Categories: Stil de viaţă

Alimentatia copilului de la 0 la 3 ani: reguli esentiale, alimente permise si interzise

Alimentatia copilului. De la nastere pana la varsta de 3 ani, copilul se afla intr-un proces de crestere si dezvoltare care isi va pune amprenta asupra intregii sale vieti.

El are nevoi nutritionale specifice, in doze optime, care sa-i asigure dezvoltarea normala a sistemului osos, sistemului nervos sau a sistemului imunitar. Iata care sunt principalele reguli de care trebuie sa tii cont in alimentatia copilului in primii 3 ani, ce alimente sunt recomandate si ce produse alimentare ii pot face mai mult rau decat bine.

Diversificarea alimentatiei, primul pas spre descoperirea hranei sanatoase

Diversificarea este recomandata sa inceapa in intervalul de varsta de 5-6 luni, potrivit asociatiilor internationale de pediatrie si nutritie pediatrica. In primele 4 luni de viata, bebelusul trebuie hranit exclusiv cu lapte, fie ca este vorba despre lapte matern – alimentul ideal in primele 6 luni, fie ca este vorba despre formula de lapte, fie o alimentatie mixta (alaptare si hranire cu biberonul).

Dupa varsta de 5-6 luni, laptele praf, respectiv laptele matern nu mai sunt suficiente pentru a acoperi nevoile nutritionale ale copilului. In aceasta perioada, aparatul digestiv al bebelusului devine pregatit pentru a procesa alimentatia solida. In plus, micutul incepe sa-si manifeste curiozitatea cu privire la noi gusturi.

Tendinta mai veche a diversificarii precoce este combatuta astazi de specialisti. Sunt studii care arata ca exista o legatura intre diversificarea precoce si instalarea unor intolerante sau alergii alimentare, a sindromului de colon iritabil s.a. Dar nu este bine nici sa se intarzie inceperea diversificarii dupa 6 luni, pentru ca exista riscul aparitiei unor carente de fier sau alte minerale, care nu pot fi suplinite printr-o alimentatie bazata exlusiv pe lapte.

Alimente recomandate

Diversificarea alimentatiei este un proces lent, in care copilul este obisnuit treptat cu o serie de alimente sanatoase din toate categoriile alimentare: legume, fructe, cereale, carne, oua, lapte, grasimi bune. Hrana de diversificare se refera la alimentele oferite copilului, pe langa laptele matern si/sau formula de lapte, in primele 12 luni de viata. De retinut ca pana la varsta de 1 an, bebelusul are nevoie, totusi, de o cantitate de 500-700 ml de lapte pe zi.

Primele alimente recomandate, de obicei, pentru debutul diversificarii sunt piureurile de legume (fierte sau preparate la abur) si cerealele in formula de lapte, speciale pentru fiecare etapa de varsta. Urmeaza fructele fara potential alergen (mere, pere, caise, nectarine, banane, avocado), care se dau sub forma de piure fin. Dupa ce copilul a inceput sa primeasca legume  si fructe, se introduc proteinele din carne de pui, curcan, vita (preferabil de provenienta ecologica) si branzica de vaci fara sare. La prepararea piureurilor pentru masa de pranz poate fi folosit un strop de ulei de masline sau un varf de lingurita de unt. De la 9 luni sunt permise galbenus de ou (bine fiert), peste (somon, salau, stiuca), iaurt natural.

Dupa varsta de 1 an, copilul poate manca la masa cu toata familia, adaptandu-i-se textura preparatelor (maruntite cu furculita, taiate foarte marunt) si marimea portiilor. Este important insa ca intreaga familie sa adopte o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Alimente nerecomandate

Legumele crude sunt de evitat inaintea varstei de 12 luni. Nici leguminoasele (mazare, fasole uscata, linte, naut) nu ar trebui sa se regaseasca in meniul copiilor sub 1 an.

Din cauza riscului de contaminare cu metale grele sau alti compusi chimici, consumul de peste oceanic (ton, macrou, hering), precum si pestele de crescatorie (crap, pastrav) trebuie limitat sau evitat.

Laptele de vaca nu este recomandat inaintea varstei de 1 an, potrivit medicilor pediatri. Nici bauturile vegetale asemanatoare laptelui (soia, migdale, orez) nu sunt adaptate alimentatiei sugarului. Dupa varsta de 9 luni, laptele de vaca poate fi folosit, in cantitati mici, doar la prepararea piureurilor, budincilor, iaurtului pentru bebelus.

Atentie! Dupa varsta de 1 an, daca alaptarea nu mai este posibila, medicii recomanda continuarea hranirii cu lapte de crestere. Un copil de 1-3 ani are nevoie de 500 ml de lapte pe zi, cantitate repartizata in doua biberoane, unul dimineata si altul seara.

Sarea este nerecomandata in primul an, iar apoi trebuie consumata in cantitati foarte mici. Excesul de sare pune in pericol functionarea rinichilor, insuficient dezvoltati pana la 3 ani. Doar dupa varsta de 1 ani este permisa adaugarea de sare in mancarea oferita copilului, insa nu trebuie sa se depaseasca 1 g pe zi.

Zaharul nu este necesar in alimentatia copilului mic. Laptele matern, formulele de lapte, cerealele, biscuitii, fructele si legumele ii furnizeaza copilului suficiente glucide. Nu este bine sa obisnuiesti copilul cu bauturi indulcite (ceai, sucuri) si nici cu dulciuri procesate din comert. Mierea poate fi introdusa in alimentatie dupa varsta de 1 an. Pentru indulcirea deserturilor preparate in casa se poate folosi sirop de artar sau agave.

Pe lista alimentelor care nu sunt indicate in alimentatia copiilor, mai ales pana la 3 ani, se afla: carne de porc sau de oaie, mezeluri, cartofi prajiti, alimente de tip fast-food.

Unui copil sub 3 ani nu trebuie oferite niciodata nuci intregi, alune, migdale, seminte, dropsuri, din cauza riscului major de asfixiere.

Recent Posts

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Ce condiție trebuie să îndeplinească

Pensionarii care pot încasa până la 1.000 de lei în plus. Pensionarii și persoanele în…

41 de secunde ago

Horoscop zilnic 17 mai. Certuri și discuții. Află care sunt zodiile care vor avea parte de dezamăgiri

Horoscop 17 mai 2024. Află care sunt predicțiile astrelor pentru toate semnele zodiacale, în materie…

31 de minute ago

Psoriazis: Cauze, simptome și tratament

Psoriazis: este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. Deși încadrat…

o oră ago

Vreme de coșmar în Italia, cu urmări și în România. Ploi și inundații fără precedent în ultimile secole

Alertă METEO: Vremea rea continuă în nordul Italiei, în special în regiunile Lombardia și Veneto.…

2 ore ago

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

2 ore ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică