Alimentul-medicament care ar putea reduce riscul de deces din cauza demenței

Alimentul-medicament care reduce riscul de deces din cauza demenței. Datorită influențelor populare precum talk-show-urile cu doctori, emisiuni de gătit și cercetările Blue Zones, s-a popularizat ideea că uleiul de măsline nu e bun doar la gătit. 

S-a dovedit că reduce inflamația, protejează inima și chiar ajută la menținerea sănătății pielii, atât prin ingerare cât și prin aplicare locală.

Cercetările din 2023 au descoperit că acest aliment de bază din bucătăria oamenilor pare să ofere un alt beneficiu major: uleiul de măsline poate lupta împotriva demenţei.

Acum, un nou studiu a dus această descoperire cu un pas mai departe cu o altă descoperire surprinzătoare. Potrivit cercetărilor publicate în Journal of the American Medical Association (JAMA) Open Network, uleiul de măsline poate servi ca element de protecție împotriva morții din cauza demenței.

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Alimentul-medicament care ar putea reduce riscul de deces din cauza demenței

Pentru studiu, medicii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health din Boston, în parteneriat cu cercetători din China, a analizat datele din două studii pe termen lung despre dietă și sănătate, care au început în 1990. Au combinat statisticile de la 92.000 de participanți, cu o vârstă medie de 56 de ani la începutul studiului, care au remarcat consumul mediu de ulei de măsline de la „Rar” la mai mult de șapte grame pe zi, ceea ce se traduce în un și trei sferturi de lingurițe.

Cercetătorii au comparat modul în care consumul de ulei de măsline al participanților timp de aproape 30 de ani le-a afectat probabilitatea de deces din cauza bolilor legate de demență.

Consumul de ulei de măsline a fost evaluat la fiecare patru ani printr-un chestionar care a constatat o serie de obiceiuri alimentare. Participanții care au raportat că folosesc frecvent ulei de măsline pentru utilizări precum gătit, salate sau scufundarea pâinii au înregistrat cele mai scăzute rate de deces din cauza tuturor tipurilor de demență. Cei care au consumat cel puțin șapte grame pe zi au avut cu 28% mai puține șanse de a muri din cauze legate de demență decât cei care nu au folosit niciodată sau rar ulei de măsline.

Recent, unii experți au observat că ceea ce este bun pentru inimă pare să arate și beneficii pentru creier. Cercetătorii din acest studiu subliniază că înlocuirea a cinci grame pe zi de margarină și maioneză cu o cantitate echivalentă de ulei de măsline a fost asociată cu un risc cu 8% până la 14% mai mic de mortalitate prin demență.

Factorul de protecție a părut să dea dovadă de o putere deosebită în rândul femeilor. Rezultatele au fost consistente chiar dacă participanții au fost mai predispuși genetic la dezvoltarea demenței, iar efectul a rămas puternic, indiferent de alte opțiuni alimentare.

Recent Posts

Un ciclon puternic lovește România! Prognoza ANM actualizată

Un ciclon de mare putere a afectat țări precum Franța, Belgia, Germania și Olanda și…

14 minute ago

Planta care scade tensiunea și colesterolul. Lidia Fecioru: Este nemaipomenită!

Lidia Fecioru, bioenergoterapeut, a vorbit în cadrul emisiunii Adevăruri Ascunse despre o plantă cu numeroase…

44 de minute ago

Ce NU ai voie să faci de Sfinții Constantin și Elena. Se spune că vei fi urmărit de necazuri tot anul

Pe 21 mai, românii sărbătoresc o zi mare: Sfinții Constantin și Elena. Conform spuselor populare,…

o oră ago

Medic: Mănâncă aceste 5 alimente și nu te vei plânge niciodată de memoria ta

Medic: Mănâncă aceste 5 alimente și nu te vei plânge niciodată de memoria ta Funcționarea…

2 ore ago

Ce poate cauza mâncărimea și iritația în zona intimă la femei. Semne de alarmă adesea ignorate

Ce poate cauza mâncărimea și iritația în zona intimă la femei. Semne de alarmă adesea…

2 ore ago

Remedii încercate pentru combaterea retenția de apă

Remedii încercate pentru retenția de apă. Retenția de apa sau edemul apare atunci poate fi…

3 ore ago

Citeste si: