miercuri, septembrie 28, 2022

Una dintre cele mai frecvente cauze care „înmoaie” organismul este lipsa somnului, însă multe afecţiuni se pot manifesta prin oboseală (anemia, hipotiroidia, diabetul, alergiile). Deshidratarea sau excesul de cofeină pot avea aceeaşi manifestare: starea de oboseală.

„Atunci când la originea oboselii se află o tulburare de somn, fie ea cantitativă (insomnie) sau calitativă (parasomnie), consecinţa majoră o reprezintă somnolenţa excesivă diurnă. În aceste condiţii apar: lipsa concentrării, performanţele intelectuale scad, la fel ca şi abilitatea de a avea un răspuns rapid la stimuli”, detaliează Gabriel Diaconu, psihiatru la clinica Sapiens Medical Center din Bucureşti.

Te-ar mai interesa: Medicii atrag atenția: mustul te poate ucide. Iată...

1. Deshidratarea

Oboseala poate fi şi un semn de deshidratare. Indiferent dacă munciţi în spaţiu deschis sau în interior, corpul are nevoie de apă pentru a funcţiona bine. Dacă simţiţi sete, înseamnă că sunteţi deja deshi drataţi. Sfatul medicilor este să beţi apă de-a lungul întregii zile (cel puţin două ceşti pe oră) şi să urmăriţi ca urina să fie diluată.

2. Alergiile

Alergiile alimentare reprezintă o altă problemă care afectează starea organismului. „Fie că vorbim de lactoză, gluten, anumite proteine animale, alergiile alimentare nu lasă organismul să îşi îndeplinească sarcinile de menţinere a stării de vigilenţă şi afectează structura somnului, a atenţiei şi a dispoziţiei”, mai spune psihiatrul Gabriel Diaconu.

Te-ar mai interesa: Cum îndepărtezi petele de apă dură de pe geamuri. ...

Anumite medicamente care blochează eliberarea de histamină (substanţa cu acţiune dilatatoare asupra vaselor sangvine, cu rol în alergie) au ca efecte secundare accentuarea somnolenţei.

3. Depresia

În cazul depresivilor, oboseala se manifestă diferit: nu resimt plăcere, îşi pierd interesul de a demara acţiuni, de a le pune în practică, stau în pat şi nu se implică în nicio activitate. „De cele mai multe ori oamenii se plâng ca sunt obosiţi înainte de a recunoaşte că în spatele aceastei strări se află o dispoziţie anume, cu caracter depresiv”, mai spune psihiatrul Gabriel Diaconu.

Te-ar mai interesa: Suferi de spondiloză cervicală? 4 exerciții care p...

4. Lipsa „carburanţilor”

Dacă mâncaţi prea puţin, riscaţi să vă simţiţi obosiţi, însă şi consumul unor alimente nepotrivite poate cauza probleme. Nu rataţi micul dejun şi aveţi grijă să mâncaţi proteine şi carbohidraţi complecşi la fiecare masă. Mâncaţi ouă cu pâine prăjită integrală, iar în cursul zilei luaţi gustări sănătoase pentru a vă susţine nivelul de energie.

Te-ar mai interesa: Bebelușii pot avea gust și miros în uter. Studiu: ...

5. Infecţiile urinare

Semnele unei infecţii urinare (senzaţia de arsură şi nevoia de a urina) nu se manifestă la toţi cei care au această problemă. În unele cazuri, starea de oboseală e singura manifestare. Un test de urină poate depista infecţia.

6. Excesul de cofeină

În doze moderate, cofeina poate îmbunătăţi concentraţia şi nivelul de energie, însă prea multă creşte ritmul cardiac şi chiar poate cauza oboseală. Dacă vreţi să consumaţi mai puţine produse care conţin cofeină (cafea, ciocolată, băuturi) făceţi-o gradual, pentru a nu simţi o stare de epuizare mare.

Te-ar mai interesa: Diabet: ceaiul comun care poate controla glicemia ...

7. Bolile de inimă

Atunci când oboseala vă afectează în timpul unor activitaţi obişnuite, cum ar fi curăţenia casei, poate fi un semn că inima este afectată. Mergeţi la un cardiolog. Schimbările în stilul de viaţă, medicamentele şi anumite proceduri vă ajută să ţineţi boala sub control.

8. Anemia

Oboseală poate să apară şi din cauza anemiei. Un deficit de fier duce la oxigenarea insuficientă a ţesuturilor, care devin astfel vulnerabile pentru ca nu pot genera energie. „Cel mai sensibil ţesut în lipsa oxigenului este cel muscular, care nu mai are energie să facă organismul să funcţioneze”, mai explică medicul Gabriel Diaconu.

9. Hipotiroidismul

Această boală înseamnă un nivel scăzut de hormoni tiroidieni în organism, implicaţi în creşterea, dezvoltarea şi sinteza proteinelor din diverse celule şi ţesuturi. Hormonii tiroidieni sunt importanţi şi în răspunsul la stres, iar lipsa unui răspuns propice e percepută ca oboseală.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private