joi, august 5, 2021

Valeriu Gheorghiță, despre conceptul „Orașul vaccinează satul”.  „Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri este cât se poate de clară”

În cursul zilei de marți, 15 iunie, Valeriu Gheorghiță, președintele

Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), și Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vicepreședinte al CNCAV, au susținut o conferință de presă.

Despre conceptul „Orașul vaccinează satul”

Șeful CNCAV spune că, în momentul de față, există județe care au o rată bună de parcurgere a localităților „cu ajutorul echipelor mobile de vaccinare”.

„Sunt județe care au ajuns la 70% – 80% dintre localități cu echipe și sunt alte județe care au circa 10% – 15%. Tocmai de aceea este momentul să organizăm mult

mai bine această activitate și tot planul de acțiune va fi publicat, inclusiv pe platforma vaccinare-covid.gov.ro. Și va fi comunicat în mod oficial autorităților locale, tocmai pentru a ști care este acest calendar al activităților.

De ce este important să facem această programare? Tocmai pentru a putea avea niște acțiuni de comunicare și de informare țintite la nivelul comunității respective, cu ajutorul autorităților locale de la nivel județean și implicarea celorlalte organisme, non-guvernamentale și a asociațiilor internaționale, de pildă, Crucea Roșie, și alte organizații care și-au arătat

sprijinul în ceea ce privește partea de informare a populației privind beneficiile și importanța vaccinării”, a declarat dr. Valeriu Gheorghiță.

De asemenea, col. dr. Valeriu Gheorghiță a dezvăluit că își propune ca în cursul lunii iulie, să asigure echipe medicale care să asigure procesul de vaccinare în toate cele 2.862 comune ale țării. Este vorba despre conceptul „Orașul vaccinează satul”.

„Au fost o serie de activități până la acest moment organizate în fiecare județ prin implicarea autorităților locale. Dar și a celorlalte instituții relevante atât de la nivel central, cât și de la nivel local.

Însă este nevoie de o mai bună coordonare a resurselor -atât resursele umane, cât și resursele materiale-, prin acțiuni integrate care să combine partea de informare a populației și procesul de vaccinare propriu-zis.

Ca atare, sunt peste 2.862 de comune la nivelul țării și în perioada lunii următoare ne dorim să existe echipe de vaccinare care să asigure procesul de vaccinare în fiecare localitate în parte. Așa încât vom derula o serie de activități în această săptămână, încât vom face un plan de acțiune care va fi comunicat către fiecare județ, cu un desfășurător, așa încât să existe zilnic

echipe mobile în localități”, a spus Gheorghiță.

Valeriu Gheorghiță: „Perspectiva unui nou val de îmbolnăviri este cât se poate de clară”

Legat de evoluția epidemiei, șeful CNCAV crede că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în toamnă, „este cât se poate de clară”.

„Este important ca într-o perioadă de circa o lună, o lună și jumătate să asigurăm trecerea, repet, prin fiecare localitate în parte, pentru că perspectiva unui nou val de îmbolnăviri, în special în sezonul rece, în toamnă, este cât se poate de clară.

Și foarte probabil că varianta Delta a tulpinii virale SARS-CoV-2 are toate caracteristicile să devină variantă dominantă. Din acest punct de vedere, este important să asigurăm accesul la vaccinarea tuturor oamenilor care, evident, își doresc să se vaccineze”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Ultimele stiri

Parteneri