Sari la conținut

Vestea tristă a zilei! A murit Eugen Simion. „N-o să mai trăiesc poate mult, deși aș vrea să trăiesc să văd o altă Românie, o Românie a culturii române”, mărturisea academicianul în urmă cu câțiva ani

Din păcate, marți, 18 octombrie 2022, s-a stins din viață academicianul Eugen Simion, la vârsta de 89 de ani.

Criticul și istoricul literar era internat cu probleme cronice la Spitalul Elias din București, de mai multe săptămâni, potrivit unui comunicat al acestei instituții.

Academicianul Eugen Simion era critic și istoric literar, editor, eseist, profesor universitar, membru titular al Academiei Române și președinte al acestui for cultural român din 1998 până în 2006.

A murit Eugen Simion - spotmedia.ro

Decesul academicianului a fost anunțat de către preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

„Era internat la Spitalul Elias. Imobilizat„, a declarat Pop, potrivit Agerpres.

Eugen Simion a iubit România și considera că propria blamare nu e oportună. Într-un interviu din 2016 publicat în volumul „Să cultivăm recunoștința!” – Editura Trinitas, a Patriarhiei Române, academicianul mărturisea că are mare încredere în acest popor.

„Nu-mi place discursul acesta mioritic al românilor: „Ce vrei, domnule? Aș a sunt românii!” Nu, nu-i adevărat! Românii nu sunt așa! Românii sunt buni! Românii sunt frumoși, româncele sunt foarte frumoase! Nu știu de ce nu luăm în considerare acest lucru.

Sigur că avem unii politicieni mai…, dar nici ei nu sunt toți ticăloșiți. Viața politică este turbulentă și inconsistentă, într-adevăr.

Ddar eu am mare încredere în această națiune. N-o să mai trăiesc poate mult, deși aș vrea să trăiesc să văd o altă Românie, o Românie a culturii române. Noi avem o cultură extraordinară!”

Eugen Simion, activitatea culturală și publicistică. A debutat în 1958

A debutat publicistic cu un articol despre Caietele Eminescu în revista „Tribuna” (1958).

A început să colaboreze frecvent la revistele „Gazeta literară”, „Contemporanul” și „Viața românească”.

Din 1968 a colaborat săptămânal la „România literară” și din 1991, la „Literatorul”.

Din 1983 este redactor al revistei „Caiete critice”, revistă de critică și teorie literară, iar din 1990, director al publicației. În 1993 a devenit membru al Academiei Române. În anul 1998 a fost ales președinte al Academiei Române, potrivit Wikipedia.

Doctor Honoris Causa al universităților din Iași, Galați, Târgoviște, Arad și al Universității „Vasile Alecsandri” din Bacău.

În 2006 și-a încheiat mandatul de președinte al Academiei Române. În prezent este președintele Secției de Filologie și Literatură a Academiei Române. A scris în mod regulat la ziarul „Ziua”.

A publicat peste 3.000 studii și articole în reviste de specialitate. Este coordonatorul Dicționarului general al literaturii române, vol. I-VII, 2004-2009, un proiect grandios, care a fost atacat însă de unii critici. Din 2005, sub numele Ariergarda avangardei, ține o rubrică permanentă în revista „Cultura”.

Este președintele Fundației Naționale pentru Știință și Artă și coordonator al seriei „Opere fundamentale”.

*****

Dumnezeu să-l odihnească!

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel