Categories: Ştiri sănătate

Accesul pacienților cu boli și cancere rare la diagnostic și tratament, prioritate esențială pentru sănătatea publică. „Peste 1.500 de copii cu Spina Bifida și Hidrocefalie trăiesc astăzi datorită donațiilor”

Accesul pacienților cu boli și cancere rare la diagnostic și tratament, prioritate esențială pentru sănătatea publică. „Peste 1.500 de copii cu Spina Bifida și Hidrocefalie trăiesc astăzi datorită donațiilor”.

O persoană afectată de o boală rară trebuie să depășească multe obstacole înainte de a fi diagnosticată, tratată și monitorizată cu precizie iar parcursul său în sistemul de diagnostic și îngrijire este mai lung, mai sinuos și mai complex.

Aceste dificultăți sunt determinate de lipsa de cunoaștere a acestor boli rare, asociate cu o simptomatologie complexă sau nespecifică, ceea ce prelungește timpul trecut de la dezvoltarea simptomelor până la stabilirea unui diagnostic.

Accesul pacienților cu boli și cancere rare la diagnostic și tratament, prioritate esențială pentru sănătatea publică

Dar ce este de făcut pentru a scurta traseul pacientului cu boli rare și cancere rare către medicul specialist și a-i facilita accesul la diagnostic și tratament?

Bolile rare și cancerele rare constituie o provocare pentru sănătatea publică în toată lumea. Diagnosticul tardiv sau incorect, lipsa unei expertize clinice, accesul insuficient și inegal la terapii și îngrijire, numărul foarte limitat de studii clinice, lipsa registrelor de pacienți și a băncilor de țesuturi sunt doar câteva  intre problemele pe care le întâmpină pacienții cu boli rare.

În contextul complex al bolilor rare, accesul pacienților la diagnostic și tratament rămâne o provocare critică în calea îmbunătățirii calității vieții și a oferirii acestora un șansă reală de supraviețuire.

„Traseul pacientului este unul anevoios, pornind de la găsirea unui specialist și punerea unui diagnostic corect până la accesul la tratamentul potrivit. Cu cât prelungirea duratei de timp către diagnostic este mai mare cu atât persoana cu distonie se poate îndrepta către izolare.

În sens opus, un diagnostic pus la timp poate conduce pacientul cu distonie neuromusculară către o bună calitate a vieții și posibilitatea de acceptare și înțelegere a bolii și de o reintegrare ușoară în societate atunci când e cazul”, subliniază Crainic Cătălina, președintele Asociației Children`s Joy, psiholog-psihologie clinică, pacientă cu distonie cervicală.

Adriana Tontch: „Peste 1.500 de copii cu Spina Bifida și Hidrocefalie trăiesc astăzi datorită donațiilor”

Veștile bune vin și din partea Asociației Spina Bifida, care a făcut eforturi substanțiale pentru a contribui la ameliorarea stării de sanatate a copiilor cu spina bifida și/sau hidrocefalie.

„Peste 1.500 de copii cu Spina Bifida și Hidrocefalie trăiesc astăzi datorită donațiilor sistemelor de drenaj făcute de către Asociație, pentru intervenția chirurgicală”,  ne spune Adriana Tontch, președinta Asociației Spina Bifida.

Aceste testimoniale subliniază importanța adresării problemei accesului pacienților la diagnostic și tratament și evidențiază nevoia de eforturi continue pentru a îmbunătăți acest proces.

„Share Experience 2023”, proiect organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare România și Asociația Română de Cancere Rare

Aceasta a fost tema discuției din cadrul webinarului „Accesul pacienților cu boli și cancere rare la diagnostic și tratament”. Webinarul „Accesul pacienților cu boli și cancere rare la diagnostic și tratament” face parte dintr-o serie de șase webinarii care vor avea loc până la finalul anului, reunite sub conceptul „Share Experience 2023” și i-a avut ca invitate pe:

  • Prof. Dr. Dana Craiu, medic primar neurologie pediatrică
  • As. Univ. Dr. Diana Gabriela Bârcă, medic primar neurologie pediatrică
  • Cătălina Crainic, președinta Asociației Children`s Joy
  • Adriana Tontsch, președinta Asociației Spina Bifida

Discuția a fost moderată de Dorica Dan, președinta Alianței Naționale pentru Boli Rare România.

„Share Experience 2023” este un proiect organizat de Alianța Națională pentru Boli Rare România și Asociația Română de Cancere Rare cu sprijinul Sanofi, Novartis, Bristol Myers Squibb, Janssen și UCB, care se angajează să continue lupta pentru accesul echitabil la îngrijire și tratament pentru pacienții cu boli rare.

Recent Posts

Tumoră de 10 kilograme, extirpată de medicii de la Spitalul Județean Arad. Simptomele care au trimis-o pe pacientă la spital

O echipă medicală de la Spitalul Judeţean Arad a extirpat de la o pacientă de…

14 minute ago

Pensie 2024: românul „privilegiat” cu pensie de 17.000 de lei fără să fi muncit vreo zi

Majoritatea pensionarlor din România încasează o pensie medie de 2.000 de lei după 40-50 de…

44 de minute ago

O furtună solară de nivel G4 atinge Pământul în acest weekend. Amenințare severă de HAOS în tehnologiile vitale pentru omenire

Un nivel neobișnuit de activitate solară în această săptămână ar putea perturba unele dintre cele…

o oră ago

ALERTĂ ALIMENTARĂ: Ciocolata renumită, iubită de români, retrasă de urgență de la raft.NU O MAI CONSUMAȚI! Pericol pentru sănătate

Renumit sortiment de ciocolată retras de pe rafturile magazinelor. Informarea a venit chiar din partea…

2 ore ago

Cât vei lua pensie, după recalculare, dacă ai muncit 15 ani

Pensie după 15 ani de muncă. În România, aproximativ 1.100.000 de pensionari beneficiază de pensia…

13 ore ago

Te-ai întrebat de ce mănânci sub stres și nu te poți abține? Cercetătorii au găsit, în sfârșit, găsit o explicație științifică

Mâncarea pe bază de stres este adesea declanșată de forțe nesănătoase pe care ne-am dori…

14 ore ago

Citeste si: