10 lucruri despre celulele stem pe care orice parinte trebuie sa le cunoasca

Peste 40 000 de transplanturi de celule stem Hematopoietice au fost inregistrate in Europa in 2014, conform ultimului studiu distribuit in iunie 2016. In ultimii ani, studiile clince si educatia la nivelul maselor, determina din ce in ce mai multi parinti sa apeleze la o banca de celule stem in momentul nasterii copiilor. Transplantul cu celule stem este o procedura utilizata in mod curent de 25 de ani, in intreaga lume. Nu mai este de mult o procedura experimentala, astazi medicii stiu exact care sunt indicatiile de transplant, fiind standardizate reusite in boli precum leucemie, talasemie, siclemie pana la afectiuni ale maduvei osoase pana la boli metabolice ereditare.

Iata cateva informatii pe care viitorii parinti trebuie neaparat sa le cunoasca inainte de a decide partenerul alaturi de care vor recolta si care sunt intrebarile cheie la care ar trebui sa primeasca un raspuns.

1. Recoltarea celulelor stem

Procesul de recoltare al celulelor stem este unul simplu si consta in extragerea unei cantitati de sange din cordonul ombilical al noului nascut, imediat dupa ce cordonul a fost taiat. Celulele stem din sangele cordonul ombilical reprezinta celule tinere, fara memorie si care se pot diferentia in diferite tipuri de celule specializate ale corpului uman, avand un potential ridicat de inmultire.

2. De ce trebuie recoltate imediat dupa nastere celulele stem?

Raspunsul este unul foarte simplu: deoarece numarul de celule stem tinere aflate in cordonul ombilical este unul remarcabil. In plus, celulele au avantajul de a nu fi fost expuse la mediul inconjurator, fiind astfel necontaminate.

3. Stocarea materialului biologic in conditii optime

Baby Stem dispune de un sistem complex de stocare dispus in 6 esantioane, bineinteles, daca si volumul de sange permite: 3 esantioane principale independente si alte 3 mini esantioane destinaste testelor de compatibilitate, testelor ADN sau pentru identificarea malformatiilor genetice ale celulelor stem. Este bine sa nu ne lasam influentati de numarul mare de esantione stocate, pentru ca acest sange are o cantitate limitata.

Stocarea sangelui din cordonul ombilical se face dupa investigatii medicale pentru a fi siguri ca standardele de calitate impuse au fost respectate.

4. 85 de boli standardizate tratabile cu ajutorul celulelor stem

Viitorii parinti ar trebui sa stie ca pana in prezent sunt aproximativ 85 de boli care pot fi tratate cu ajutorul celulelor stem. Printre ascestea se numara diverse tipuri de leucemii, anomaliile mostenite ale globulelor rosii, diverse tipuri de cancer ale maduvei osoase dar si alte tipuri de cancer.

5. Celulele stem pot fi utilizate si in cazul in care o ruda bolnava este compatibila

Statisticile arata ca sansele ca membrii familiei sa fie compatibili sunt aproximatov de 25%, acest lucru insemnand ca au 1 sansa din 4, daca facem o comparatie cu probabilitatea de a gasi o alta persoana compatibila in populatia generala, adica 1 sansa din 200.000.

6. Ce fel de certificari are banca de celule stem

Certificarea este extrem de importanta atunci cand vorbim despre recoltarea de celule stem.

7. Transportul probelor catre banca

Parintii ar trebui sa se asigure de modalitatea in care probele ajung la banca de celule stem si cum sunt mentinute pe toata durata transportului, deoarece temperatura nu trebuie sa iasa din intervalul 2°C – 26°C, optimul fiind de 16°C – 18°C. De aceea, cutiile de transport sunt special create pentru a asigura si a putea fi monitorizata aceasta temperatura pe toata perioada transportului.

8. Cum sunt procesate probele biologice

Procesarea si prepararea celulelor stem trebuie sa se faca in camere sterile care sa dispuna de aparate de aer conditionat de inalta performanta, care sunt separate prin incuietori speciale. De asemenea, cel mai util este ca stocarea probelor sa se faca in vapori de azot (nitrogen) pentru a elimina posibilitatea infestarii probelor cu nitrogen lichid. Laboratoarele bancii numarul 1 din Germania sunt prevazute cu rezervoare special create pentru criogenizare si criostocare a probelor in vapori de azot lichid.

9. Taxe suplimentare ascunse

Parintii ar trebui sa citeasca de fiecare data contractele cu bancile de celule stem si sa se asigure ca existe asigurari impotriva falimentului, transparenta totala atunci cand ne referim echipa medicala, la banca de celule si la procedurile de prelevare.

10. Cat timp sunt viabile celulele stem?

Celulele stem pot fi pastrare zeci de ani daca sunt conservate in conditii bune. Acestea se pastreaza sub forma criogenata la 196 de grade Celsius si pot fi depozitate pana la 25 de ani. Pana in prezent, in conditiile criogenizarii si depozitarii probelor, la parametrii termici si presionali constanti, se presupune ca au speranta de viata aunui om obisnuit.

Recent Posts

Efectele terapeutice ale râsului. Medicamentul de care nu știai: ce boli pot fi tratate prin râs

Efectele terapeutice ale râsului. Râsul este adesea numit cel mai bun medicament, și nu este…

3 ore ago

Horoscop 19- 25 mai. Alina Bădic: „Suntem supuși unui EXPERIMENT astral. Intrăm în rezonanță cu elemente-cheie de destin”

Alina Bădic a prezentat predicțiile astrale pentru săptămâna 19 – 25 mai 2024, pentru toate…

3 ore ago

Cântatul îmbunătățește abilitățile lingvistice în creierele afectate ale pacienților cu afazie

Cântatul îmbunătățește limbajul la pacienții cu afazie. Accidentele vasculare cerebrale sunt cea mai frecventă cauză…

4 ore ago

Horoscop 20-26 mai. Avertismentul lui Mihai Voropchievici: „o săptămână grea și complicată”. Zodia care va fi trădată

Horoscop 20-26 mai 2024, cu Mihai Voropchievici. O săptămână cu schimbări inevitabile, pentru unele zodii…

4 ore ago

Cum pot fi benefice cerealele antice pentru persoanele cu diabet de tip 2

Cerealele antice, benefice pacienților cu diabet de tip 2. O nouă cercetare arată că consumul…

5 ore ago

Durerile de spate: simptome alarmante pentru ACESTE afecțiuni. Când trebuie să mergi la medic

Durerile de spate sunt printre cele mai comune probleme de sănătate întâlnite în întreaga lume,…

5 ore ago

Citeste si: