Ai probleme cu tiroida? Află lista cu alimentele interzise

Ai probleme cu tiroida? Alimentația corectă joacă un rol crucial în gestionarea sănătății tiroidei. Dar există unele alimente pe care ar trebui să le evitați dacă suferiți de probleme cu tiroida, deoarece pot agrava simptomele și pot perturba funcția tiroidiană.

Nutriționistul funcțional Mugdha Pradhan, CEO și fondator, iThrive, sfătuiește persoanele cu probleme cu tiroida să stea departe de anumite alimente.

„Amintiți-vă, răspunsurile individuale la aceste alimente pot varia și este important să vă ascultați corpul. Consultați-vă cu un medic de medicină funcțională pentru a vă personaliza dieta în funcție de starea și nevoile specifice ale tiroidei”, a atras atenția Mugdha Pradhan, potrivit thehealthsite.com.

Ai probleme cu tiroida? Află lista cu alimentele interzise

Sursa foto: arhivă Doctorul Zilei
  • Soia: Soia a fost legată de boli autoimune ale tiroidei. Conține fitoestrogeni și goitrogeni, care pot interfera cu producția de hormoni tiroidieni.

În plus, laptele de soia, adesea consumat ca alternativă la lactate, are un indice glicemic (IG) ridicat și poate afecta glandele suprarenale, influențând și mai mult funcția tiroidiană. Cel mai bine este să evitați soia și produsele pe bază de soia.

  • Carbohidrați rafinați: Carbohidrații rafinați, cum ar fi pâinea albă, pastele și gustările dulci, provoacă o creștere rapidă a glicemiei și a insulinei.

Acest lucru poate perturba axa hipotalamo-hipofizară, care implică reglarea hormonilor tiroidieni. Dezechilibrele cronice în această axă pot duce la disfuncții tiroidiene.

  • Alimente din plante bogate în antinutrienți: Alimentele vegetale conțin diverși antinutrienți, cum ar fi lectinele, oxalații și fitații.

Acești compuși pot fi problematici pentru persoanele cu hipotiroidism. Reduceți la minimum aportul de alimente vegetale bogate în antinutrienți și luați în considerare înmuierea, gătitul sau fermentarea acestora, deoarece aceste metode pot ajuta la reducerea conținutului de antinutrienți.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
  • Legume închise la culoare: Legumele cu nuanțe închise, inclusiv roșiile, ardeii, vinetele și cartofii, conțin alcaloizi care pot provoca reacții la unele persoane cu probleme cu tiroida.

Aceste reacții pot varia de la sensibilități ușoare până la exacerbarea simptomelor. Monitorizați-vă propriul răspuns și luați în considerare evitarea mălașelor dacă aveți efecte adverse.

  • Nuci: Nucile pot fi dificil de digerat pentru unele persoane, deoarece conțin oxalați și fitați, care pot interfera cu absorbția nutrienților.

Cei cu probleme cu tiroida le pot considera agravante. Unele nuci, cum ar fi nucile braziliene, sunt mai bune decât altele. Dar ar trebui să le înmuiați înainte de a mânca pentru a le reduce conținutul de antinutrienți.

Alimente care trebuie gătite sau înmuiate înainte de consum

  • Semințe: Similar cu nucile, semințele pot fi problematice pentru persoanele cu un intestin deja iritat.

Conținutul ridicat de fibre și fitat din semințe poate exacerba problemele digestive. Luați în considerare reducerea sau evitarea semințelor dacă aveți disconfort digestiv sau iritație.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
  • Legume crucifere: Legumele crucifere precum broccoli, conopida, varza și varza kale sunt adesea asociate cu probleme cu tiroida datorită proprietăților lor goitrogenice.

Cu toate acestea, cei cu tiroidita Hashimoto le pot consuma în continuare în cantități limitate. Gătitul și fermentarea legumelor crucifere ajută la reducerea încărcăturii lor goitrogene.

  • Ouă: Ouăle conțin o proteină numită lizozimă, care poate forma un complex care irită mucoasa intestinală la unele persoane.

Dacă observați exacerbarea simptomelor după consumul de ouă, cel mai bine este să evitați sau să limitați aportul acestora.

  • Fructe de mare: Fructele de mare sunt în general considerate benefice pentru sănătatea tiroidei datorită iodului și a densității mari de nutrienți.

Cu toate acestea, fiți precaut cu peștii despre care se știe că au niveluri ridicate de mercur, cum ar fi tonul și peștele-spadă. Aportul excesiv de mercur poate avea un impact negativ asupra funcției tiroidei, așa că alegeți opțiuni de fructe de mare cu niveluri mai scăzute de mercur.

Recent Posts

Pensiile acestor români se recalculează de două ori. Daniel Baciu: „Vor primi încă o creștere a veniturilor!”

Seniorii țării s-au bucurat de o creștere a pensiilor cu 13,8% la 1 ianuarie în…

25 de minute ago

Alertă ANM: SCHIMBĂRI bruște ale vremii. PROGNOZA detaliată până pe 10 iunie

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni, în perioada 13…

55 de minute ago

Horoscop 13 mai cu Pavel Globa. Vești grozave pentru o zodie. Se vor debloca situațiile financiare și vor reuși să ducă la bun sfârșit proiectele

Horoscop zilnic pentru luni, 13 mai 2024, realizatde Pavel Globa. Startul de săptămână le aduce…

o oră ago

HOROSCOP. Top 4 zodii care au NOROC din naștere

Astrologia oferă perspective interesante asupra personalității și destinului nostru, modelând modul în care ne vedem…

11 ore ago

Planta miraculoasă de lângă casă. Ce boli tratează Mâna Maicii Domnului

Mâna Maicii Domnului sau Caprifoiul, cum i se mai spune, este o plantă puternic îmiresmată…

12 ore ago

Citeste si: