Categories: Ştiri sănătate

100.000 de persoane evaluate într-un proiect de screening pentru TBC al Institutului Marius Nasta

Un număr de 94.028 de persoane din 41 de judeţe au beneficiat de screening al tuberculozei în cadrul unui proiect implementat în ultimii 5 ani de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, sub coordonarea Ministerului Sănătăţii.

Un număr de 84.503 persoane dintre cele 94.028 evaluate au provenit din zonele rurale ale României cu acces dificil sau deficitar la servicii medicale, 6.794 persoane private de libertate sau în arest preventiv din sistemul naţional de penitenciare, 1.627 persoane fără adăpost din Bucureşti, 1.114 consumatori de droguri injectabile din Bucureşti.

„Inovaţia adusă de proiect constă în utilizarea inteligenţei artificiale pentru depistarea unui scor de risc privind tuberculoza, urmată de examinarea sputei prin testare genetică, ceea ce a permis atât identificarea rapidă a cazurilor de tuberculoză, cât şi depistarea cazurilor de tuberculoză rezistentă”, informează un comunicat.

Rată de detecţie a tuberculozei de peste 5 ori mai mare

Proiectul a demonstrat o rată remarcabilă de detecţie a tuberculozei de peste 5 ori mai mare decât rata naţională raportată în cadrul Programului Naţional de Prevenire Supraveghere şi Control a tuberculozei (PNPSCT). Mai exact, rata de incidenţă identificată este de 250,83 cazuri la suta de mii de persoane.

Incidenţa naţională oficială raportată de Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control a Tuberculozei, a fost: 57,1 în 2020, 39,7 în 2021, 46,1 în 2022, cifre raportate la suta de mii de locuitori, conform recomandărilor OMS.

Rata cea mai mare de incidenţă a fost înregistrată la populaţia fără adăpost, care este categoria cea mai afectată, cu o rată de incidenţă alarmantă de 1.113,76 la suta de mii de locuitori. Pe locul secund se situează incidenţa tuberculozei depistată în rândul persoanelor care utilizează droguri injectabile, cu o rată de depistare de 576,37 la suta de mii de locuitori. Evaluarea acestor categorii de persoane a fost realizată exclusiv pentru regiunea Bucureşti-Ilfov.

În ceea ce priveşte screening-ul TB din zonele rurale, s-a evidenţiat o rată de detecţie de trei ori mai mare decât incidenţa naţională, adică de 147,64 la suta de mii de locuitori. Persoanele aflate în închisoare au avut o rată mică de detecţie, 44,84 la suta de mii de locuitori, ca urmare a eforturilor PNPSCT şi a iniţiativei anterioare de screening E-DETECT, care au vizat această categorie.

Depistarea prin screening activ al tuberculozei este o modalitate care completează depistarea pasivă pe care PNPSCT o realizează constant, datele raportate în primele 9 luni ale anului 2023, comparativ cu cele din 2022, evidenţiază o creştere a numărului de cazuri de tuberculoză depistate cu 7%. În primele luni ale acest an au fost identificate 7.276 cazuri de tuberculoză faţă de 6.747 cazuri în 2022, cu 529 mai multe decât în anul precedent.

„Screeningul TB s-a dovedit un succes în condiţiile în care problemele ridicate de prevenţie în România sunt complexe. Indicatorii acestui proiect au fost depăşiţi cu cel puţin 20%.

Ministerul Sănătăţii a demarat o campanie de schimbare a paradigmei tratării pacientului cu tuberculoză de la intervenţia în spital, la tratarea în ambulatoriu. Este extrem de important că Ministerul Sănătăţii a aprobat recent cele trei mari strategii sectoriale vizând tuberculoza, HIV-SIDA şi vaccinarea”, a declarat ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Unde au fost depistate cele mai multe cazuri?

Cel mai mare număr de cazuri a fost depistat în Regiunea Nord-Est, în vreme ce Regiunile Centru şi Vest au înregistrat cele mai puţine cazuri, similar de altfel cu rata de incidenţă a tuberculozei în cadrul PNPSCT.

„Utilitatea şi necesitatea derulării acestui proiect la nivel social este demonstrată prin atingerea şi depăşirea obiectivelor. Rezultatele obţinute arată nevoia populaţiei din zonele rurale privind accesul la servicii medicale de specialitate. Adaptarea serviciilor de diagnostic a tuberculozei la necesităţile reale ale comunităţii este direcţia necesară în acest moment pentru reducerea coerentă şi eficientă a tuberculozei.

Distribuţia neuniformă a cazurilor de tuberculoză pe teritoriul ţării, corelată într-o oarecare măsură cu condiţiile socio-economice din regiunile de dezvoltare, impun programe de screening adaptate nevoilor reale din teren. Apariţia, din păcate, la un nivel tot mai accentuat a unei categorii de pacienţi care necesită asistenţă medicală complexă, şi mă refer aici la utilizatorii de droguri, care au un risc crescut de a dezvolta tuberculoză, impun măsuri de management direcţionat pentru categorii diferite de risc aşa cum reiese şi din datele proiectului de screening”, a declarat Beatrice Mahler, managerul interimar Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Peste 1.000 de specialişti, implicaţi în proiectul de screening naţional

Proiectul a debutat având drept ţintă furnizarea programelor de formare specifică pentru 560 de profesionişti, în final 718 asistenţi sociali, asistenţi medicali comunitari, asistenţi medicali şi mediatori sanitari au beneficiat de aceste servicii de educaţie medicală continuă, aspecte teoretice şi practice care au presupus o curiculă acreditată pe baza metodologiei realizate la nivel naţional.

Schimbul de bune practici în domeniul depistării, tratării şi supravegherii tuberculozei s-a realizat în cadrul simpozionului internaţional „Screening-ul tuberculozei şi migraţia în Europa – RoGer” la care au participat 40 de experţi TB din 14 ţări europene.

Proiectul a fost cofinanţat prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 şi a beneficiat de sprijinul a şase parteneri: Asociaţia Română Anti-Sida, UNOPA, Fundaţia Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate, Asociaţia Samusocial, Fundaţia Romanian Angel Appeal, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multi drog-rezistentă.

Recent Posts

Se dau 1330 de lei de la stat pentru acești români! Cine sunt beneficiarii

Se oferă noi ajutoare pentru crescătorii de animale din România. Valorile variază în funcție de…

15 minute ago

Urmează cea mai grea zi din an pentru o ZODIE. Se apropie o cumpănă majoră

Se anunță o săptămână capricioasă pe plan meteorologic, dar și astrologic. Pe 15 mai se…

45 de minute ago

15 mai. Ziua Națională a Bujorului Românesc. Este floare națională a României, iar care o rup au parte de amenzi usturătoare

Ziua Națională a Bujorului Românesc. Specie florală unică în Europa, se găseşte numai în România…

o oră ago

Șase copii au ajuns la Urgență cu halucinații. Bunica i-ar fi spălat cu o substanță toxică

Mai mulți copii au ajuns la Urgență cu halucinații. O nouă tragedie care ar fi…

2 ore ago

Trei simptome de cancer care pot fi observate în timpul mesei. Ce nu trebuie să ignori niciodată

Simptome de cancer care apar la masă. Este bine cunoscut că factori precum fumatul mult,…

2 ore ago

Suntem din ce în ce mai nefericiți la locul de muncă. Tot mai mulți români se plâng de epuizare și stres

Suntem nefericiţi și neîmpliniți la locul de muncă! Cel puţin aceasta este concluzia la care…

3 ore ago

Citeste si: