5 riscuri comune pentru sănătate cu care se confruntă femeile după menopauză

Pentru fiecare femeie, menopauza este o perioadă semnificativă care implică o serie de modificări fiziologice. Seria de simptome sau modificări poate varia înainte, în timpul sau după ce o femeie trece la menopauză. Vârsta la care apare menopauza va depinde de mai mulți factori. Rasa, ovulațiile anterioare, obiceiurile stilului de viață, statutul socioeconomic și intervențiile chirurgicale anterioare influențează apariția menopauzei.

Ce este post-menopauza?

Menopauza marchează încetarea ciclului menstrual al unei femei, iar postmenopauza este etapa după care femeia nu a avut menstruația timp de un an sau mai mult. În această etapă, o femeie are un risc crescut de apariție a diferitelor complicații de sănătate.

Hormonii care reglează ciclul menstrual joacă și alte roluri în organism. Dezechilibrul acestor hormoni poate scădea sau diminua apărarea organismului. De exemplu, femeile aflate în postmenopauză au un risc crescut de osteoporoză, boli de inimă, accident vascular cerebral și alte câteva afecțiuni.

Nivelurile de estrogen scad semnificativ în anii postmenopauză ai unei femei. În timpul menopauzei, estrogenul fluctuează într-un ritm sălbatic, dar nivelurile nu scad la fel ca în timpul postmenopauzei

. Pe lângă scăderea estrogenului, o femeie în postmenopauză poate prezenta niveluri mai ridicate ale trigliceridelor, colesterolului LDL (rău) și tensiunii arteriale. Este bine să fii atent la acest lucru dacă vrei să combati aceste schimbări corporale.

Aflați mai multe despre potențialele riscuri pentru sănătate după menopauză mai jos.

Osteoporoza

Osteoporoza este cea mai frecventă îngrijorare pentru femei, deoarece este posibil să se piardă 25% din densitatea osoasă după menopauză.

Un studiu din 2017 a confirmat că femeile au de patru ori mai multe șanse decât bărbații să dezvolte această afecțiune. Osteoporoza este o afecțiune care face ca oasele să se subțieze, iar modificarea densității osoase poate crește riscul de fracturi osoase. Cele mai frecvente zone care suferă fracturi sau rupturi includ șoldurile, încheieturile și coloana vertebrală. Este înțelept să faceți ajustări ale stilului de viață pentru a trece înaintea afecțiunii și puteți discuta cu medicul dumneavoastră sau cu nutriționistul despre pașii potriviti pe care trebuie să îi luați.

Creștere în greutate

Acest lucru poate să nu pară un risc pentru sănătate, dar incapacitatea de a controla greutatea poate duce la alte afecțiuni mai grave.

Nivelurile modificate de hormoni au un impact negativ asupra metabolismului unei femei, ceea ce poate face ca organismul să câștige cu ușurință grăsime.

De asemenea, este obișnuit ca o femeie cu un metabolism mai lent să piardă și masa de țesut slab.

Grăsimea de pe abdomen la menopauză poate fi mai gravă decât o criză oculară. Mai multă grăsime în jurul secțiunii mediane crește riscul de diabet de tip 2, iar un studiu recent a constatat că crește și riscul de boli de inimă.

Incontinenta urinara

Tesuturile din uretra si vezica urinara contin receptori de estrogen si progesteron. Țesuturile sunt îngroșate în mod natural de ambii acești hormoni. Când aceste niveluri scad după menopauză, țesuturile devin subțiri și slabe.

Acesta este motivul pentru care femeile aflate în postmenopauză pot suferi de obicei incontinență urinară.

Incontinența urinară legată de stres este destul de comună și poate apărea la strănut, tuse sau în timpul activității fizice.

Unele cercetări, totuși, afirmă că incontinența urinară este mai mult o problemă legată de vârstă decât o problemă post-menopauză. Acestea fiind spuse, mulți cercetători susțin că estrogenul joacă un rol în incontinența urinară.

Boala cardiovasculara

Este obișnuit ca femeile să creadă că cancerul de sân este cea mai mare amenințare pentru sănătatea lor, dar viața după menopauză implică un risc serios de boli cardiovasculare.

Potrivit Asociației Americane a Inimii (AHA), aproximativ o treime dintre femei dezvoltă boli cardiovasculare.

Riscul de atac de cord crește pentru femei la aproximativ un deceniu după menopauză.

Unul dintre motivele principale pentru aceasta este că nivelul de estrogen scade. Estrogenul menține flexibilitatea vaselor de sânge, ajutând vasele să se contracte și să se extindă pentru a ajuta fluxul sanguin optim.

Această flexibilitate diminuează post-menopauză, care poate provoca o creștere a tensiunii arteriale și pereți arteriali mai groși.

Puteți prelua controlul asupra acestui lucru urmând o dietă sănătoasă pentru inimă, renunțând la fumat și făcând exerciții regulate.

Infecții ale tractului urinar

Scăderea estrogenului după menopauză poate face ca țesutul vaginal să devină uscat și subțire. Această apariție poate facilita dezvoltarea bacteriilor, ceea ce crește riscul de infecție a tractului urinar (ITU).

În cele din urmă, riscul unei femei de a face ITU va depinde de factorii individuali ai stilului de viață. U

n studiu din 2019 a constatat că riscul de ITU s-a dublat la femeile de peste 65 de ani, iar 10% dintre femeile aflate în postmenopauză au raportat o ITU în ultimul an. În timp ce infecțiile urinare cresc în mod natural odată cu vârsta, starea generală de sănătate poate crește sau reduce riscul de a obține una.

Recent Posts

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

11 minute ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

41 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

o oră ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

2 ore ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra