Sari la conținut

Vitaminele și mineralele „pe care oamenii ar trebui să le evite” într-o perioadă anume a anului

Suplimentele pot ajuta unii oameni să primească nutrienți esențiali pentru a-și menține sau îmbunătăți starea de sănătate. Dar anumite suplimente trebuie evitate, a avertizat un medic.

Doctorii explică simptomele carenței

Vitamina D este printre cele mai recomandate suplimente pe care trebuie să le ia oamenii, în special în timpul lunilor de iarnă. Vitamina ajută la reglarea cantității de calciu și fosfat din organism, deci este esențială pentru o sănătate optimă. Sfatul medicilor este că toată lumea ar trebui să ia în considerare un supliment zilnic de vitamina D în timpul toamnei și iernii. Așadar, vitamina D nu trebuie luată sub nicioformă primăvara și vara, potrivit openaccessgovernment.org.

Există și alte suplimente pe care oamenii ar trebui să le evite, potrivit Dr. Sarah Brewer, director medical la Healthspan – cele care nu sunt făcute conform unui standard farmaceutic cunoscut sub numele de GMP.

Dr. Brewer a împărtășit primii pași pe care ar trebui să-i faceți atunci când vă gândiți să luați suplimente.

„Verificați calitatea suplimentelor – asigurați-vă că sunt făcute conform standardelor. Suplimentele sunt bune doar pentru a suplimenta dieta, dar nu înlocuiesc niciodată alimentele.
Și este important să vă adaptați suplimentele pentru nevoile dumneavoastră specifice de sănătate și alimentație.”

răceala în timpul sarcinii

Rolul vitaminei D în organism

Rolul major al vitaminei D este de a mentine nivelurile normale de calciu si fosfor din sange. Vitamina D ajuta organismul sa absoarba calciul, care formeaza si mentine oasele puternice. Poate avea un rol important si in mentinerea functiei musculare si in intarirea sistemului imunitar, sustin expertii.

Excesul de vitamina D

  • Principala consecință a toxicitatii vitaminei de este acumularea de calciu în sânge (hipercalcemia), care poate provoca greață, vărsături, slăbiciune, urinare frecvența, dar și sete excesivă, durere de stomac, amețeală și confuzie. Simptomele pot progresa către durere osoasă și probleme renale că urmare a formării calculilor renali.
  • Intoxicația cu vitamina D se produce când nivelurile din sânge depășesc 150 ng/ml (375 nmol/l). Pentru că vitamina D este depozitată în grăsimi și eliberată lent în circulația sanguine, efectele toxicitatii pot dura câteva săptămâni de la întreruperea administrării suplimentului. Specialiștii recomandă o limita superioară de maximum 10,000 UI pe zi.
  • Deși numeroase simptome ale excesului de vitamina D sunt atribuite cu nivelurile ridicate de calciu din sânge, unele cercetări sugerează că dozee mari pot determina reducerea nivelului de vitamina K2 din sânge – această vitamina este importantă pentru menținerea calciului la nivelul oaselor. Pentru a preveni pierderile osoase, evota să iei suplimente de vitamina D în cantități mari și ia și un supliment de vitamina K2 (o găsești în lactatele bio și în carne).
Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel