Alimente cu efect antidepresiv. Cum te va ajuta alimentația să ai o stare mai bună?

Aproape orice persoană se confruntă, la un moment dat, cu un episod depresiv. În cazuri ușoare, aceste momente se ameliorează, treptat, cu ajutorul unor obiceiuri sănătoase.

Alimentația este, de asemenea, un element important atunci când vine vorba de starea noastră de spirit. Anumite carențe de vitamine pot declanșa stări negative și dezechilibre în creier.

Mihaela Bilic, nutriționist, dezvăluie care sunt alimentele care ne vor ajuta să avem o stare mai bună de spirit.

Alimente cu efect antidepresiv

Plăcerea, bat-o vina!

Putem să ne satisfacem plăcerea de a mânca fără să fim nevoiți “să plătim”prețul kilogramelor în plus? Cu siguranță, mai ales că există alimente recunoscute că dau stare de bine. Și nu e obligatoriu să aibă multe calorii.
Responsabile pentru producerea plăcerii sunt 2 substanțe din creier: dopamina și serotonina. Emoțiile pe care le simțim și dispoziția psihică depind de echilibrul acestor substanțe. Ori mâncarea modifică în mod direct producția de neurotransmițători cerebrali. Și nu orice mâncare! Pâinea cu brânză, bananele și înghețata ar putea reprezenta un top 3 al alimentelor cu efect antidepresiv.

Iată explicația:

Tripofanul aduce fericire

Asocierea dintre proteine și carbohidrați este o combinație cu efect de calmare garantat. Aminoacidul numit triptofan, prezent în proteine precum brânza sau carnea de curcan, este un precursor de serotonină. Ca acțiunea lui să fie eficientă și să ajungă rapid în creier, are nevoie de asocierea cu glucoza din pâine sau făinoase. Insulina, hormonul care apare în sînge când crește glicemia, este responsabilă și de rapiditatea cu care triptofanul e transformat în serotonină.

O fi el mâncatul disociat eficient când vine vorba de slăbit, însă asocierea dintre alimente este vitală pentru echilibrul psihic. Așa se explică de ce cartofii cu parmezan, pizza și pastele ne plac tuturor: ne fac bine la moral

Există și alimente care conțin serotonină în mod natural: banane, prune, avocado și ananas- vă recomand să le consumați când simțiți că vă lipsește buna dispoziție!

Consistența cremoasă a unor produse precum frișca, smântâna, mierea, banana bine coaptă, înghețata sau ciocolata puțin topită, fac bine creierului. Dincolo de compoziția în nutrienti și numărul de calorii, faptul că sunt cremoase, la limita dintre solid și lichid, este un avantaj suplimentar: stimulează o zonă cerebrală specială responsabilă de experiențele plăcute.
Aceeași zonă este stimulată de câștigurile financiare sau de evenimentele fericite… dar până câștigați la loto sau vă îndrăgostiți, înghețata rămâne o sursă de plăcere

Un loc special, când vine vorba de plăcere, îl ocupă ciocolata. Produs premium la categoria dulciuri, ciocolata conține o mulțime de substanțe psihoactive, are efect nutritiv, antioxidant, tonic, euforizant și afrodisiac. Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile, are proprietăți dinamizante.

Este o sursă de fenilalanină, un aminoacid responsabil de senzația de a fi “în al 9-lea cer”- crește nivelul endorfinelor și acționează similar unui produs antidepresiv. Tot în ciocolată găsim anandamidă, o substanță cu puteri halucinogene. În momentele de bucurie și plăcere extremă, care duc la euforie, creierul nostru produce în mod natural acest element. În lipsa lor, ne poftă de ciocolată

Dacă până acum ați crezut că fără zahăr nu există plăcere, aflați că zahărul a fost supraevaluat. Are doar calorii goale și crește brusc glicemia, anesteziază și amorțește creierul.

Plăcerea adevărată e mai complexă de atât, este o combinație de substanțe, de consistențe și de emoții… contează nu doar ce mănânci, ci cu cine mănânci. În compania potrivită avem nevoie de mai puțină mâncare. Încercați!”, a explicat Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.

Recent Posts

Câte puncte vei primi pentru fiecare an de cotizare din anul 2027

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) a lansat în Monitorul Oficial patru documente: sunt modelele…

14 minute ago

Întâlnirea misterioasă de la Vatican pentru semnarea „unui nou pact mondial” și „un nou cod uman”

Papa Francisc a convocat la Roma circa treizeci de laureați ai premiului Nobel, precum și…

44 de minute ago

Patru zodii norocoase pe final de Mai. Fac bani din orice

În ultima lună a primăverii este bine să ai grijă de treburile familiale, însă la…

o oră ago

Locul unic din România unde se spune că apa sărată ar vindeca toate afecțiunile. Apele au calități care echivalează cu sarea din Himalaya!

Indiferent că vorbim de munți sau de litoral, România se poate lăuda cu destinații feerice…

2 ore ago

Lista bolilor pentru care medicul de familie acordă direct 7 zile de concediu medical

Medicul de familie are posibilitatea să ofere un certificat de concediu medical pentru 7 zile…

2 ore ago

Cine a fost prima femeie mason și cum a reușit să spulbere codul secret al lojii masculine

Lojile masonice sunt învăluite într-o aură de hermetism și mister care stârnește curiozitatea multora și…

3 ore ago

Citeste si: