Categories: Ştiri sănătate

15 Aprilie, Ziua Națională a Transplantului. 29 de donatori în primele trei luni ale anului 2022. Există mii de pacienți pe listele de așteptare

15 Aprilie, Ziua Națională a Transplantului. ANT: Aproape 30 de donatori în primele trei luni ale anului 2022. Există mii de pacienți pe listele de așteptare pentru transplant.

Din 2005, în România este celebrată Ziua Națională a Transplantului. O zi în care persoanele care au beneficiat de transplant se bucură că au primit o nouă șansă la viață și le mulțumesc medicilor pentru eforturile depuse. Iar gândurile lor se îndreaptă către familiile care au pierdut pe cineva drag și au acceptat prelevarea.

15 Aprilie, Ziua Națională a Transplantului. ANT: Aproape 30 de donatori în primele trei luni ale anului 2022

Potrivit unul comunicat transmis de Agenţia Naţională de Transplant (ANI), pandemia a afectat activitatea de transplant în România.

Dacă în 2005 au fost 11 donatori de organe, în 2013, numărul a ajuns la 132 iar în 2014, la 138. Apoi, numărul donatorilor a scăzut. Pandemia de COVID-19 a afectat de asemenea activitatea de transplant, astfel că, în 2020 au fost 66 de donatori iar în 2021, 47. În primele 3 luni și jumătate ale anului 2022 au fost 29 de donatori iar activitatea de donare a fost reluată în mai multe spitale din țară.

„Începând cu martie 2019, activitatea ANT s-a dezvoltat  într-un ritm constant şi permanent, atingând la sfârşitul anului un număr de 85 donatori reali. Din păcate, totalitatea dificultăţilor şi restricţiilor determinate de pandemie şi-a pus amprenta şi asupra activităţii de transplant începând cu aprilie 2020.

Ca o comparaţie, dacă în primele 3 luni ale  anului 2020  au fost înregistraţi 29 de donatori reali, în aceeaşi perioadă a anului 2021 au fost doar 13. Astfel, la sfârşitul anului 2020 se înregistrau 66 de donatori reali, iar la sfârşitul anului 2021 vorbim doar de 47 de donatori reali”, se arată în comunicat.

Din fericire, potrivit cifrelor prezentate de oficiali, activitatea pare a fi pe un trend de revenire.

„De la începutul anului până la data de 14 aprilie s-au înregistrat 29 donatori reali (mai mult de jumătate din numărul total înregistrat anul trecut), iar activitatea de donare a fost reluată de spitale în care programul de transplant fusese aproape închis”.

Există mii de pacienți pe listele de așteptare pentru transplant

În plus, avem acorduri de colaborare în domeniul transplantului cu Italia și Bulgaria.

„În acest sens, în anul 2021 au fost semnate acordurile de colaborare în domeniul transplantului pulmonar cu Centrul Naţional de Transplant Italia şi în domeniul schimbului de organe cu Agenţia de Supervizare Medicală a Republicii Bulgaria. De asemenea, a fost parafată includerea ANT în platforma europeană de schimb de organe, FOEDUS.

De la încheierea acordului de schimb de organe cu Rep. Bulgaria, în iunie 2021, au fost realizate un număr de 6 acţiuni de coordonare în urma cărora au fost importate 10 grefe renale, 3 grefe hepatice şi o grefă cardiacă”, se arată în comunicat.

„Ministerul Sănătății tocmai a terminat protocoalele și ghidurile de practică medicală standardizate în domeniul transplantului, după care vor lucra medicii din toate centrele acreditate din țară. Un proiect realizat în premieră în România, prin fonduri europene.

În ghiduri sunt prevăzute și criteriile după care vor fi aleși bolnavii care vor beneficia de transplant. În plus, ne propunem să dezvoltăm și să implementăm funcționalitățile registrului național de transplant, astfel încât alegerea să fie bazată pe criterii obiective.”, a spus ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

În acest moment sunt mii de pacienți pe listele de așteptare pentru transplant.

Potrivit ANT, toate aceste demersuri au contribuit ca anul acesta, în România să se realizeze: 26 transplanturi hepatice, 77 transplanturi renale, 2 transplanturi de cord, 2 transplanturi de plămân şi 32 de transplanturi cornee.

Recent Posts

O doctoriță celebră a murit subit la 48 de ani. Persoanele care au cunoscut-o sunt în stare de ȘOC

Cunoscutul doctor Donna Matthew a murit. Starcom Network News a anunțat că Dr. Matthew, în…

24 de minute ago

Uleiul care abundă în vitamina E. Este un antioxidant natural și nu conține grăsimi trans

Uleiul este un ingredient esențial în orice bucătărie și există mii de varietăți din care…

55 de minute ago

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

o oră ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

2 ore ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

2 ore ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică