Sari la conținut

Valeriu Gheorghiță: „Există marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată. Practic, nimeni nu este în siguranţă până când…”

Valeriu Gheorghiță: „Există marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată. Practic, nimeni nu este în siguranţă până când…”

Șeful campaniei de vaccinare din România a adus în discuție cel mai de nedorit scenariu, în ceea ce privește evoluția pandemiei. Medicul militar a declarat la Digi 24 că „practic, nimeni nu este siguranță până când toată populația europeană nu este în siguranță”.

Valeriu Gheorghiță: „Practic, nimeni nu este în siguranţă până când…”

Faptul că zona Europei de Est are o rată de vaccinare anti covid este una scăzută, poate reprezenta bazinul pentru generarea unei variante a virusului SARS-CoV-2 care să poată eluda răspunsul imun oferit de vaccinuri.

„Europa nu poate să fie bine până nu sunt toate ţările bine. Practic, nimeni nu este în siguranţă până când toată populaţia europeană nu este în siguranţă.

Tocmai de aceea există un interes crescut al Bruxelles-ului faţă de România, faţă de Bulgaria, faţă de celelalte ţări din estul Europei care au în momentul de faţă o rată scăzută de vaccinare faţă de media europeană şi care poate în viitor să reprezinte potenţialul bazin de generare a noilor cazuri, dar şi a noilor variante virale”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Este „puţin probabilă” apariţia unei tulpini mai contagioase decât Delta, care este comparabilă cu virusurile înalt transmisibile, susține Gheorghiță. De fapt, riscul este legat de apariţia unei tulpini în faţa căreia vaccinul să nu aibă efect.

„Pentru că nu uităm că, de fapt, acesta este un alt lucru extrem de important şi anume faptul că pe măsură ce vom avea în continuare un număr important de cazuri la nivel global, vom avea acest risc de generare a noilor variante virale.

Şi pericolul în momentul de faţă nu este să avem o variantă virală mai transmisibilă decât este deja varianta Delta, ci o variantă virală care ocoleşte răspunsul imun, care eludează parţial sau în totalitate răspunsul imun, or acest lucru ar fi catastrofal”, a punctat Gheorghiță.

Situație alarmantă: Există marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată

În acest caz, a arătat Valeriu Gheorghiță, „ar însemna să luăm totul de la capăt”. Rata de contagiozitate a variantei Delta a virusului SARS-CoV-2 este comparabilă cu cea a virusurilor înalt transmisibile. Astfel, în acest context, este „puţin probabil să se ducă mai sus de atât, deşi nu este exclus nici acest lucru”.

„Practic ar însemna ca vaccinurile actuale şi protecţia dobândită până în acest moment la nivel populaţional ca urmare a trecerii prin boală şi ca urmare a vaccinării să nu fie îndeajuns de suficiente pentru a preveni noile îmbolnăviri.

Deci acesta este marele risc de a asista la o variantă virală care să fie adaptată, să aibă mutaţii care eludează răspunsul imun. Nu vorbim de România punctual, vorbim de un risc la nivel global”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, la Digi 24.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel