Categories: Ştiri sănătate

Alertă în toate magazinele din țară din cauza alimentelor care au provocat moartea celor 3 pacienți de la spitalul Murgeni.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a emis o alertă națională, generând responsabilitatea pentru direcțiile sanitare veterinare de a verifica sursele și locațiile în care au fost distribuite produse similare celor descoperite inițial la Spitalul de Psihiatrie Murgeni.

Mihai Ponea, medicul reprezentant al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Vaslui, a adus la cunoștință, într-o declarație acordată postului de televiziune Digi24, că în incinta unei mănăstiri s-au identificat aproximativ o sută de kilograme de pește de proveniență neidentificată, lipsit de etichetare și fără termen de valabilitate specificat. Acest aspect a determinat retragerea conservelor de pește și a icrelor, din aceleași loturi incriminate, de pe rafturile magazinelor pentru efectuarea unor analize detaliate în laborator.

Alertă națională: Conserve de pește și icre fără termen de valabilitate

„Au fost descoperite în total peste o sută de kilograme de pește neidentificat, fără etichete și termen de valabilitate, motiv pentru care mănăstirea a fost sancționată contravențional, iar în ceea ce privește spitalul, s-a constatat că în alimentația personalului au fost introduse conserve de pește și icre provenite din aceeași sursă. Inspectorii DSVSA au aplicat, de asemenea, sancțiuni și spitalului, iar ulterior toate aceste alimente suspecte au intrat în atenția unei alerte naționale.

Loturile de produse considerate a fi potențial contaminate vor fi retrase de pe piață. Personalul mănăstirii nu a fost capabil să ofere informații despre proveniența, durata de valabilitate sau tipul exact de pește existent în acele cantități, ceea ce ne determină să atragem atenția tuturor consumatorilor să fie precauți și să evite consumul din surse sau locuri neautorizate. În decursul nopții, au fost prelevate 19 probe atât de la spital, cât și de la alimentele provenite de la mănăstire pentru a fi supuse analizelor de laborator”, a explicat Mihai Ponea.

În acest context, purtătorul de cuvânt al Spitalului a confirmat că nu este prima dată când instituția a primit alimente de la mănăstire fără a respecta procedurile standard, subliniind că această decizie a fost luată pe baza relațiilor interpersonale. Astfel, 140 de porții de alimente au ajuns în saloane într-o zi dedicată dezlegării la pește, în perioada Postului Crăciunului.

„Un Spital de Psihiatrie, de boli cronice, cu peste 140 de pacienți, care au și consumat alimentele, mai mult de 30 dintre ei au avut simptomatologie, plus 5 membri ai personalului sanitar care au consumat din alimentele susceptibile să fi fost cu microorganism, fie cu toxină sau substanță chimică”, a declarat Alexandru Rafila.

Acesta a explicat că, dintre persoanele care au ajuns la spital, au fost 29 de persoane care nu au fost foarte grav afectate, dar pentru „precauție și ca să existe tratament de Terapie Intensivă la nevoie, le-am transferat în cursul nopții, pentru că evoluția la cei 3 decedați a fost foarte rapidă. După apariția acestui sindrom diareic și vărsături, la scurt timp s-au instalat tulburări hemodinamice care au dus la deces. Evoluția a fost fulminantă, din punct de vedere medical. Din precauție, i-am transferat pe toți”.

Recent Posts

EL ar fi adevăratul iubit al Simonei Halep. Nu este cel despre care a scris deja toată presa

Simona Halep a publicat pe rețelele de socializare numeroase buchete de flori, ceea ce arată…

25 de minute ago

Vremea o ia razna la final de săptămână. Prognoza ANM s-a modificat

Vremea o ia razna de vineri, 17 mai. ANM a revizuit prognoza meteo și prevede…

55 de minute ago

Două planete aduc noroc și belșug pentru mai multe zodii. Zodia care poate să își îndeplinească o mare dorință până pe 31 Mai

Cristina Demetrescu vestește o perioadă favorabilă pentru câteva semne zodiacale. Dorințele cele mai mari se…

o oră ago

Aurul verde: infuzia antiinflamatoare ancestrală asiatică care este cheia tinereții

Printre curiozitățile pe care le ascunde ceaiul verde, una dintre cele mai frapante este faptul…

2 ore ago

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli de inimă în decurs de un an după naștere

Tratamentul infertilității dublează riscul de boli cardiace. Există o creștere semnificativă a riscului de a…

2 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică