Categories: Ştiri sănătate

Alertă medicală! Noi cazuri cu această boală gravă și contagioasă în doar câteva zile

Medicii sunt în alertă! În doar câteva zile s-au înregistrat noi cazuri de rujeolă! Săptămâna trecută, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a anunțat că au fost confirmate 17 noi cazuri de rujeolă, în șase județe din România:

5 cazuri nou confirmate în Dolj, 4 în Timiș, 3 în Caraș-Severin, câte două în Arad și Mehedinți și unul în Brașov. Până astăzi, numărul total al îmbolnăvirilor a ajuns la 18.578 de cazuri, dintre care 64 de decese.

În ultimul an, în România au fost raportate 1.453 de cazuri de rujeolă. Parlamentul Germaniei a aprobat, joi, o legea prin care vaccinarea antirujeolică devine obligatorie în grădiniţe şi şcoli începând de la 1 martie 2020.

Dacă a luat boala, copilul este contagios patru zile înainte și după apariția erupției cutanate. Perioada de incubație este de 8 până la 12 zile.

Reține! Rujeola este o afecțiune gravă care debutează cu febra mare, 39 de grade Celsius, erupție cutanată alcătuită din pete roz, care apar pe toată suprafața corpului. Complicațiile rujeolei pot să fie ușoare precum otite, laringite, sau grave precum: pneumonie, trombocitopenie sau encefalită.

Principalele simptome sunt:

Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. De asemenea, primele simptome sunt identice cu ale unei răceli: copilului îi va curge nasul, ochii îi lăcrimează, sunt roșii, îi scade pofta de mâncare, face febra mare pentru câteva zile. Pe limbă, cel mic va avea mici pete albe, specifice bolii. Erupția apare în 3-4 zile sub forma unor pete roșii, catifelate, ușor ieșite în relief, inițial după urechi, apoi se intind pe toată fața, pe gât, pe corp, apoi pe mâini și picioare.

Este esențial ca cel mic să fie corect hidratat și să se odihnească. Trebuie să ajungi cu el la medicul specialist pediatru care poate prescrie medicație ce-i va ușura suferința provocată de boală.

Cum se previne:

Împotriva rujeolei există vaccinul antirujeolic, pe care copilul este bine să-l facă în jurul vârstei de 10-12 luni. Mai exact, Conform Calendarului Național de Vaccinare, în România se recomandă administrarea a două doze de vaccin ROR copiilor, după cum urmează: prima doză – la un an, a doua între 5 și 7 ani.

Atenție! În cazul femeilor gravide, nevaccinate și care fac rujeolă, creste riscul de sarcină prematură sau avort spontan.

Recent Posts

La Cluj Napoca, când toată lumea nu mai credea, au fost inaugurate lucrările de construcție

La Cluj Napoca, când toată lumea nu mai credea, au fost inaugurate lucrările de construcție…

14 minute ago

Motivul neobișnuit pentru care Meghan Markle își ascunde picioarele. Poartă mereu rochii sau fuste care par prea lungi pentru înălțimea ei

De ce își ascunde Meghan Markle picioarele? Ducesa de Sussex poartă adesea haine prea lungi…

29 de minute ago

Situație alarmantă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Giurgiu

Situație alarmantă la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Județean Giurgiu. Pacienții care au nevoie…

34 de minute ago

Alertă meteo: Un ciclon devastator urmează să lovească România, după ce a făcut ravagii în țările prin care a trecut

Alertă meteo. Un ciclon puternic se apropie de România, aducând cu el ploi torențiale, descărcări…

60 de minute ago

Când sunt necesare suplimente pentru echilibrarea hormonală în premenopauză

Premenopauza le aduce femeilor multe transformări hormonale și provocări, care le influențează starea de bine,…

o oră ago

Horoscop 20 mai – 21 iunie. Noi colaborări și șanse de câștig pentru unele zodii

Horoscop 20 mai - 21 iunie. Potrivit horoscopului realizat de Neti Sandu, în această perioadă,…

2 ore ago

Citeste si: