Amorțeala mâinilor și picioarelor, un semn precoce al acestei boli grave

Amorțeala este o disfuncție senzorială care cuprinde pierderea senzației de durere, temperaturii, atingerii sau senzației vibratorii. Severitatea poate varia între persoane. Simptomele sunt frecvent întâlnite la persoanele de vârstă activă până la vârstnici. Postura necorespunzătoare, deficiența nutrițională, afecțiunile medicale și factorii genetici sunt factori de risc care pot contribui la anomalii senzoriale. Detectarea precoce și tratamentul pot preveni progresia simptomelor și pot îmbunătăți calitatea vieții.

Amorțeala mâinilor și picioarelor, un semn precoce al neuropatiei periferice

Disfuncția senzorială din neuropatia periferică se poate manifesta în diferite moduri:

  • Parestezii: Pacienții prezintă amorțeală cu pierderea atingerii sau senzație de cald / rece. Unii pot avea și probleme de mers și echilibru. Alții, dimpotrivă, pot avea sensibilitate fizică excesivă, inclusiv senzație de șoc electric, sensibilitate extremă la durere atunci când sunt ușor atinși sau stimulați. Locațiile în care se întâmplă acest lucru variază. Senzațiile pot fi în una sau ambele mâini, brațeși picioare. Inițial, simptomele pot veni și pleca și mai târziu devin constante. În unele cazuri, simptomele pot începe într-o locație și se pot răspândi pentru a implica alte zone mai târziu.
  • Slăbiciune: Slăbiciunea musculară însoțește amorțeala în aceeași locație. Uneori pot avea dureri musculare asociate.
  • Disfuncție autonomă: Simptomele comune sunt transpirația excesivă, amețeala cu modificări posturale sau probleme ale tractului digestiv, cum ar fi balonarea abdominală sau constipația.

Cauzele neuropatiei periferice bazate pe prezentarea simptomelor

Sursă foto: MedPark Hospital

1. Amorțeală pe un singur braț sau picior

Amorțeala pe un singur braț sau picior este un semn al bolilor care implică nervul periferic, ramurile, rădăcinile nervoase sau ganglionul.

Cauzele frecvente sunt sindromul de tunel carpian, capcana peroneală de la șederea cu picioarele încrucișate, compresia rădăcinii nervoase de către un disc herniat și inflamația sau infecția ramurilor nervoase și a ganglionului.

Mai mult, dacă simptomele încep simultan în mai multe locații pe un singur braț sau picior, se poate datora inflamației induse de ischemie din boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic (LES), reumatoid sau din hepatita virală.

Sursă foto: MedPark Hospital

2. Amorțeală a brațelor și picioarelor distale bilateral

Amorțeală a brațelor și picioarelor distale bilateral. La pacienții cu simptome severe progresive, se poate dezvolta amorțeală a pieptului anterior și a spatelui mijlociu.

Dacă simptomele se dezvoltă complet în decurs de 4 săptămâni, cauza este, de obicei, sindromul Guillain-Barré.

Dacă simptomele se dezvoltă treptat într-un interval mai mare de 8 săptămâni, atunci cauzele ar putea fi boli autoimune, diabet, hipotiroidism, paraproteinemie, deficiențe de vitamine sau agenți chimioterapeutici.

Sursă foto: MedPark Hospital

Cum este diagnosticată neuropatia periferică?

Procesul de diagnosticare începe cu o revizuire a istoricului medical al pacientului și efectuarea unui examen neurologic.

Testarea sistemului senzorial implică provocarea senzațiilor de atingere fină, durere, temperatură caldă / rece și vibrații, împreună cu procedura de laborator cunoscută sub numele de testare electrodiagnostică, inclusiv electromiografie (EMG) și studii de conducere nervoasă (NCS), care pot ajuta la diagnostic, pot stabili patologia, localiza nervii anormali și sunt utile pentru urmărirea clinică a neuropatiei.

Testele se pot face în 30-60 de minute în ambulatoriu. Rezultatul studiului de conducere nervoasă și al electromiografiei va fi analizat împreună cu simptomele clinice pentru a ajunge la un diagnostic precis și pentru a elabora un plan de tratament adecvat.

Recent Posts

Peste 100.000 de pachete de pâine cu resturi de șobolani au fost retrase de pe piață

Peste 100.000 de pachete de pâine feliată retrase de pe piață. În orice țară, siguranța…

29 de minute ago

Medic plasat în arest la domiciliu, după ce ar fi uitat o compresă în corpul unei paciente operate. Femeia a murit de septicemie

Un medic de la Institutul Oncologic din Bucureşti cercetat pentru ucidere din culpă, după ce…

59 de minute ago

Terapia durerii: ce este, când se recomandă, beneficii. Opt metode eficiente de gestionare a durerii

În contextul medicinei moderne, terapia durerii reprezintă o componentă-cheie în îngrijirea pacienților. Aceasta se refera…

o oră ago

Carmen Harra, despre rețeta care a învățat-o de Dalai Lama: E cel mai bun tratament pentru cancer

Carmen Harra, despre un leac pe care l-a învățat de la Dalai Lama. Cancerul este…

11 ore ago

Fructe pe care ar trebui să le mănânci zilnic dacă ești stresat, potrivit unui medic

Fructele care combat stresul. consumul de fructe poate aduce o multitudine de beneficii pentru sănătate,…

11 ore ago

Horoscop 17 mai 2024. Scorpion, trebuie să amâni deciziile importante. Capricorn, latura ta creativă este perfect aliniată

Horoscop 17 mai 2024. Problemele domestice sunt primordiale pentru nativii din zodia Rac. Pentru cei…

12 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Pelagra

  • DICTIONAR MEDICAL

Rinită alergică