7 Simptome pe care NU trebuie să le ignori niciodată

7 Simptome pe care nu trebuie să le ignori niciodată. Aproximativ 35 de milioane de americani se confruntă cu sindromul Intestinului Iritabil, o tulburare gastrointestinală cronică comună.

Sindromul Intestinului Iritabil, intestinul gros nu funcționează normal, ceea ce duce la o varietate de simptome neplăcute. Boala nu se transformă în spirală în afecțiuni medicale grave, dar această afecțiune poate avea un impact puternic asupra calității vieții tale.

Experții medicali nu au identificat cauza exactă a sindromului intestinului iritabil, dar există câteva teorii bazate pe cercetări.

„Se crede adesea că mai mulți factori contribuie la Sindromul Intestinului Iritabil”, spune Jasmine Zia, MD, profesor asistent în cadrul diviziei de gastroenterologie de la Universitatea din Washington din Seattle, potrivit realsimple.com.

„Comunicarea dintre creier și intestin este oprită, iar intestinul semnalează creierului că are mai multă durere decât are, provocând hipersensibilitate în intestin”, spun unii experți. Iar alții suspectează că „nervii de durere din interiorul intestinelor sunt hipersensibili.”

Inflamația din intestine, o infecție din trecut, modificări ale bacteriilor din intestinul nostru și factorii hormonali sunt alte zone considerate a juca un rol, spune Dr. Zia. Detectarea adevăratei forțe motrice este dificilă, deoarece aceste aspecte se pot influența reciproc.

Fără a cunoaște cauza specifică, nu este surprinzător faptul că nu există un tratament pentru SII. (Din fericire, există modalități bune de gestionare a simptomelor IBS.) De asemenea, „nu există niciun test pentru a diagnostica IBS, ceea ce reprezintă una dintre cele mai frustrante părți pentru pacienți”, spune Dr. Zia. Medicii pot efectua mai întâi teste, cum ar fi o colonoscopie, pentru a exclude alte afecțiuni înainte de a pune un diagnostic de SII pe baza simptomelor dumneavoastră.

Simptomele comune 
Recunoașterea momentului în care tulburările de burtă pot indica simptomele intestinului iritabil ar putea să vă ajute să găsiți mai repede ușurare.

Este o sarcină dificilă, deoarece această afecțiune nu arată la fel la toată lumea.

Simptomele apar cel mai frecvent în valuri, sau episoade, care durează zile sau săptămâni la rând, dar unele persoane pot suferi în fiecare zi. Mulți medici așteaptă până când simptomele asemănătoare cu cele ale intestin iritabil durează cel puțin trei luni, inclusiv dacă în această perioadă sunt de tip stop-and-go, pentru a vă diagnostica oficial.

Simptome cheie:

  • Dureri abdominale
    Indiferent de tipul de SII pe care îl aveți, probabil că aveți dureri, de obicei în partea inferioară a abdomenului, sub buric, care sunt constante sau recurente. „Pentru un diagnostic de SII, durerea abdominală trebuie să fie cuplată fie cu o schimbare a obiceiurilor intestinale, adică diaree sau constipație, fie provocată sau ameliorată de un moment intestinal”, spune Dr. Zia.
  • Diareea

7 Simptome pe care să nu le treceți cu vederea. Vă puteți aștepta la dureri abdominale, scaune moi și la urgența de a merge.

În zilele în care vă confruntați cu diaree, peste un sfert din scaunele dumneavoastră vor fi moi sau apoase, iar mai puțin de un sfert vor fi tari, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale (NIDDK).

  • Constipație
    „Pe parcursul unei perioade de trei luni, scaunele rare sau sforțarea în timp ce au loc sunt semnele distinctive. Pe lângă constipație și dureri abdominale, pacienții tind să fie deranjați de balonare sau de senzația că nu-și pot evacua complet scaunul, spune Dr. Zia.
  • Gaze, crampe, balonare
    Unii pacienți pot avea gazele intestinale, chiar și atunci când volumul este într-un interval normal, ceea ce poate provoca crampe abdominale și o senzație de balonare. Gazele pot, de asemenea, să vă „umfle” vizibil burta – un simptom care apare mai frecvent la femei.

Anumiți factori pot face ca simptomele SII să fie mai greu de ignorat de către femei. Femeile par să aibă o sensibilitate mai accentuată la durere (în cazul SII, faptul că au intestine mai mici ar putea însemna că femeile percep mai ușor probleme precum gazele) și tind să aibă mai multe afecțiuni legate de durere, cum ar fi fibromialgia, care se pot suprapune cu simptomele SII și pot amplifica disconfortul, spune Dr. Heitkemper.

Se analizează, de asemenea, dacă hormonii sexuali feminini influențează bacteriile din intestin și dau naștere la simptomele SII la femei.

În timpul menstruației
Ca și cum menstruația nu ar fi fost o suferință suficientă, cercetările au descoperit că vizitatorul lunar poate amplifica intensitatea și frecvența simptomelor, inclusiv crampele, balonarea, diareea și constipația; această dublă lovitură lovește femeile cu SII în zilele de dinaintea sau la începutul menstruației, când nivelul hormonilor este scăzut.

Alte simptome mai puțin dorite pe care femeile cu SII le raportează în preajma menstruației, potrivit International Foundation for Functional Gastrointestinal Disorders:

  • Insomnia (Multe persoane care suferă de SII raportează deja un somn slab sau inadecvat, despre care s-a constatat că sporește problemele intestinale, notează Dr. Heitkemper).
  • Oboseală
  • Sensibilitate crescută la anumite alimente
  • În timpul sarcinii
    Atunci când o femeie așteaptă un copil, hormonii în schimbare tind să provoace arsuri la stomac, reflux și constipație, dar studiile sunt prea puține în acest moment pentru a spune cum afectează sarcina adăugarea SII la amestec, spune Dr. Heitkemper. Anecdotic, există unele rapoarte de scădere a sensibilității la durere la femeile cu SII în timpul sarcinii.

Ce trebuie să faceți dacă credeți că aveți intestinul iritabil

În loc să încerci să îndepărtezi prin voință disconfortul, ia în considerare numeroasele soluții susținute de cercetări care s-au dovedit benefice în gestionarea simptomelor. Dieta, practicile legate de stilul de viață, medicația tradițională și terapiile naturale sunt canale care pot oferi ușurare. Țineți minte: Remediile potrivite depind în parte de tipul de SII pe care îl aveți.

Studiile au arătat că introducerea probioticelor – așa-numitele bacterii bune – în tractul intestinal pentru a le echilibra pe cele rele poate avea un efect pozitiv asupra simptomelor SII. Datele sunt limitate, totuși, în ceea ce privește tulpinile exacte care sunt utile, sau chiar cantitatea potrivită care poate fi eficientă, spune Dr. Zia.

Părerile despre utilitatea pastilelor și pulberilor de fibre sunt împărțite, deoarece fibrele din alimentație ajută la menținerea regularității, dar pot crea și balonare. „Fibrele îi pot ajuta pe unii oameni cu SII, în timp ce pe alții îi fac să se simtă mai rău”, spune Dr. Zia.

Remediile pe bază de plante pot fi o altă opțiune

Experții spun că pastilelecu ulei de mentă pot îmbunătăți simptomele SII, inclusiv durerile abdominale.

Medicul poate recomanda medicamente, cum ar fi laxativele, antidiareicele sau antidepresivele în doze mici care ajută la calmarea sensibilității nervoase din intestin, ca parte a arsenalului dumneavoastră.

Întorcându-ne spre dietă, trebuie scăzut aportul de gluten, care provoacă, de asemenea, fermentație, ar putea ajuta, de asemenea, simptomele.

Ce alimente declanșatoare să evitați

  • Fasole, varză de Bruxelles, mere, ardei verzi, ceapă, tărâțe;
  • Alimentele picante (pot provoca dureri/crampinguri crescute)
  • Băuturile carbogazoase
  • Guma de mestecat și bomboanele tari (vă fac să înghițiți aer – iar tipurile fără zahăr pot conține sorbitol care induce gaze)
  • Alimentele bogate în grăsimi (Alimentele grase fac ca sistemul intestinal să se golească mai lent, ceea ce lasă posibilitatea apariției mai multor simptome), potrivit sursei citate.

 

 

Recent Posts

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

20 de minute ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

50 de minute ago

Un adolescent de 14 ani a murit după ce a mâncat un singur chips picant. Ambalajul avertiza că provoacă „durere intensă”

Tragedie în America, unde un adolescent a murit după ce a mâncat un chips extrem…

2 ore ago

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

2 ore ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică