duminică, ianuarie 23, 2022

Vaccinul gripal tetravalent VaxigripTetra® este disponibil în farmacii și poate fi recomandat de medici inclusiv pentru protecția pasivă a sugarilor sub 6 luni

Începând cu 2019, vaccinul gripal tetravalent fabricat de Sanofi Pasteur a primit aprobare pentru o nouă indicație terapeutică, putând fi recomandat pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub șase luni, prin vaccinarea femeilor gravide.

Te-ar mai interesa: Arnold Schwarzenegger a fost implicat într-un acci...

 Sanofi Pasteur, divizia de vaccinuri a companiei Sanofi, anunță că pentru acest sezon gripal vaccinul tetravalent VaxigripTetra® este disponibil în farmaciile din România cu o nouă indicație terapeutică, putând fi recomandat de medici și pentru protecția pasivă a sugarilor cu vârsta sub 6 luni, prin imunizarea femeilor gravide. Conform noii indicații, vaccinul oferă protecție sugarilor de la naștere până la vârsta de 6 luni, datorită imunizării materne, pe perioada sarcinii.

 „Femeile însărcinate care sunt vaccinate împotriva gripei dezvoltă anticorpi care sunt transmiși fătului prin intermediul placentei, oferind protecție pasivă nou-născuților, de la naștere până la vârsta de șase luni”, a declarat dr. Mirela Puchiliță, Medical Head Sanofi Pasteur, România și Moldova.

Te-ar mai interesa: Demență: „gustarea de după-amiază” care vă poate c...

VaxigripTetra® este un vaccin gripal tetravalent, care conține două tulpini de tip A și două tulpini B ale virusului gripal, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)¹. VaxigripTetra®a fost autorizat pentru punere pe piață în Uniunea Europeană în anul 2016. În 2018 a fost aprobată extinderea indicației pediatrice, ce permite ca vaccinul să fie administrat la copii cu vârsta de minim 6 luni, iar în 2019 a fost aprobată o nouă indicație a vaccinului, ce permite protecția pasivă antigripală a sugarilor sub 6 luni prin vaccinarea gravidei.

Te-ar mai interesa: Carmen Tănase declarație controversată: „Am GREȘIT...

 „Sanofi este compania care a adus primul vaccin gripal tetravalent în România. Investim constant în dezvoltarea de soluții inovatoare împotriva gripei, precum și în extinderea capacităților de producție pentru a răspunde nevoilor de imunizare antigripală în creștere”, declară Pascal Robin, Country Chair Sanofi Romania și Moldova și General Manager al diviziei locale de vaccinuri. „Respectându-ne angajamentul de a contribui la creșterea ratei de vaccinare antigripală în România atât pentru grupele de pacienți la risc, cât și pentru adulții sănătoși, pentru acest sezon vom asigura un volum cu 33% mai mare comparativ cu sezonul trecut de doze de vaccin gripal. Suplimentar, punem la dispoziția atât a medicilor, cât și a publicului larg un website dedicat gripei și beneficiilor vaccinării antigripale: www.despregripa.ro, a completat Pascal Robin.

Te-ar mai interesa: SFÂȘIETOR. Ultima dorință a unui tânăr de 19 ani c...

 În fiecare an, la nivel mondial sunt raportate între 3 și 5 milioane de cazuri de îmbolnăviri severe de gripă, femeile însărcinate și copiii regăsindu-se între grupele cu risc crescut de complicații.[1] Complicaţiile cele mai severe le dezvoltă copiii sub 2 ani și cei expuși în colectivitate[2]. În funcție de virulența virusului, decesele asociate gripei pot varia de la 290.000 la 650.000 de persoane¹.

Te-ar mai interesa: Deficit de vitamina B12: simptomul senzorial durer...

În sezonul gripal 2018-2019, în România s-au înregistrat 23.727 de cazuri de afecțiuni clinice compatibile cu gripa, de 2 ori mai multe decât în sezonul precedent, din care s-au confirmat prin analize de laborator 2.310 cazuri de gripă, cu 31,9% mai multe față de sezonul precedent.[3]  Unul din trei adulţi care au contractat gripa a avut nevoie de spitalizare[4].

Despre virusul gripal

Gripa sezonieră este o infecție virală acută, care se răspândește cu ușurință de la o persoană la alta, cauzată de virusurile gripale care circulă pe tot parcursul anului în întreaga lume. Gripa sezonieră este caracterizată prin declanșarea bruscă a febrei, asociată cu tuse (de obicei seacă), dureri de cap, dureri musculare și articulare, indispoziție severă (senzație de disconfort), durere în gât și secreții nazale. Tusea poate fi severă și poate dura 2 sau mai multe săptămâni. În cazul majorității persoanelor, febra și alte simptome se ameliorează în termen de o săptămână, fără a fi nevoie de îngrijire medicală. La persoanele cu risc crescut însă, gripa poate cauza boli grave sau chiar deces. Cel mai mare risc de complicații apare în rândul femeilor gravide (OMS consideră gravidele cel mai important grup de risc), copiilor cu vârsta mai mică de 59 de luni (recomandarea OMS este de a vaccina copiii cu vârsta cuprinsă între 6 şi 59 de luni), vârstnicilor, persoanelor care suferă de afecțiuni medicale cronice precum astm, afecțiuni cardiace sau pulmonare cronice, persoanelor cu boli imunosupresive, cum sunt HIV/SIDA. Personalul din sistemul de îngrijire medicală prezintă risc crescut de a contracta infecție gripală din cauza contactului cu pacienții[5].

Recunoscând amenințarea semnificativă a gripei, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și autoritățile naționale din domeniul sănătății din întreaga lume recomandă vaccinarea, ca fiind cea mai bună metodă de prevenție în cazul gripei și de reducere a riscurilor de complicații.[6]

[1]  Organizația Mondială a Sănătății, Fact Sheet Gripa Sezonieră, accesat în septembrie 2019: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

[2] Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Vaccinuri împotriva gripei. OMS position paper-Noiembrie 2012. Raport epidemiologic săptămânal 2012;87:461–476

[3] Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile – Analiza evoluției gripei, infecțiilor respiratorii acute (ARI) și a infecțiilor respiratorii acute severe (SARI) în sezonul 2018-2019: http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/gripa-si-infectii-respiratorii-acute/1208-analiza-sezon-gripal-2018-2019/file

[4] Centrul Naţional de Supraveghere și Control al bolilor transmisibile. Disponibil la: http://www.cnscbt.ro/index.php/analiza-date-supraveghere/gripa-si-infectii-respiratorii- acute/952-analiza-sezon-gripal-2018-2019/file

[5] Raport OMS din noiembrie 2016 – http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs211/en/

[6] Organizația Mondială a Sănătății. Gripa (sezonieră), Fact Sheet, actualizat în noiembrie 2018:  http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/influenza-(seasonal)

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri

Stiri Calde (citeste aici)

spitale private