Sari la conținut

Urinare frecventă. Mergi la toaletă de mai mult de 10 ori pe zi? Atenție! 2 ucigași tăcuți care pot fi de vină

culoarea urinei
Sursă foto. arhiva Doctorul Zilei
Culoarea urinei un indicator al problemelor de sănătate

Chirurgul urologic consultant, domnul Petr Holy, a explicat de ce unii oameni fac pipi de mai mult de 10 ori pe zi – și a dezvăluit când trebuie să consulte un medic, deoarece ar putea semnala ceva grav.

Cei mai mulți dintre noi nu țin evidența frecvenței cu care mergem la toaletă, dar experții au avertizat că urinarea de mai mult de 10 ori pe zi ar putea semnala o afecțiune de bază.

Majoritatea oamenilor urinează între șase și șapte ori pe zi și, deși există adesea o explicație simplă pentru ca o persoană să aibă o frecvență mai mare a urinării, acest lucru ar putea merita o vizită la medicul de familie.

Chirurgul urologic consultant Petr Holy a îndemnat oamenii să monitorizeze de câte ori merg la baie, adăugând: „Orice număr mai mare de zece ar putea fi un semn că ceva nu este în regulă, deoarece o serie de afecțiuni ne pot face să urinăm mai des decât de obicei”.

Vorbind în numele Men’s Health Clinic, el a declarat pentru The Sun: „Corpul produce urină ca o modalitate de a expulza toxinele și deșeurile și este una dintre cele mai importante funcții.”

De la diabet la boli cu transmitere sexuală, iată tot ce trebuie să știți despre urinarea frecventă.

Diabet

Urinarea frecventă este un semn comun al diabetului. Atunci când există prea mult zahăr în sânge, rinichii trebuie să muncească mai mult pentru a scăpa de el – obligându-i să producă mai multă urină. Expertul a subliniat că persoanele care consumă mult zahăr și urinează mult ar putea avea diabet de tip 2.

„Prezența glucozei poate crea, de asemenea, un miros dulce în urină”, a spus dl Holy.

Dacă faceți prea multe drumuri la toaletă, este recomandat să vă vizitați medicul de familie pentru a verifica acest lucru. Dacă diabetul este netratat, poate duce la o serie de probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni renale, boli de inimă, accident vascular cerebral, neuropatie periferică (dureri nervoase) și deces.

Mulți oameni au diabet de tip 2 fără să-și dea seama, dar vă puteți reduce riscul prin alimentație sănătoasă, exerciții fizice regulate și menținerea unei greutăți corporale sănătoase.

Cancerul de vezică urinară

Nevoia de a urina mai frecvent este un simptom mai puțin frecvent al cancerului de vezică urinară.

„Vezica urinară este o parte vitală a procesului de urinare, iar o tumoare în ea poate afecta modul în care facem pipi”, a spus dl Holy.

Alte simptome ale cancerului de vezică urinară includ sânge în urină, durere în timpul urinării și senzația de a face pipi, dar fără a putea urina.

Potrivit Cancer Research UK, ar trebui să vă vizitați medicul de familie imediat ce observați „orice schimbare” în obiceiurile de a face pipi. Organizația caritabilă scrie: „Dacă este ceva mai grav în neregulă, cum ar fi cancerul, cu cât este depistat mai devreme, cu atât este mai probabil să poată fi tratat cu succes”.

Aproximativ 25 la sută din toate cazurile de cancer de vezică urinară sunt diagnosticate într-un stadiu mai târziu, ceea ce este îngrijorător, deoarece boala are o rată de mortalitate ridicată de aproximativ 50 la sută.

Accident vascular cerebral

Un accident vascular cerebral este o afecțiune medicală gravă care pune viața în pericol și care apare atunci când alimentarea cu sânge a unei părți a creierului este întreruptă, scrie NHS.

Domnul Holy a explicat că acest lucru poate crea o problemă cu sistemul nostru nervos central, adăugând: „Nervii legați de vezica urinară pot fi afectați și, ca urmare, s-ar putea să avem nevoie să facem pipi mai des sau să ne pierdem capacitatea de a o reține în vezica noastră”.

Dacă credeți că dumneavoastră sau altcineva suferă un accident vascular cerebral, trebuie să sunați imediat la 999 și să cereți o ambulanță. Pacienților li se prescriu adesea medicamente pentru a trata cheagurile de sânge și, uneori, vor avea nevoie de o intervenție chirurgicală pe creier.

Infecții ale tractului urinar

Infecțiile tractului urinar (ITU) apar atunci când bacteriile pătrund în uretră (tubul din care faci pipi) și creează inflamații. Domnul Holy a spus: „Acest lucru poate duce la urinări mai frecvente, precum și la o senzație de arsură sau chiar la apariția de sânge în urină”.

În mod normal, infecția este tratată cu un tratament scurt cu antibiotice sau prin administrarea de analgezice. De asemenea, oamenii sunt sfătuiți să bea multe lichide pentru a elimina bacteriile. Dacă nu este tratată, o infecție urinară poate duce uneori la infecții renale și chiar la septicemie.

Infecții cu transmitere sexuală

Chlamydia și gonoreea sunt infecții cu transmitere sexuală care provoacă cel mai frecvent urinări frecvente. Domnul Holy explică: „Infecțiile cu transmitere sexuală ar putea, de asemenea, să creeze o senzație de arsură atunci când facem pipi, să facă urina mai tulbure în aspect sau să creeze un miros puternic.”

Majoritatea oamenilor vor primi antibiotice sau medicamente antivirale pentru a trata o ITS – acest lucru depinde de infecția pe care o au. Dacă ITS nu sunt tratate, acestea pot cauza probleme grave de sănătate, inclusiv infertilitate, afecțiuni neurologice, malformații congenitale, transmitere de la mamă la copil, orbire și chiar deces.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel