6 moduri prin care poți preveni înmulțirea acarienilor

Simptomele alergiei la acarieni nu sunt sezoniere, ci sunt prezente în toate anotimpurile. Atenție! Netratată această alergie poate amplifica manifestările astmului.  

Potrivit unor studii realizate în SUA, peste 90% dintre acarieni se găsesc în casă, pe saltele, perne, pilote sau chiar pe lenjeria de pat, iar peste 40% dintre alergii sunt cauzate de acarieni.

Acarienii Dermatophagoides sunt microorganisme din familia arahnidelor, invizibili cu ochiul liber, vizibili doar la microscop. Dimensiunea acestora este de 250 de microni și se estimează ca un gram de praf poate conține până la 20.000 de acarieni. Anumite persoane al căror sistem imunitar percepe acarienii ca pe dușmani pot dezvolta probleme de sănătate, mai exact alergii la acarieni.

Sensibilizarea la acarieni, factor de risc pentru dezvoltarea astmului  

Sunt studii care au arătat că sensibilizarea la acarieni constituie cel mai de temut factor de risc pentru dezvoltarea astmului. Pentru a avea un bun control asupra acestui tip de alergie este indicat să ții cont de anumite măsuri profilactice – să știi unde stau acarienii. Ulterior, este indicat să acoperi saltele și pernele cu huse antiacarieni certificate, care au rolul de a reduce expunerea la alergeni de 100 până la 1000 de ori într-o lună, beneficiile resimțite de persoana alergică fiind substanțiale.

Ce este alergia la acarieni:

Alergiile se declanșează în clipa în care sistemul imunitar reacționează la o substanță străină: polenul, părul de la animale sau acarienii. Practic, sistemul imunitar al unei persoane produce anticorpi cu rolul de a proteja persoana în cauză de invadatorii nedoriți care pot provoca infecții. Astfel, sistemul imunitar produce anticorpi care vor identifica alergenul ca fiind ceva dăunător, chiar dacă nu este. Apoi, la contact cu alergenul, sistemul imunitar produce un răspuns inflamator în pasajele nazale sau în plămâni. Expunerea prelungită sau regulată la alergen poate provoca inflamația asociată cu astmul.

Alergia la acarieni se manifestă diferit de la o persoană la alta. Astfel, unii oameni pot avea manifestări de rinită alergică, alții de rinoconjunctivită, iar alții au manifestări de natură cutanată – dermatita atopică.

Ce simptome are alergia la acarieni:

Principalele simptome ale alergiei sunt: strănutul, mâncărimea nazală și secrețiile nazale apoase, obstrucția nazală, rinita alergică. Sunt însă și situații în care persoana are și manifestări caracteristice conjunctivitei: lăcrimare excesivă, mâncărime oculară, ochii roșii.

Netratată, alergia la acarieni duce la accentuarea astmului

Medicii avertizează că dacă nu este tratată, alergia la acarieni poate accentua manifestările astmului bronșic. Astfel, pacientul se va confrunta cu simptome precum: respirație dificilă, durere toracică, un sunet șuierat când expiră, tulburări de somn cauzate de dificultăți de respirație, tuse iritativă, secreții abundente.

Cele mai frecvente complicații sunt:

Expunerea la acarieni a unei persoane alergice se poate solda cu complicații serioase: astm și infecții sinusale (sinuzită). Medicii spun că o persoana cu astm bronșic și alergie la acarieni pot avea probleme în gestionarea simptomelor astmului și au nevoie de asistență medicală de urgență.

Tratamentul stabilit de medicul alergolog

Medicul specialist alergolog va recomanda efectuarea unor teste specifice care să confirme diagnosticul. Ulterior, pacientul poate primi indicație pentru antihistaminice cu rolul de a ameliora simptomele de mâncărime, strănut, curgerea nasului. Sunt însă și cazuri în care pacientul primește tratament compus din corticosteroizi care se găsesc sub formă de spray nazal cu rolul de a reduce inflamația din nas.

Iată cum poți preveni înmulțirea acarienilor:

  • Umiditatea din apartament trebuie să fie sub 50% mai ales în camera persoanei alergice. De ajutor îți va fi un dezumidificator sau un aparat de aer condiționat. La umiditatea relativă de 50% numărul de acarieni este de 10 ori mai mic decât la o umiditate relativă de 60% și chiar de 100 de ori mai mic decât la umiditatea relativă de 80%.
  • De ajutor sunt și acaricide, dar acestea nu pot elimina definitiv acarienii.
  • Scoate covoarele, mochetele din camera celui alergic. Dacă nu poți, ai grijă să cureți covorul o dată pe săptămână cu un aspirator cu tehnologie ciclon și cu filtru HEPA, care va reține peste 99% din alergenii aspirați. Orice alt aspirator tradițional va dispersa în aer o parte din alergenii aspirați.
  • Săptămânal lenjeria de pat să fie spălată la cel puțin 60 de grade C, iar pernele să fie din materiale hipoalergenice.
  • Poți achiziționa huse antiacarieni certificate ca dispozitive medicale și care se achiziționează din magazinele cu profil medical. Pentru ca ele să fie cu adevărat benefice trebuie să acopere complet salteaua și perna. Ele trebuie să fie spălate așa cum recomandă producătorul la o temperatură de 60°C, deoarece acarienii sunt distruși numai la temperaturi de peste 55°C. Sunt studii care susțin că dacă husele sunt păstreze pe pat perioade lungi de timp, de exemplu 20 de săptămâni, mai puțin de 1% din acarieni pot supraviețui.
  • Asigură-te că instalațiile de încălzire și de aer condiționat sunt inspectate și întreținute la fiecare șase luni.

Recent Posts

Alina Bădic, previziuni pentru săptămâna 12- 18 mai. „O perioadă plină de încercări”. Ce se va întâmpla cu fiecare zodie în parte

Pentru săptămâna 12-18 mai, Alina Bădic vine cu vești minunate pentru Berbeci și Fecioare, care…

19 minute ago

Ce pensie și indemnizație primește un erou al Revoluției din 1989. Peste 12.800 de români încasează o indemnizație specială

Zilele acestea, Casa Națională de Pensii Publice a oferit informații cu privire la pensia primită…

48 de minute ago

Colțul de Rai din România desemnat „Destinația turistică a anului 2024”

Dino Parc Râșnov, Castelul Bran, Cetățile dacice din Munții Orăștiei sau Ținutul Mănăstirilor Bucovina se…

o oră ago

Simptomele colesterolului ridicat la femeile de 40 de ani: Top 7 semne neobișnuite de niveluri ridicate de LDL pe mâini și degete

Impactul pe scară largă al colesterolului ridicat asupra femeilor după 40 de ani  nu este,…

2 ore ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical. Modificări importante privind concediul medical

Medicii de familie pot elibera un certificat de concediu medical pentru o perioadă de 7…

3 ore ago

Citeste si: