Acad. Prof. Dr. Constantin Popa: ”Toți avem aterotromboză. La unii se dezvoltă, la alții nu, în funcție de factorii de risc”

A 15-a Conferința Anuală de Aterotromboză cel mai mare eveniment științific dedicat specialiștilor implicați în managementul bolilor cardiovasculare dezbate multiplele fațete ale aterotrombozei, așa cum se văd și cum sunt rezolvate de specialiști cunoscuți în neurologie, cardiologie, diabetologie din țara noastră.

”Aterotromboză avem toți. Doar că la unii se dezvoltă, la unii nu, în funcție de factorii de risc. Printre aceștia se numără vârsta, predispoziția genetică, dar și stilul de viață. Nu degeaba, noi medicii vă sfătuim mereu; nu fumați, faceți mișcare, mâncați sănătos”, a declarat Acad. Prof. Dr. Constantin Popa, Preşedinte al Asociaţiei Naţionale Române de Stroke şi membru al Academiei Române.

Aterotromboza este o afecțiune care se dezvoltă în timp prin depunerea de colesterol însoțită de inflamație la nivelul pereților arterelor, consecința fiind apariția plăcilor de aterom. Plăcile de aterom sunt cauza rigidizării și îngustării arterelor. Fisurarea sau ruperea unei plăci de aterom poate duce la formarea unui cheag de sânge cu îngustarea rapidă, chiar blocarea vasului de sânge și apariția infarctului miocardic, accidentului vascular cerebral sau morții subite.

România se află pe harta țărilor cu o mortalitate ridicată din cauza bolilor cardiovasculare, înregistrându-se anual 7-8 decese la mia de locuitori.

”150 de mii de români mor anual din cauza bolilor cardiovasculare, iar 80% dintre bolile cardiovasculare o reprezintă ateroscleroza. Cel mai mare factor de risc îl reprezintă modul de viață urban cu tot ceea ce presupune acesta: stres, alimentație, fumat, sedentarism”, a adăugat prof. dr. Dan Gaiță.

Elena Oceanu

Recent Posts

Cum a reușit un medic să se vindece de o boală incurabilă pe creier

Tumoare pe creier. O tumoare pe creier este o creștere anormală a celulelor în interiorul…

3 minute ago

Anunț pentru consumatorii de cafea! Uite ce se întâmplă dacă bei una sau două căni de cafea pe zi

Cofeina este revigorantă și stimulantă pentru sistemul nervos central. Este unul dintre cele mai consumate…

32 de minute ago

Medic, despre vitaminele în exces: Consecințele duc la CANCER

Vitaminele care susțin sistemul nervos, necesare? Stres, infecții respiratorii, gripă sau  întărirea sistemului nervos. De…

o oră ago

Rinită alergică

Rinită alergică. Care sunt pericolele și cum să faceți față unui nas înfundat sau care…

2 ore ago

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre ce ofertă este vorba

Pensionarii care trebuie să se prezinte, cât mai repede, la Casa de Pensii. Află despre…

2 ore ago

O nouă metodă de transplant ar putea fi aplicată şi în România

În viitor, medicii români ar putea să transplanteze organe de la donatori decedaţi prin „moarte…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra