Categories: Ştiri sănătate

Adevărul despre brânză. Oamenii de știință au descoperit cum afectează memoria bătrânilor

O echipă de oameni de știință condusă de prof. Hanfking Kim de la Centrul de Cercetare Gaon din Coreea de Sud a găsit o posibilă legătură între adăugarea regulată de brânză în dieta vârstnicilor și îmbunătățirea memoriei și a funcțiilor cognitive ale acestora.  Studiul și rezultatele sale sunt publicate în revista Nutrients.

Brânza: Cum afectează acest aliment memoria persoanelor în vârstă?

Studiul a inclus peste 1.500 de rezidenți japonezi cu vârsta de peste 65 de ani, relatează PsyPost. Dieta acestor oameni a fost examinată, iar abilitățile lor cognitive au fost testate pe o scară de la 1 la 30 de puncte pentru orientare spațială, atenție, memorie, limbaj și abilități vizual-spațiale. Acest rezultat este considerat bun, acolo unde participantul la test a primit cel puțin 23 de puncte.

Potrivit studiului, participanții care au inclus brânza în dieta lor au avut mai puține șanse să obțină un scor de 23 sau mai puțin. În plus, dieta iubitorilor acestui produs este în general mai diversă. Acum, autorii studiului intenționează să efectueze o analiză mai mare și să înțeleagă relația cauzală dintre bunăstarea vârstnicilor și consumul acestora de produsul lactat.

Funcțiile cognitive sunt cele mai complexe funcții ale creierului, cu ajutorul cărora o persoană percepe în mod rațional lumea și pe sine ca parte a acesteia. Una dintre principalele cauze ale dizabilității lor este boala Alzheimer, ale cărei simptome sunt pierderea memoriei, tulburările de vorbire, pierderea orientării spațiale și îngrijirea de sine.

Brânzeturile tari refac organismul după răceli și operații prelungite și, de asemenea, îmbunătățesc digestia, starea pielii și au un efect pozitiv asupra vederii, dar împreună cu valoarea nutritivă, au și dezavantajele lor.

De exemplu, persoanele cu niveluri ridicate de colesterol nu ar trebui să mănânce brânzeturi grase. Printre contraindicații se numără boli ale rinichilor și pancreasului. Grăsimea din aceste soiuri de produs lactat nu este sănătoasă – este de origine animală, dăunătoare inimii și vaselor de sânge.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

De asemenea, persoanelor cu boli cardiace, precum și pacienților cu ateroscleroză, nu li se recomandă să exagereze cu produsul în cauză. De asemenea, conținutul de mucegai din acesta provoacă alergii la copii, iar la femeile însărcinate poate duce la probleme cu dezvoltarea copilului.

Brânzeturile picante trebuie consumate în cantități limitate dacă aveți afecțiuni de stomac sau hipertensiune. Pentru a alege un produs cu adevărat de înaltă calitate și nutritiv, ar trebui să acordați atenție ambalajului și ingredientelor enumerate în acesta.

 

Recent Posts

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

10 minute ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

41 de minute ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

o oră ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

2 ore ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

2 ore ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

3 ore ago

Citeste si: