Află care sunt cele mai întâlnite boli ale sistemului urinar

Pexels

Sistemul urinar, alcătuit din rinichi, uretere, vezica urinară și uretră, joacă un rol crucial pentru sănătatea organismului uman. Principala funcție a acestui sistem este eliminarea deșeurilor din corp prin intermediul urinei. În același timp, sistemul urinar contribuie și la reglarea tensiunii arteriale, realizarea echilibrului de electroliți (minerale vitale organismului) și la producerea unor hormoni.

Există diferite tipuri de boli care pot afecta sistemul urinar, fiecare cu propriile cauze, simptome și metode de tratament. Acestea au un impact semnificativ asupra sănătății unei persoane. Simptomele pot varia de la disconfort ușor sau nevoia frecventă de a urina până la urină tulbure sau cu sânge, febră și frisoane. Este important să nu amâni vizita la medic, să te prezinți de la primele simptome pentru a obține un diagnostic corect și pentru a începe tratamentul adecvat. Află despre cele mai întâlnite boli ale sistemului imunitar din rândurile de mai jos!

  1. Infecțiile tractului urinar (ITU)

Infecțiile tractului urinar (ITU) reprezintă unul dintre cele mai comune tipuri de infecții întâlnite atât la bărbați, cât și la femei, acestea din urmă fiind afectate într-un procent mai mare, dat fiind anatomia specifică. Uretra la femei este mai scurtă decât la bărbați, lucru care favorizează apariția și înmulțirea bacteriilor. Usturimea în timpul urinării este unul dintre cele mai evidente simptome. Alți pacienți se prezintă la medic din cauza nevoii frecvente de a urina și a senzației că vezica nu este complet golită după ce au fost la toaletă [1]. Îți recomandăm să vezi detaliile despre infecțiile urinare și sistemul urinar

Poți achiziționa din farmacie un test rapid pentru depistarea infecțiilor urinare. Discută cu farmacistul și urmează instrucțiunile din prospect. Este o metodă prin care poți afla ușor dacă te confrunți cu o infecție urinară. Sfatul este și să îți faci o programare la medic, pentru că doar acesta poate confirma diagnosticul și poate prescrie un tratament adecvat stării tale de sănătate.

  1. Pietre la rinichi (litiaza renală)

Pietrele la rinichi, cunoscute și sub denumirea medicală de litiază renală, sunt formațiuni solide compuse din minerale și săruri care se cristalizează la nivelul rinichilor sau al tractului urinar. Acestea pot varia în dimensiune de la câțiva milimetri până la câțiva centimetri. Formarea pietrelor este influențată de mai mulți factori, inclusiv de hidratare insuficientă, de dieta bogată în proteine, sodiu și zahăr, precum și de anumite condiții medicale, cum ar fi hiperparatiroidismul sau anumite afecțiuni renale.

Simptomele litiazei renale variază, dar foarte întâlnită este durerea în partea inferioară a spatelui, a abdomenului sau durere la nivelul flancului abdominal (adică în partea laterală). Alte simptome asociate cu pietrele la rinichi sunt greața și vărsăturile, urină tulbure sau cu sânge, durere la urinare, senzația frecventă de a avea nevoie să urinezi, febră sau frisoane. Pietrele mici la rinichi pot să nu provoace durere sau alte simptome, fiind descoperite adesea întâmplător, în urma unui examen medical efectuat cu alt motiv [2]. Tratamentul pietrelor la rinichi depinde de dimensiunea, tipul și cauza lor, precum și de simptomele prezentate de pacient.

  1. Cistita

Cistita este o inflamație a vezicii urinare, fiind cel mai adesea cauzată de o infecție bacteriană. Simptomele tipice ale cistitei sunt: durere sau usturime în timpul urinării, nevoia urgentă și frecventă de a urina, urină tulbure sau cu miros puternic, durere în partea inferioară a abdomenului [3].

Tratamentul depinde de cauza specifică a cistitei. Dacă este vorba de cistită bacteriană, tratamentul implică administrarea de antibiotice pentru a elimina infecția. Medicul este cel care îți poate oferi planul de tratament adecvat situației tale. În plus, se recomandă consumul crescut de lichide pentru a ajuta la eliminarea bacteriilor din tractul urinar. Pentru cazurile non-infecțioase, tratamentele pot varia de la modificări ale dietei și hidratare adecvată până la medicamente care relaxează vezica urinară. Prevenția este de asemenea importantă și include măsuri precum menținerea unei igiene adecvate sau evitarea unor factori iritanți (ca de exemplu săpunurile parfumate sau lenjeria strâmtă).

 

Starea de sănătate a sistemului urinar este esențială pentru bunăstarea generală, așa că este bine să fii informat și să consulți medicul pentru diagnostic și tratament, atunci când este necesar. Acest articol nu înlocuiește vizita la doctor, iar automedicația poate îngreuna semnificativ vindecarea. 

 

Referințe:

  1. Betterhealth.vic.gov.au. Urinary tract infections (UTI). 2022, https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/urinary-tract-infections-uti. Accesat în data de 26 aprilie 2024.
  2. Cleveland Clinic.org. Kidney Stones. 2024, https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15604-kidney-stones. Accesat în data de 26 aprilie 2024.
  3. NHS.uk. Cystitis. 2022, https://www.nhs.uk/conditions/cystitis/. Accesat în data de 26 aprilie 2024.

Recent Posts

Cât costă lingura pentru alimentație sănătoasă, inventată de japonezi?

Gigantul japonez din sectorul băuturilor Kirin Holdings va începe să comercializeze o lingură electrificată despre…

8 ore ago

Știai că ai dreptul la pensie chiar dacă nu ai cotizat suficient? Condițiile în care poți beneficia de pensie

Românii care nu au avut un loc de muncă, contracte legale si nu au plătit…

8 ore ago

Horoscopul banilor pentru săptămâna 20-26 mai. Zodiile care scapă de datorii

Soarele intră în zodia Gemenilor, fiind un semn că timpul este potrivit să revenim la…

9 ore ago

Dezvăluiri din ancheta scandalului sângelui contaminat: 30.000 de persoane au primit transfuzii cu sânge infectat!

Autorităţile sanitare şi cele politice au încercat să ascundă adevărul în legătură cu uriaşul scandal…

9 ore ago

Alertă cu bombă la Patriarhia Română

Catedrala Patriarhală a fost evacuată după o amenințare cu bombă. La Catedrală și la sediul…

9 ore ago

Legătura dintre pensiile din Pilonul II și prețul curentului electric. Puțini români știu acest lucru

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, 6 din fiecare 10 lei investiţi de fondurile…

10 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Transplant pulmonar