AMH, testul care îți arată cum stai cu fertilitatea

Rezultatele testului AMH, sau hormonul anti-Mullerian cum mai este cunoscut, îți arată care este rezerva de foliculi ovarieni pe care o ai la un moment dat, putând afla astfel pentru cât timp mai poți procrea.

Despre importanța acestui test și interpretarea lui, dar și despre rezultatul testului și menopauza a explicat pentru Doctorul Zilei, doctorul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate. 

Testul măsoară nivelul AMH, care este produs de celulele ovariene și controlează în acest fel dezvoltarea ovulelor. Cu alte cuvinte, hormonul anti-Mullerian este un indicator în ceea ce privește viața fertilă a unei femei. În același timp, acest test nu oferă nici un fel de indiciu în ceea ce privește calitatea ovocitelor.

Ce este acest hormon:

AMH este un hormon produs de celulele stratului granulos ale foliculilor de creștere din ovare și reprezintă un marker important care poate stabili rezerva ovariană a fiecărei femei. Acest hormon ține în echilibru procesul de producere a ovulelor, astfel că acestea sunt eliberate la fiecare 28 de zile. Nivelul hormonului anti-Mullerian scade în mod continuu odată cu înaintarea în vârstă. Fiecare femeie se naște cu aproximativ două milioane de astfel de foliculi. Dacă la pubertate numărul foliculilor este cuprins între 350.000 și 400.000 de foliculi, la menopauză numărul acestora scade considerabil, ajungând abia spre 1.000. În timpul ciclului menstrual, fiecare femeie pierde sute de foliculi și doar unul ajunge să elibereze un ovul (în cazul fericit)”, ne-a explicat medicul specialist.  

Cine ar trebui să facă acest test 

Cu toate că nu este un test care este solicitat ca rutină, rezultatele acestuia pot fi de ajutor în anumite circumstanțe.

Astfel, testarea AMH este indicată femeilor care:

  • Sunt la vârsta de procreare, dar au probleme de fertilitate;
  • Se apropie de vârsta de 35 de ani sau chiar au împlinit această vârstă și vor să afle care este rezerva ovariană pentru a-și „planifica” momentul pentru a deveni mame sau care sunt șansele pentru a mai concepe un copil;
  • Au în familie cazuri de menopauză precoce sau au deja semne de menopauză prematură;
  • Au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul ovarelor. Când este folosit ca instrument pentru monitorizarea cancerului ovarian care produce AMH, scăderea acestuia arată un răspuns la tratamentul aplicat, iar o creștere a valorii hormonului indică recurența cancerului.

Este bine să știi

Recoltarea probei de sânge nu necesită o pregătire specială. Valoarea acestui hormon nu variază, astfel că poate fi recoltat în orice zi a ciclului menstrual.

Ce spun rezultatele AMH:

„În anii fertili ai unei femei, nivelul scăzut al hormonului anti-Mullerian arată o scădere a rezervei ovariene, având drept consecință diminuarea fertilității. Un nivel crescut al AMH se înregistrează în sindromul ovarului polichistic, dar poate arăta și o  reacție u;or exagerată la tratamentul pentru procedura de fertilizare in vitro. Un nivel scăzut al acestui test poate semnala apropierea iminentă a menopauzei. Absența sau valorile reduse ale hormonului anti-Mullerian sunt normale după instalarea menopauzei”, ne-a mai spus doctorul Andreas Vythoulkas.

Cu toate că nu se poate spune cu precizie care este valoarea normală a acestor hormoni, iată câteva valori și interpretări orientative:

  • Valori mai mari de 4,0 ng/ml – indică fertilitate mare, dar și existența ovarelor polichistice
  • Valori cuprinse între 1,5 – 4,0 ng/ml – reflectă un nivel normal de foliculi
  • Valori cuprinse între 1,0 – 1,5 ng/ml – indică un nivel aflat în scădere al rezervei ovariene
  • Valori cuprinse între  0,5 – 1,0 ng/ml – anunță iminența menopauzei
  • Valori mai mici de 0,5 ng/ml – indică instalarea menopauzei

Testul AMH și FIV 

Când un cuplu nu poate concepe un copil după 12 luni de raporturi sexuale regulate și neprotejate, poate fi considerat infertil. Este foarte important ca odată ce a fost diagnosticată, infertilitatea să fie tratată în cuplu, atât de femeie, cât și de partener, fiind necesar ca fiecare dintre parteneri să descopere cauzele. Iar pentru a le afla este nevoie de câteva analize specifice pentru infertilitate, recomandate doar de către medicul specialist. Pentru femei, un prim test îl reprezintă analizele de sânge pentru a stabili cu precizie profilul hormonal, inclusiv analiza AMH – hormonul anti-Mullerian.

„În cazul unei proceduri de fertilizare in vitro, rezultatul testului AMH reprezintă un factor important, fiind util pentru dozarea medicamentelor necesare stimulării ovariene. Tot în funcție de valoarea testului AMH se poate stabili și protocolul de stimulare – o rezervă ovariană aflată la limita de jos va necesita o stimulare mai intensă decât o rezervă ovariană aflată la limita de sus”, a susținut specialistul.

Menopauza și hormonul anti-Mullerian 

Nivelul acestui hormon scade la femei înainte de instalarea menopauzei, deoarece numărul foliculilor ovarieni scade odată cu înaintarea în vârstă. Menopauza nu este o boală. Este doar un fenomen fiziologic pe care îl trăiește orice femeie, perioadă care este marcată de epuizarea rezervei ovariene”, a mai explicat doctorul.

Medicul a spus și că aceasta include următoarele etape distincte:

  • Premenopauza – o perioadă de tranziție caracterizată prin diminuarea fertilității, ducând la dispariției ei;
  • Menopauza – menstruațiile se opresc
  • Postmenopauza – cuprinde o perioadă cuprinsă între 2 și 5 ani de la încheierea menstruațiilor până la încetarea completă a funcțiilor ovariene

 

Recent Posts

Ce este boala și de ce apare. Cele 21 de tipuri de boli

Boala este o stare care afectează organismul, provocând o disfuncție sau o alterare a stării…

22 de minute ago

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Șeful Casei de Pensii a făcut anunțul! „Tot istoricul va fi vizibil”

Schimbare majoră pentru toți pensionarii. Daniel Baciu, șeful Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP), anunță…

53 de minute ago

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Cea mai norocoasă zi din an vine cu bogăție și noroc

Atenție, azi e „Ziua Miracolelor!” Conform astrologiei, sâmbătă, 18 mai 2024, ar putea fi cea…

o oră ago

STUDIU. Condimentul care poate crește riscul de cancer de stomac

STUDIU despre un condiment comun. Consumul excesiv al unui condiment comun poate crește riscul de…

13 ore ago

Horoscop 18 mai. Astrolog: Capricornii pot fi ușor de păcălit. Mare atenție!

Astrologii vin cu veşti surprinzătoare pentru nativii celor 12 zodii. Gemenii pot acționa imoral, Racii…

13 ore ago

Cinci alimente benefice pe care toată lumea trebuie să le consume: Îmbunătățesc funcția rinichilor

O echipă internațională de medici nutriționiști a întocmit o listă cu cinci alimente benefice pentru…

14 ore ago

Citeste si: