spune endocrinologul.

În același timp, abuzul de carbohidrați simpli (dulciuri, produse de patiserie) poate amenința obezitatea pancreasului și epuizarea ulterioară a acestuia, deoarece organul are nevoie de mai mult timp pentru a produce insulină în organism.

Specialistul adaugă că aceste avertismente sunt importante nu numai pentru cei care sunt predispuși la diabet de tip 2, ci și pentru toți ceilalți.

Potrivit endocrinologului Catherine Young, fast-food-ul, alimentele prăjite și afumate, excesul de carbohidrați simpli și alimentele rafinate provoacă acumularea de grăsime internă în jurul rinichilor, ficatului și pancreasului.

Experții avertizează că o funcție pancreatică deficitară crește riscul de a dezvolta pancreatită, boli gastrointestinale și diabet. Dacă simțiți greutate, disconfort și durere după ce mâncați, ar trebui să consultați un medic, recomandă experții.

Prima manifestare a bolii este durerea în partea superioară a abdomenului sau în hipocondrul stâng. Disconfortul poate fi resimțit și în spate și sub omoplatul stâng.

Din cauza unei încălcări a ieșirii sucului pancreatic, începe edemul intern și apare durerea în brâu. Senzațiile neplăcute se intensifică după ce se bea alcool sau se mănâncă în exces, în special alimente grase și picante. Pancreatita acută și necroza pancreatică se caracterizează prin durere severă paroxistică.

Ce alimente distrug pancreasul

Iată o serie de alte simptome ale pancreasului în stadiul de inflamație: greață și vărsături; diaree; balonare și gaze; slăbiciune; îngălbenirea pielii; lipsa poftei de mâncare. Scăderea producției de hormoni perturbă metabolismul energetic. Apar semnele diabetului zaharat – foame și sete puternice, gură uscată, glicemie ridicată.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel