Alimentul medicament: efectele incredibile asupra sănătății. Te protejează chiar și de cancer!

Fierbinte, dulce sau sărată, adaugă o dimensiune cu totul nouă de gust și sănătate dietei tale. Niciun burger sau sandviș nu este complet fără câteva felii de murături acidulate. Frumosul amestec de arome dulci, sărate, acre și fierbinți face ca murăturile să fie unul dintre cele mai bune adaosuri la mâncărurile tale. Dar există beneficii pentru sănătate ale murăturilor? Provoacă și ele vreun efect secundar? Acest articol conține răspunsurile la toate aceste întrebări,

O scurtă istorie a murăturilor

Murăturile există de secole. Oamenii au început pentru prima dată să mureze fructe și legume în subcontinentul indian, dar în scurt timp, conceptul a devenit faimos în alte părți ale lumii.

Este posibil ca modalitățile de decapare să se fi schimbat pe măsură ce a trecut granițele în diferite țări, dar scopul final a rămas același – de a prelungi perioada de valabilitate a anumitor fructe și legume.

Murarea îmbunătățește nu numai gustul alimentelor, ci și păstrează intacți nutrienții acestora.

Profilul nutrițional al castraveților murați

Când te gândești la murături, castraveții sunt primii care îți vin în minte. Murăturile de castraveți cu mărar sunt cele mai des făcute murături care conțin nutrienți sănătoși. Un castravete murat (44,6 g) conține următorii nutrienți:

  • Sodiul (326 mg) și potasiul (46,2 mg) se găsesc din abundență în castraveții murați. Calciul este pe locul al treilea 21,8 mg. Urmează fosforul și magneziul (46 mg și, respectiv, 2,87 mg).
  • Oligoelemente precum zincul, cuprul, manganul și fierul se găsesc și în aceste murături.
  • Castraveții murați au un conținut scăzut de carbohidrați (8 g) și grăsimi (0,7 g). Conțin doar 0,4 g de fibre.
  • Când vine vorba de vitamine, un castravete murat are 848 µg de vitamina C, 81 µg de acid pantotenic (vitamina B5), 44 µg de niacină (vitamina B3) și 18,2 µg de beta-caroten. De asemenea, conține 6,87 µg de vitamina K, 48 µg de vitamina E și 1,68 µg de vitamina A. Sunt prezente și alte vitamine, dar în cantități mai mici

Beneficiile pentru sănătate ale murăturilor

De la menținerea unui intestin sănătos până la prevenirea cancerului colorectal, consumul de murături are multe pretinse beneficii pentru sănătate.

1. Promovează bacteriile intestinale sănătoase

Murăturile conțin bacterii bune care ajută la descompunerea zaharurilor din alimente. Acest proces adaugă un gust acru murăturilor și îmbunătățește sănătatea probiotică a corpului, ceea ce este important pentru menținerea unui intestin sănătos.

În plus, studii multiple au concluzionat că microflora din murăturile fermentate îmbunătățește microbiota intestinală.

2. Ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge

Un studiu efectuat pe adulți japonezi cu diabet a arătat că consumul de alimente fermentate, inclusiv boabe de soia și murături, a scăzut efectele și simptomele diabetului de tip 2. În plus, fitoestrogenii și peptidele bioactive prezente în murături pot ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Cu toate acestea, cercetările în acest sens sunt limitate.

3. Ajută la reducerea nivelului de colesterol

Cercetările sugerează că consumul de castraveți murați ajută la reducerea nivelului de colesterol, datorită fermentației cauzate de bacteriile de acid lactic găsite în aceste murături.

4. Ajută la gestionarea crampelor musculare

Un studiu experimental sugerează că consumul de saramură murată poate ajuta la reducerea crampelor musculare. Mușchii tăi se crampează atunci când există o lipsă de hidratare, ceea ce provoacă un dezechilibru al nivelurilor de electroliți din corpul tău.

Sodiul și potasiul prezent în saramura de murături pot ajuta la îmbunătățirea acestei situații prin echilibrarea electroliților și îmbunătățirea hidratării în organism. Cu toate acestea, cercetările în acest sens sunt limitate.

5. Reduce daunele oxidative

Murăturile conțin cantități mari de vitamine C și E, care au proprietăți antioxidante. În plus, alimentele fermentate conțin antioxidanți esențiali cum ar fi riboflavina, acid folic, cobalamina, menachinonă și tiamina. Toți acești antioxidanți ajută la reducerea stresului oxidativ care poate provoca daune corpului tău la nivel celular .

Un studiu sugerează că murăturile tradiționale conțin antioxidanți care pot ajuta la prevenirea formării benzenului, reducând astfel daunele celulare.

7. Poate preveni anumite tipuri de cancer

Murăturile sunt o mare putere de bacterii probiotice. Potrivit unui studiu realizat în India, bacteriile probiotice pot ajuta la prevenirea tumorilor canceroase la nivelul colonului, ficatului și vezicii urinare.

În timp ce sucul de murături are nevoie încă de studii suplimentare, pare a fi un candidat promițător pentru furnizarea acestor bacterii benefice organismului.

Murăturile fermentate conțin și anumite tulpini probiotice care pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal.

Recent Posts

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii. Cât are fiecare, în medie

Românii au strâns o sumă record la Pilonul II de pensii.Românii au reușit să acumuleze…

19 minute ago

Cercetător român: Acest fruct dizolvă și elimină acidul uric

Fructul care dizvolvă acidul uric și menține ficatul sănătos, recomandat de un cercetător român. E…

49 de minute ago

Pesionarii ale căror pensii se recalculează de două ori. Şeful Casei de Pensii: „Vor beneficia de încă o altă creștere opțională”

Pensii recalculate de două ori. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii, a detaliat schimbările…

2 ore ago

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice

Consecințe neașteptate din cauza schimbărilor climatice care generează noi presiuni asupra sistemului de sănătate. Bunăstarea…

11 ore ago

Citeste si: