Sari la conținut

Viral! Motivul pentru care un medic recomandă să congelezi pâinea înainte să o mănânci

paine
Foto: Kate Remmer/Unsplash

Pâinea congelată. Pâinea este adesea criticată alături de alți carbohidrați, dar recent, Dr. Chintal Patel, medic generalist din Londra, a făcut o recomandare neobișnuită pentru a maximiza beneficiile acesteia. Într-un videoclip viral postat pe Instagram, care a strâns 2,3 milioane de vizualizări, Dr. Patel explică de ce este important să congelați pâinea înainte de a o consuma.

„Pâinea este un tip de carbohidrat amidonat, iar carbohidrații amidonoși ar trebui să constituie aproximativ 25% din farfuria unei mese echilibrate. Este esențial să ne concentrăm nu doar pe cantitatea, ci și pe calitatea pâinii pe care o consumăm”, a declarat Dr. Patel potrivit The Mirror. În videoclipul său, ea explică că congelarea pâinii peste noapte și apoi reîncălzirea acesteia schimbă structura moleculară a amidonului din pâine, având astfel efecte benefice asupra sănătății.

Pâinea congelată are indice glicemic mai scăzut

Amidonul din pâine este esențial pentru sănătatea bacteriilor intestinale, contribuind la construirea unui microbiom intestinal robust. Congelarea pâinii reduce indicele glicemic al acesteia, ceea ce este crucial”, spune Dr. Patel. „Pâinea obișnuită, procesată în masă, este descompusă rapid în zahăr de organism, iar acest proces se reflectă în indicele glicemic, care măsoară viteza cu care carbohidrații sunt transformați în zahăr în sânge. Pâinea ultraprocesată are un indice glicemic mai mare comparativ cu pâinea integrală, ceea ce duce la o creștere mai rapidă a nivelului de zahăr din sânge. Congelarea și reîncălzirea pâinii sau a altor carbohidrați amidonoși, cum ar fi orezul, cartofii și pastele, timp de 12 ore, schimbă structura acestora, sporind conținutul de amidon rezistent, ceea ce poate fi deosebit de benefic pentru diabetici”, explică medicul.

În Statele Unite, pâinea din grâu integral și multigrain este extrem de populară, fiind consumată de 192 de milioane de americani în 2020. Pâinea albă, consumată de 135 de milioane de americani, și pâinea cu tărâțe sunt mai puțin populare.

Întrebarea dacă ar trebui să consumăm pâine zilnic este una frecvent întâlnită. Cercetările publicate în revista *Nutrients* indică faptul că consumul de produse pe bază de cereale, inclusiv pâine, constituie mai puțin de 15% din totalul caloriilor din dieta americanilor. Pâinea este adesea eliminată din regimul alimentar de cei care țin dietă, conform site-ului Country Life Natural Foods, care subliniază că pâinea comercială conține numeroase ingrediente adăugate, inclusiv îngrășăminte artificiale și conservanți, menite să satisfacă cererea masivă și să prelungească durata de valabilitate.

Consumă pâine integrală

Dr. Patel sugerează că includerea pâinii în dietă nu este problematică, atâta timp cât se face parte dintr-un regim alimentar echilibrat. Studiile indică faptul că dieta mediteraneană, care include consumul zilnic de pâine, este extrem de benefică.

Când vine vorba de alegerea pâinii, Dr. Patel recomandă evitarea pâinii ultraprocesate, bogată în aditivi și conservanți. În schimb, optează pentru pâinea din cereale integrale, care este mai bogată în fibre. „Ideal ar fi să consumați pâine din cereale integrale, fie că este vorba de pâine integrală de grâu sau pâine făcută cu cereale integrale alternative sau germinate. Dacă aveți posibilitatea, pregătiți-vă pâinea acasă pentru a controla exact ce conține”, sfătuiește ea.

Videoclipul Dr. Patel a generat aproape 40.000 de aprecieri și 990 de comentarii, multe dintre acestea venind de la utilizatori care congelează deja pâinea din motive economice sau de comoditate. „Congelați pâinea, faceți sandvișuri dimineața, este perfectă pentru prânz, nu aveți nevoie de un pachet de gheață”, a scris un internaut.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel