Sari la conținut

Val de enterocolite pe litoral. Care sunt principalele surse de infectare și cum te protejezi?

Enterocolita este o boală care se manifestă cu preponderență în sezonul cald, când temperaturile sunt ridicate. Aceasta apare ca urmare a ingerării unor alimente alterate sau nerespectării regulilor de igienă corespunzătoare. Astfel, apar anumite infecții cu virusuri sau bacterii care afectează sistemul digestiv, provocând simptome neplăcute, severe.

Tot mai mulți români de pe litoral se prezintă la camerele de gardă ale spitalelor din Constanța cu simptome specifice de enterocolită. Din fericire, aceasta poate fi tratată ușor dacă este depistată în timp util, fără să fie necesară internarea în spital.

Val de enterocolite pe litoral. Cum se manifestă afecțiunea?

Medicul infecționist Ruxandra Moroti a povestit, la Antena 3, care sunt simptomele enterocolitei.

„Principalul simptom al enterocolitei este diareea. Alte simptome sunt dureri abdominale, crampe, greață, vărsături. În stadii severe, dacă există o penetrare a microbului intestinal prin bariera intestinală, putem avea fenomene sistemice, precum febră, stare generală alterată. În urma diareei ajungem la semne de deshidratare severă, care pun viața în pericol atunci când sunt peste 10% din greutatea corporală”, afirmă Dr. Moroti.

Astfel, deși pare o afecțiune inofensivă, medicii atrag atenția că, în anumite cazuri, ne poate pune viața în pericol.

Mâncarea și apa din mare, principalele surse de infectare

Igiena alimentației este foarte importantă! Trebuie să avem mare grijă de unde mâncăm și ce mâncăm. Enterocolita poate fi provocată de ingerarea alimentelor contaminate cu anumiți agenți patogeni. Mâncarea alterată sau gătită insuficient poate fi contaminată cu bacterii periculoase, care provoacă această afecțiune.

Medicii ne avertizează de asemenea, că apa mării este una din principalele surse de infectare cu bacterii şi virusuri, care duc la acest diagnostic. Enterocolita este răspândită pe cale virală şi se transmite în mod rapid, în special la copii şi la bătrâni.

Cu toate acestea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa dau asigurări însă că apa mării este de calitate bună şi foarte bună, în urma analizelor din ultimele 48 de ore, comunică Antena 3.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: