Sari la conținut

Vitamina care ne ferește de pneumonii. Este principalul combustibil al sistemului imunitar. Reduce inclusiv riscul de boli cronice, scade hipertensiunea arterială și te ferește de demență

vitamina
sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Vitamine pentru femei

Vitamina C are multe beneficii pentru sănătate. De exemplu, ajută la întărirea sistemului nostru imunitar și poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Se găsește în multe fructe și legume.

Vitamina C este o vitamină esențială, ceea ce inseamna ca organismul tau nu o poate produce. Cu toate acestea, are multe roluri și a fost legată de beneficii impresionante pentru sănătate.

Este solubilă în apă și se găsește în multe fructe și legume, inclusiv portocale, căpșuni, fructe kiwi, ardei gras, broccoli, kale și spanac.

Doza zilnică recomandată de vitamina C este de 75 mg pentru femei și 90 mg pentru bărbați .

Deși este de obicei recomandat să obțineți aportul de vitamina C din alimente, mulți oameni apelează la suplimente pentru a-și satisface nevoile.

Iată 7 beneficii dovedite științific ale administrarii unui supliment de vitamina C

  1. Poate reduce riscul de boli cronice

Vitamina C este un antioxidant puternic care poate întări apărarea naturală a corpului.

Antioxidanții sunt molecule care întăresc sistemul imunitar. Ei fac acest lucru prin protejarea celulelor de moleculele dăunătoare numite radicali liberi.

Când radicalii liberi se acumulează, aceștia pot promova o stare cunoscută sub numele de stres oxidativ, care a fost legată de multe boli cronice.

Studiile arată că un consum mai mare de vitamina C poate crește nivelul de antioxidanți din sânge cu până la 30%. Acest lucru ajută apărarea naturală a organismului să lupte împotriva inflamației.

  1. Poate ajuta la gestionarea hipertensiunii arteriale

Aproximativ o treime dintre adulții americani au hipertensiune arterială.

Hipertensiunea arterială vă expune riscului de boli de inimă, principala cauză de deces la nivel global.

Studiile au arătat că vitamina C poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale atât la cei cu și fără hipertensiune arterială.

Un studiu pe animale a constatat că administrarea unui supliment de vitamina C a ajutat la relaxarea vaselor de sânge care transportă sângele din inimă, ceea ce a ajutat la reducerea nivelului tensiunii arteriale.

Mai mult, o analiză a 29 de studii pe oameni a constatat că administrarea unui supliment de vitamina C a redus tensiunea arterială sistolica (valoarea superioară) cu 3,8 mmHg și tensiunea arterială diastolică (valoarea inferioară) cu 1,5 mmHg, în medie, la adulții sănătoși.

  1. Poate reduce riscul de boli de inima

Boala de inimă este principala cauză de deces la nivel mondial.

Mulți factori cresc riscul de boli de inimă, inclusiv hipertensiune arterială, niveluri ridicate de trigliceride sau colesterol LDL (rău) și niveluri scăzute de colesterol HDL (bun).

Vitamina C poate ajuta la reducerea acestor factori de risc, care pot reduce riscul de boli de inima.

De exemplu, o analiză a 9 studii cu un număr total de 293.172 de participanți a constatat că, după 10 ani, persoanele care au luat zilnic cel puțin 700 mg de vitamina C au avut un risc cu 25% mai mic de boli de inimă decât cei care nu au luat un supliment de vitamina C.

Interesant, o altă analiză a 15 studii a constatat că consumul de vitamina C din alimente – nu din suplimente – a fost legat de un risc mai scăzut de boli de inimă.

  1. Poate reduce nivelul de acid uric din sânge și poate ajuta la prevenirea atacurilor de gută

Guta este un tip de artrită care afectează aproximativ 4% dintre adulții americani.

Este incredibil de dureros și implică inflamarea articulațiilor, în special a celor ale degetelor mari de la picioare. Persoanele cu gută experimentează umflături și atacuri bruște și severe de durere.

Simptomele gutei apar atunci când există prea mult acid uric în sânge. Acidul uric este un produs rezidual produs de organism. La niveluri ridicate, se poate cristaliza și se depune în articulații.

Interesant este că mai multe studii au arătat că vitamina C poate ajuta la reducerea acidului uric din sânge și, ca rezultat, protejează împotriva atacurilor de gută.

  1. Ajută la prevenirea deficitului de fier

Fierul este un nutrient important care are o varietate de funcții în organism. Este esențial pentru producerea globulelor roșii și pentru transportul oxigenului în tot organismul.

Suplimentele de vitamina C pot ajuta la îmbunătățirea absorbției fierului din dietă. Vitamina C ajută la transformarea fierului care este slab absorbit, cum ar fi sursele de fier pe bază de plante, într-o formă mai ușor de absorbit.

Acest lucru este util în special pentru persoanele care urmează o dietă fără carne, deoarece carnea este o sursă majoră de fier.

De fapt, pur și simplu consumarea a 100 mg de vitamina C poate îmbunătăți absorbția fierului cu 67%.

Ca rezultat, vitamina C poate ajuta la reducerea riscului de anemie în rândul persoanelor predispuse la deficit de fier.

  1. Întărește imunitatea

Unul dintre principalele motive pentru care oamenii iau suplimente de vitamina C este creșterea imunității, deoarece vitamina C este implicată în multe părți ale sistemului imunitar.

În primul rând, vitamina C ajută la încurajarea producției de globule albe cunoscute sub numele de limfocite și fagocite, care ajută la protejarea organismului împotriva infecțiilor.

În al doilea rând, vitamina C ajută aceste celule albe din sânge să funcționeze mai eficient, protejându-le în același timp de daunele cauzate de molecule potențial dăunătoare, cum ar fi radicalii liberi.

În al treilea rând, vitamina C este o parte esențială a sistemului de apărare al pielii. Este transportat activ în piele, unde poate acționa ca un antioxidant și poate ajuta la întărirea barierelor pielii.

Studiile au arătat, de asemenea, că administrarea de vitamina C poate scurta timpul de vindecare a rănilor.

  1. Îți protejează memoria și gândirea pe măsură ce îmbătrânești

Demența este un termen larg folosit pentru a descrie simptomele de gândire și memorie deficitară.

Afectează peste 35 de milioane de oameni din întreaga lume și apare de obicei în rândul adulților în vârstă.

Studiile sugerează că stresul oxidativ și inflamația din apropierea creierului, a coloanei vertebrale și a nervilor (cunoscute în totalitate ca sistemul nervos central) pot crește riscul de demență.

Vitamina C este un antioxidant puternic. Nivelurile scăzute ale acestei vitamine au fost legate de o capacitate afectată de a gândi și a-ți aminti.

Mai mult, mai multe studii au arătat că persoanele cu demență pot avea niveluri mai scăzute de vitamina C în sânge.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel