Sari la conținut

Vă doriți copii sănătoși? Atenție la alimentație în perioada sarcinii!

Datoria de părinte nu ia naștere odată cu aducerea pe lume a copilului, ci încă din perioada de preconcepție, care va influența atât evoluția ulterioară a sarcinii, cât și starea de sănătate a fătului și a mamei. Din păcate, multe dintre femeile gravide nu sunt conștiente de implicațiile pe care le are asupra copilului propriul lor stil de viață, astfel încaât alimentația nesănătoasă și deficitul de elemente esențiale – cum ar fi acizii grași omega 3 și omega 6 – din orgasnism se va transmite și fătului, fapt ce se concretizează la noi în tara printr-o greutate medie la naștere mai mică decât media internațională și prin copii cu dificultăți in dezvoltare.

Alimentația sănătoasă a mamei și aportul potrivit de vitamine și minerale esențiale atât înainte, cât și în timpul sarcinii, va favoriza o sarcină ușoară, fără probleme de sănătate și fără complicații, în condițiile în care, pe parcursul celor 9 luni, fătul va primi prin intermediul placentei substanțele nutrivite din organismul mamei.

Acizii grași esențiali Omega 3 și omega 6, de exemplu, sunt necesari pentru o structură sănătoasă a membranelor celulare, fiind vitali scutului de mielină, învelișul celulelor nervoase, și contriburie, mai ales la copii, la dezvoltarea sănătoasă a creierului și a funcțiilor cognitive.

De asemenea, consumul adecvat de Omega 3 este extrem de important și pentru mamă în timpul sarcinii, deoarece acest acid gras joacă un rol esențial în determinarea duratei de gestație și în prevenirea depresiei perinatale.

Sursa ideală de acizi grași esențiali: uleiul de cânepă

Produsele din cânepă, numite și echilibrul perfect al naturii datorită conținutului ridicat de acizi grași nesaturati în raportul ideal intre Omega 3 și Omega 6, s-au dovedit a fi un real ajutor în creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor și nu numai. Pentru protejarea sănătății, între acești acizi – pe care organismul uman nu îi fabrică – trebuie să fie un echilibru natural, care poate fi obținut din hrană, cu ajutorul capsulelor cu ulei de cânepă CANAH.

S-a dovedit in mod stiintific ca un echilibru adecvat intre acizii grasi Omega 3 si Omega 6 poate ajuta la prevenirea si reducerea simptomelor de Alzheimer si Parkinson, datorita functiei esentiale a acidului gras in mentinerea membranele neuronale. Studiile efectuate in cadrul Clinicii Mayo au aratat, de asemenea, ca persoanele care au o dieta bogata in grasimi polinesaturate prezinta o reducere a simptomelor de tulburari cognitive, cum ar fi pierderile de memorie , iar un alt articol publicat de Journal of Alzheimer’s disease, sustine la randul lui ideea conform careia grasimile polinesaturate au un rol esential si ele in prevenirea Alzheimerului.

Rolul acizilor grasi esentiali in dezvoltarea copiilor

Copiii ale caror diete includ o mare varietate de grasimi esentiale par sa aiba un avantaj in ceea ce priveste dezvoltarea timpurie, iar studii recente arata ca acest lucru este valabil pentru sugari nascuti care provin din mame cu o alimentatie bogata in acizi grasi esentiali.

Cercetatorii au descoperit ca sugarii nascuti din mame cu un nivel mai ridicat in sange de acid gras omega 3 docosahexaenoic (DHA) au prezentat un nivel avansat de atentie in al doilea an de viata, iar in primele sase luni de viata ei s-au dezvoltat mai rapid, fiind cu doua luni inaintea celor care provin din mame cu un nivel mai scazut de DHA.

Asa cum era de asteptat, cercetarile au aratat ca dificultatile la invatare in cazul copiilor se datoreaza deficientei de grasimi esentiale, care au rolul de a imbunatati sanatatea mintala. De asemenea, s-a constatat ca acei copii care au fost hraniti la san au un IQ mai ridicat atunci cand ajung la varsta de 8 ani, spre deosebire de cei hraniti cu lapte praf. Explicatia oamenilor de stiinta este pusa pe seama nivelurilor ridicate de acizi grasi esentiali din laptele matern, subliniind faptul ca lipsa de omega 3 din hrana mamei duce la riscul de aparitie ulterioara al depresiei si a altor tulburari. In plus, in cazul copiilor cu deficit de atentie (ADHD), cauza majora pentru aparitia acesti afectiuni este lipsa acizilor grasi din alimentatie.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel