Aceste fructe sunt un adevărat elixir pentru vasele de sânge

Includerea anumitor fructe în dietă va ajuta la protejarea vaselor de sânge ale persoanelor în vârstă. În sezonul rece sunt utile și pentru ameliorarea constipației, de care se plâng adesea persoanele în vârstă, spune nutriționistul rus dr. Marina Makisha.

Potrivit acesteia, fructele de pădure sunt mai sănătoase decât alte alimente din acest grup, deoarece conțin mai mulți antioxidanți. Acestea protejează celulele de efectele radicalilor liberi și încetinesc procesul de îmbătrânire. Adulții ar trebui să mănânce o cană din ele pe zi, mai ales în timpul sezonului. Acest lucru îi va ajuta să-și obțină doza zilnică de vitamina C.

Expertul recomandă să acorde preferință coacăzelor negre, afinelor și cireșelor.

„Culorile violet-negru și roșu-visiniu indică un conținut ridicat de antociani în aceste alimente. Potrivit cercetărilor științifice, acești antioxidanți joacă un rol important în prevenirea bolilor cardiovasculare, a îmbătrânirii vasculare și a aterosclerozei”, asigură dr. Makisha.

Alimente pentru vasele de sânge sănătoase

Potrivit unui nutriționist, fructele sunt un produs sănătos datorită conținutului de fibre alimentare. Aceste substanțe sunt necesare pentru a preveni constipația, care este mai frecventă la persoanele în vârstă din cauza modificărilor fiziologice obiective.

„Recomand consumul de prune, mere, pere, piersici si caise. Cu cat fructul este mai copt, cu atat contine mai multe pectine, necesare mentinerii unui microbiom intestinal normal si functionarii sistemului digestiv”, ne sfatuieste expertul.

Specialistul avertizează că fructele trebuie consumate cu moderație, deoarece conțin zaharuri rapide – carbohidrați.

„La o masă nu trebuie să mâncați mai mult de 200-300 de grame. Și pe zi – până la 0,5 kilograme. În caz contrar, va exista o supraîncărcare a intestinelor și va intra prea mult zahăr în sânge. Acest lucru este important de luat în considerare atunci când vârstnici, în special cei cu exces de greutate, rezistență la insulină și diabet”, rezumă expertul.

Dr. Makisha explică că nu numai o dietă echilibrată și o activitate fizică, ci și un somn suficient este important pentru a păstra sănătatea vaselor.

Nutriționistul adaugă că dieta trebuie să includă neapărat alimente bogate în antioxidanți precum usturoiul, ceapa, precum și cele cu un conținut ridicat de acizi grași omega-3 benefici, care sunt importanți pentru sănătatea vasculară. Acestea includ uleiuri vegetale de calitate – ulei de măsline, ulei de semințe de in, ulei de semințe de struguri, precum și pește gras. Se recomanda reducerea consumului de carne rosie la 1-2 ori pe saptamana.

 

Recent Posts

Fenomen îngrijorător. Rata cancerelor de colon a crescut cu 500% la această categorie de vârstă

Cazurile de cancer de colon sunt tot mai frecvente la adulții tineri, însă datele recente…

14 minute ago

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

44 de minute ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

o oră ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

2 ore ago

Citeste si: