Categories: Expertul zilei

4 reguli care vă țin inima sănătoasă și vă feresc de infarct

Geta Roman

Pe fondul sărăciei și al lipsei de mișcare, românii au ajuns să sufere în număr mare de boli de inimă, acestea fiind și principala cauză de mortalitate. „Sedentarismul, stresul, fumatul, mâncarea excesiv de procesată, alimentele fast-food, cu multe grăsimi saturate duc la ateroscleroză și, implicit, la boli de inimă”, comentează cardiologul Alexandra Vasile.
1. Ce alimente să evitați
Medicul recomandă schimbarea stilului de viață pentru a reduce riscul cardiac. Mai concret: – evitați alimentele cu grăsimi saturate, adică grăsimile de origine animală (carne de porc grasă, smântână, brânzeturi grase, cașcaval, creme, mâncați dulciuri cu măsură);-bazați-vă pe o dietă bogată în fructe,  legume, fibre, grăsimi vegetale din ulei de măsline, de susan și in, consumați salate la fiecare masă; mâncați carne slabă de pasăre (fără pieliță) și pește, de cel puțin două ori pe săptămână.
2. Țineți colesterolul sub control
Există situații în care doar alimentația nu poate ține în limite normale nivelul colesterolului (factor de risc pentru infarct), fiind nevoie și de medicamente. Colesterolul provine parțial din alimenație, parțial este fabricat în organism, la nivelul ficatului, prin reacții enzimatice complexe, care sunt accentuate la cei sedentari și obezi. Apoi, există cazuri în care nivelul ridicat al colesterolului are cauze genetice. În aceste situații, este nevoie de medicamente pentru a-l ține în frâu, recomandate de medicul de familie sau de cardiolog.
3. Cum vă feriți de infarct
Factorii de risc aso­ciați cu infarctul sunt fumatul, un nivel crescut al colesterolului în sânge, tensiunea mare, diabetul zaharat, obezitatea, sedentarismul, stresul, dar și statutul socio-economic. „Oamenii săraci mănâncâ mai mult junk-food, produse de proastă calitate, care sunt ieftine, iar când alimentezi cu un combustibil de calitate slabă, organsimul va funcționa deficitar”, vin explicațiile medicului cardiolog. Mergeți la medic la orice apariție a unei dureri „în zona toracelului, care iradiază la gât, manidibulă, uneori în abdomen sau în spate, dar și dacă aveți respirația grea sau palpitații. Sunt semne care pot ascunde un infarct”, adaugă medicul.
4. Ce analize să faceți pentru depistarea riscului cardiovascular
Și în lipsa simptomelor, mergeți la medic după 40-50 de ani pentru evaluarea riscului de a face boli de inimă. Există inclusiv teste genetice pentru asta, însă nu sunt recomandate tuturor pacienților. Mai la îndemână este efectuarea unui set de analize de sânge, la recomandarea unui medic, care poate include profilul lipidic complet (colesterol total, HDL, LDL, trigliceride), glicemie, evaluarea funcției rinichiului, ficatului, o hemogramă.

^ De la EKG la ecografie 3 D
O altă analiză uzuală pentru depistarea bolilor de inimă este EKG-ul, care se poate face în repaus sau la efort. „Ecografia cardiacă este indicată la anumiți pacienți, la cei hipertensivi, cu sufluri cardiace, cu dureri toracie, la indicația medicului”, detaliază medicul cardiolog. În clinica ExMedica există chiar cel mai performant ecograf cardiac din lume. „Este un ecograf care vede 3D sau 4D, în timp real. Avantajele lui sunt acuitatea excelentă a imaginii și posibilitatea de a observa toate planurile inimii”, mai spune medicul Alexandra Vasile. Ecografia nu exclude însă investigațiile invazive de genul coronarografiei, care vede direct arterele coronare.

Recent Posts

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

2 minute ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

32 de minute ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

o oră ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

2 ore ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

2 ore ago

Cum a aflat Mihai Albu ca suferă de cancer: Făcusem analize periodice şi una si a ieşit deformată cu valoare mare

Afecțiunea gravă a renumitului designer a fost depistată în luna februarie, atunci când a mers…

3 ore ago

Citeste si: