Categories: Ştiri sănătate

DEPRESIA

Tristeţe, iritabilitate, somnolenţă, sunt câteva dintre sentimentele cu care ne confruntăm în timpul sezonului rece, însă în cazul unora dintre noi poate fi vorba despre ceva mai mult decât o uşoară melancolie. Persoanele care experimentează mai multe ierni la rând următoarele  simptome pot suferi de Tulburare Afectivă Sezonieră (SAD).
  1. Tristeţe
Cele mai des întâlnite simptome ale depresiei sunt tristeţea, disperarea şi pierderea interesului pentru activităţile care vă fac plăcere în mod normal, ca socializarea.
Atunci când aveţi aceste sentimente în fiecare zi, cel puţin două săptămâni, este posibil să suferiţi de depresie, însă dacă apar doar pe perioada toamnei şi iernii şi dispar în restul anului, înseamnă că aveţi o Tulburare Afectivă de Sezon.
  1. Somnolenţă şi oboseală
Persoanele care suferă de SAD, simt nevoia să doarmă mai mult pe timpul iernii. Dacă în timpul verii, aceste persoane au nevoie de aproximativ şapte ore de somn şi toamna şi primăvara de opt ore, în timpul iernii simt nevoia să doarmă aproape 10 ore pe noapte.
  1. Iritabilitate
Furia şi iritabilitatea sunt simptomele depresiei şi ale SAD. Conform unui studiu din 2006, 40% dintre persoanele care suferă de depresie de iarnă se confruntă cu crize bruşte de furie, de aproximativ 19 ori pe lună.
  1. Poftă de mâncare
Apetitul crescut este un răspuns biologic la scăderea serotoninei, un neurotransmiţător asociat cu starea de spirit care ajută la controlarea foamei.
65% dintre persoanele care suferă de această formă a depresiei au un apetit mai crescut în timpul lunilor reci şi întunecate, de iarnă iar acest lucru se traduce într-o creştere în greutate pentru 75% dintre cei care au SAD.
  1. Pofta de carbohidraţi
Alimentele bogate în carbohidraţi cresc nivelul în creier al unui aminoacid, denumit triptofan, care la rândul său determină eliberarea serotoninei. Şapte din zece persoane depresive se confruntă cu o poftă puternică de pâine şi paste şi au obiceiul să folosească aceste alimente drept tratament.
  1. Dificultate în concentrare
Tulburarea Afectivă Sezonieră vă poate face să vă simţiţi trist şi obosit, dar compromite, de asemenea, şi abilitatea de concentrare, vorbirea şi memoria.
  1. Pierderea interesului sexual
Depresia afectează încrederea în sine, de aceea scăderea libidoului este un simptom comun la persoanele cu Tulburare Afectivă. Dar acest lucru este valabil doar pentru depresiile apărute în timpul toamnei şi iernii, dacă tulburarea apare primăvara sau vara, apetitul sexual este crescut.
SAD se tratează şi prin expunerea la lumină puternică
,,Intenesitatea simptomelor poate merge de la suportabilitate până la forme grave, în care persoana nu mai vede rostul de a trăi, pierde energia şi motivatia de a face ceva pentru a ieşi din această stare, suicidul devine tot mai mult o opţiune în care gândurile sunt însoţite de planuri suicidare şi chiar tentative de suicid’’, ne-a explicat medicul Lena Rusti, psiholog la clinica Mentarex Consult
În ceea ce priveşte tratamentul acestei afecţiuni, medicii recomadă ca la apariţia primelor simptome, să ne adresăm unui specialist pentru că există riscul ca suferinţa să se cronicizeze. În funcţie de intensitatea simptomelor, tratamentul poate consta într-o terapie cu lumină pentru că cel mai adesea tulburarea este asociată anotimpului rece şi diminuarii prezenţei soarelui şi a luminii tratament medicamentos antidepresiv şi psihoterapie.

,, Terapia cu lumină implică o sesiune de expunere la lumină puternică. Întrucât pot exista efecte secundare, este bine ca acest lucru să se facă într-un mediu specializat şi cu evaluarea potrivită a pacientului’’ a mai adăugat medicul Lena Rusti

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

6 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

6 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

7 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

7 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

7 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

8 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar