Sari la conținut

Varianta Omicron poate cauza, de asemenea, forme severe ale bolii

infectii respiratorii
Sursa foto: doctorulzilei.ro
Simptome Covid care pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni

Din cuprinsul articolului

Varianta Omicron este cea mai contagioasă tulpină descoperită până în acest moment. Aceasta se răspândește într-un ritm accelerat, la nivel mondial, cauzând noile valuri ale pandemiei.

Specialiștii în sănătate au susținut că, deși este mult mai contagioasă decât orice altă tulpină SARS-CoV-2, Omicron nu cauzează forme severe de boală.

Cu toate acestea, medicii au descoperit că acest lucru este posibil, în ciuda dovezilor de până acum.

Astfel, vaccinarea rămâne cea mai bună soluție de a reduce riscul bolilor grave și, de asemenea, riscum de deces.

Omicron poate cauza forme grave

Medicii atrag atenția că și varianta Omicron poate duce la forme severe ale bolii. Managerul Spitalului „Victor Babeș” din capitală a precizat că în secția ATI a unității este un astfel de caz grav.

Dr. Simin Florescu a atras atenția că rămâne în continuare importantă prezentarea la centrele ambulatorii de evaluare imediat după apariția primelor simptome pentru ca medicamentele antivirale să fie eficiente și că principala metodă de prevenire a infectării este vaccinarea.

Vaccinarea este singura metodă eficientă și administrabilă pe scară largă. Aceasta nu trebuie abandonată în favoarea nici unei medicației pentru că nu există profilaxie cu antivirale. Antiviralele sunt substanțe care se administrează la pacienții bolnavi cu diverse criterii, în schimb vaccinarea previne îmbolnăvirea.

În cazuul tulpinii Omicron deja lucrurile au fost stabilite până în acest moment, şi anume vaccinurile de tip ARN Mesager acoperă și conferă o imunitate bună împotriva tulpinii Omicron în cazul administrării a trei doze. Deci după două doze acoperirea pe Omicron este cam de 30 – 40%, după doza booster, doza 3, acoperirea ajunge undeva la 90%, deci rămâne în parametri foarte buni după a treia doză”, a explicat medicul Simin Florescu, potrivit RRA.

Ieri, însă, în întreaga ţară au fost administrate puțin peste 15.500 de vaccinuri Pfizer, Moderna și Johnson &Johnson, dintre care sub 4.100 au reprezentat prima doză, iar mai mult decât dublu doza a treia.internaţional.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel