Categories: Ştiri sănătate

A absolvit Facultatea de Medicină cu nota 9,95, dar a fost exclusă de la angajare la Spitalul Județean din Botoșani

O tânără absolventă a Facultății de Medicină cu nota 9,95 la examenul de licență a fost respinsă la concursul pentru angajare la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani.

În contextul în care sistemul medical din România se luptă cu deficitul de medici şi mulţi tinerii aleg să muncească în străinătate după absolvirea studiilor, birocraţia pune din nou piedici.

Motivul halucinant pentru care i a fost respins dosarul de concurs

Tânăra, hotărâtă să își înceapă cariera în propria sa comunitate, s-a înscris la concurs pentru un post de asistent generalist pe secția de Chirurgie generală. Cu încrederea dobândită în timpul anilor de studiu, ea și-a pregătit dosarul cu o adeverință de finalizare a studiilor eliberată de universitate. Cu toate acestea, dosarul i-a fost respins pe motiv că lipsea o copie a diplomei de studii în domeniu.

Dar dosarul ei a fost respins dintr-un motiv halucinant –  „lipsă copie diplomă de studii în domeniu”, după ce fata, recent absolventă, a depus la dosar o adeverință de finalizarea studiilor eliberată, în condițiile legii, absolvenților. Document care atestă absolvirea și licențierea în specializarea studiilor și care este perfect valabil timp de un an, timp în care se tipăresc diplomele de licență.

Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani

Adeverința, valabilă în cazul celor care au terminat de curând studiile

Potrivit articolului 39 din Ordinul Nr. 3691/2024 din 1 februarie 2024, privind  Metodologia-cadru de organizare şi desfăşurare a examenelor de licenţă/diplomă şi disertaţie, care stipulează că „(1) Până la eliberarea diplomei, dar nu mai mult de 12 luni de la data promovării, absolvenţii care au promovat examenul de finalizare a studiilor primesc adeverinţe privind finalizarea studiilor. / (2) Adeverinţa privind finalizarea studiilor conferă titularului aceleaşi drepturi legale ca şi actul de studii (…)“.

„Vreau să vă spun că și fiicei mele i-a fost respins dosarul depus pentru postul de asistent generalist pe secția chirurgie generala, motivul fiind „lipsă copie diplomă de studii în domeniu”. Menționez că fiica mea a absolvit facultatea de medicina cu specializarea asistent generalist, anul trecut, promovând examenul de licență cu nota 9,95.

Facultatea nu a eliberat încă diplomele dar absolvenții au adeverințe de finalizarea studiilor care sunt valabile până vor primi diplomele. Fiica mea a depus la dosar copia adeverinței, dar se pare că pentru cei care au verificat nu a contat.

Nu mi se pare corect ca după patru ani de facultate să nu poți participa la un concurs doar pentru că diplomele se eliberează mai târziu atâta timp cât ai o adeverință valabilă”, a mărturisit mama tinerei pentru Botoșani News.

Această situație nu a fost singulară la Spitalul Județean „Mavromati” din Botoșani. Mai mulți candidați au fost respinși la selecția dosarelor, unii din cauza nerespectării modelului de CV european, ceea ce a creat un val de dezamăgire printre cei care își doreau să lucreze în sistemul medical local.

Recent Posts

Lucruri esențiale pe care oamenii nu le fac. Sunt vitale pentru sănătate

Elemente vitale pentru sănătate. Dr. Cezar, celebrul cardiolog, dezvăluie care sunt elementele vitale pentru sănătate.…

6 ore ago

Pelagra

Ce este, cum se manifestă și de ce apare boala PELAGRA? Pelagra este boala cauzată…

7 ore ago

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Află dacă pot consuma cireșe

Regimul alimentar al pacientului cu diabet. Regimul diabeticilor este foarte important pentru controlul nivelului de zahăr…

7 ore ago

Horoscop 16 mai. Vărsător, trebuie să împărtășești energia ta minunată

Horoscop 16 mai. Astrologii au făcut previziuni pentru toate semnele: Prntru nativii din zodia Berbec…

8 ore ago

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de la Spitalul „Foişor”

Vești noi despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Anunț de ultim moment de…

8 ore ago

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de vară: Are puține calorii

Medic român, despre o legumă-fruct ce nu trebuie să lipsească din meniul oricărei zile de…

9 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra